Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


older | 1 | .... | 614 | 615 | (Page 616) | 617 | 618 | .... | 621 | newer

  0 0

  GRADONAČELNIK PULE NAKON DEMANTA NIZOZEMSKIH BRODOGRADILIŠTA DAMEN I ROYAL IHC Nakon izjave ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta RH Darka Horvata kako su oko Uljanika vođeni razgovori s nizozemskim brodogradilištima Damen i Royal IHC, oba su brodogradilišta pak potvrdila kako nemaju baš nikakav interes za hrvatska brodogradilišta, a situaciju je komentirao gradonačelnik Pule Boris Miletić. „Zaprepašteni smo najnovijim informacijama da brodogradilišta Damen i Royal IHC, koja su prema najavama ministra gospodarstva Darko Horvata bila jako zainteresirana i spremna poslati zajedničku ponudu za Uljanik, zapravo nemaju  baš nikakav interes za hrvatska brodogradilišta, što su danas jasno dali do znanja. Zašto je ministar Darko Horvat lažno informirao javnost i uvjeravao nas sve skupa da postoji interes kojeg očito nikad nije bilo?   Radnici Uljanika s punim su pravom ogorčeni. Nedopustivo je da ministar već mjesecima nikog ne obavještava o svojim aktivnostima  oko Uljanika i 3. Maja. Još je gore što ministarstvo već duže vrijeme zavlači sve uključene u proces, uvjeravajući Uljanikovce i javnost da postoji „silna komunikacija“ s velikim svjetskim kompanijama o preuzimanju Uljanik grupe, dok je u stvari na njihovu adresu poslano tek obično pismo s informacijom da je otvoren data room.   Ministarstvo i Vlada nastavljaju sa štetnom praksom netransparentnog postupanja iz koje je vidljiva samo jedna stvar  - niti ministar niti Vlada nemaju rješenje za Uljanik što pokušavaju zakamuflirati plasiranjem potpuno izmišljenih informacija.   Lažna nada najgori je neprijatelj Uljanika! Vlada se još uvijek nije odredila oko brodogradnje, a  sve što su do sada napravili oko Uljanika, nakon godina totalnog nemara, jest da su odgovornost prebacili na lokalnu samoupravu kada su radnici ostali bez plaća i time pokušali „oprati ruke“. Sada pokušavaju kupiti vrijeme plasiranjem izmišljenih informacija. Gdje je tome kraj?''- istaknuo je gradonačelnik Pule Boris Miletić.

  0 0

  NOVIGRAD PROTIV JAPANSKOG GRADA MOROTSUKA U srijedu, 25. svibnja Novigrad je bio dio međunarodnog svjetskog natjecanja gradova pod nazivom World Challenge Day. Novigrad se natjecao protiv japanskog grada Morotsuka Village u tome koji će od ova dva grada tijekom jednog dana uključiti veći broj članova i članica svoje zajednice u bavljenje bilo kojom sportskom aktivnosti barem 15 minuta. Cjelodnevne aktivnosti započele su s obilježavanjem postavljanja skulpture Đanina Božića „Lopta svih sportova“ na kružnom toku u blizini Sportske dvorane u jutarnjim satima, te se nastavile na Velikom trgu dolaskom svih učenika i učenica Osnovne škole Rivarela i Talijanske osnovne škole koje je pozdravio Gradonačelnik Anteo Milos. Nešto kasnije na Trg su stigla vrtićka djeca iz Dječjeg vrtića Tičići i Dječjeg vrtića Girasole koja su zaplesala, zapjevala, trčala, igrala različite igre i uživala u sportu. World Challenge Day nastavljen je plesom u industrijskoj zoni u koji su se uključili djelatnici/e iz obližnjih poduzeća, a centralna događanja odvijala su se na Velikom trgu od 16 sati. U brojnim aktivnostima sudjelovali su svi novigradski sportski klubovi, brojne udruge i treneri/ce. Novigrađani su se mogli svojih obaveznih 15 minuta baviti plesom, penjanjem, stolnim tenisom, hodanjem, biciklizmom, karateom, zumbom, tae-bom, crossfitom, yogom, body toneom, nogometom, košarkom, boćanjem, rukometom, odbojkom, tenisom i badmintonom. Izbor je bio šarolik i stoga ne iznenađuje što je konačni broj sudionika World Challenge Daya bio ukupno 1437 osoba tj. 33% populacije. Je li to bilo dovoljno za pobjedu, još uvijek nije poznato, čekaju se službeni rezultati TAFISA-e, organizacije pod čijim okriljem se odvija World Challenge Day. Jedno je sigurno, Novigrad je u srijedu bio grad sporta i zabave! (rex)  

  0 0

  GRAD PULA U 2016. GODINI U prostorijama pulske Komunalne palače danas je održana šesta, ujedno i ove godine posljednja, sjednica Povjerenstva za dodjelu potpora iz programa "Potpore Pula 2016". Od ukupno 20 pristiglih zahtjeva odobreno je njih 16 u iznosu od 175.235,12 kuna. Time je iskorišten cjelokupan iznos od 1.000.000,00 kuna koji je bio namijenjen poticanju razvoja malog gospodarstva Pule u 2016. godini. Financijska sredstva programa "Potpore Pula 2016" dodjeljuju se kroz 8 mjera: Mjera 1 - potpore novoosnovanim tvrtkama - pristiglo je 11 zahtjeva u iznosu od 106.486,88 kuna, a odobreno je osam zahtjeva u iznosu od 71.986,72 kune. Kod jednog zahtjeva izvršeno je umanjenje odobrenog iznosa za 5.133,20 kuna, a tri zahtjeva u iznosu od 29.366,96 kuna su odbijena. Mjera 3 - potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje - pristigla su tri zahtjeva u iznosu od 25.000,00 kuna koja su i odobrena u traženim iznosima. Mjera 4 - sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete - pristigao je jedan zahtjev u iznosu od 10.000,00 kuna koji je i odobren u traženom iznosu. Mjera 5 - potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju - pristigla su dva zahtjeva u iznosu od 20.000,00 kuna od kojih je jedan u iznosu od 10.000,00 kuna odobren, a dok je jedan u iznosu od 10.000,00 kuna je odbijen. Mjera 8 - potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine - pristigla su 3 zahtjeva u iznosu od 58.248,40 kuna koja su i odobrena u traženim iznosima. (rex/foto arhiva)  

  0 0

  SUSRET ZBOROVA, KLAPA I VOKALNIH SKUPINA VIII. Susret zborova, klapa i vokalnih skupina ''Kašteliru za Valentinovo'' okupio je sinoć  u Sali na Domu sedam različitih pjevačkih grupa. Susret koji se organizira povodom nadolazećeg Svetog Valentina, jednog od zaštitnika Kaštelira, započeo je nastupom zbora  Zajednica Talijana iz Vižinade - Armonia pod ravnanjem mladog voditelja Davida Circote. Vokalna skupina Barcaioli, u novom sastavu, iz susjedne općine Tar-Vabriga, razveselila je prisutne svojim specifičnim načinom pjevanja. Evergeen, vokalna skupina Zajednice Talijana iz Momjana, iz svog bogatog repertoara odabrala je za ovaj susret tri prigodne  kompozicije. Po prvi puta na susretu je nastupio i jedan duo, Little Whisper - Patrik Sirotić i Diana Bernobić Sirotić,  koji je svojom izvedbom oduševio brojnu publiku. Posebno dragi gosti na susretu bili su članovi  Makedonskog  kulturnog  društva  Ilinden iz Rijeke koji su nastupili u narodnoj nošnji,  izveli splet makedonskih pjesama i zapalili publiku. Uz harmoniku Alessandra Bratovića nastupila je vokalna skupina Zajednice Talijana iz Nove Vasi kod Brtonigle čiju je zadnju pjesmu  ''Bilo je to na Valentinovo'' zapjevala i publika. Posljednji nastup bio je rezerviran za domaćine, vokalnu skupinu Zajednice Talijana Labinci – Nigrignanum, nakon čega su u dvorani postavljeni stolovi i održana zakuska. Budući da svirača i pjevača nije falilo, ples i pjesma potrajali su do kasno u noć, a dvorana je bila mala pa se plesalo čak i  na bini. E.D.

  0 0

  UREDNIČKA ODGOVORNOST MORA POSTOJATI Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek na jučerašnjoj sjednici Vlade najavila je donošenje Zakona o nedopuštenom ponašanju na internetu. Razmatra se da se za objavljeni sadržaj na internetu i društvenim mrežama utvrdi odgovornost onih koji upravljaju tim servisima i koji zarađuju na oglašavanju. ''Što se tiče osobne odgovornosti pojedinca, ona postoji bez obzira radi li se o analognom ili digitalnom svijetu ako se krše zakoni.''- istaknula je ministrica. Ministrica je najavila osnivanje Vijeća za medije koje bi imalo ulogu regulatornog tijela, tako da ne bude jedini institut zaštite pojedinca podizanje sudskih tužbi, nego da postoji regulator, odnosno tijelo gdje će stručne osobe ocjenjivati je li došlo do kršenja zakona. Osim toga ministrica Nina Obuljen Koržinek je rekla da će revizijom Zakona o elektroničkim medijima urednička odgovornost u medijima postojati i za komentare koji se objavljuju na mediju. "U onom dijelu gdje su mediji, dakle gdje postoji urednička odgovornost, utvrdit ćemo jasno odgovornost kako za tekstove, tako za komentare koji se objavljuju, jer urednička odgovornost mora postojati.", - naglasila je ministrica kulture. (rex)

  0 0

  POMOGNITE 6-GODIŠNJOJ LEONI IZ ROVINJSKOG DA NASTAVI S TERAPIJOM  Leona Vrtjel je djevojčica od 6 godina koja se bori s cerebralnom paralizom. S 4 godine uspjela je napraviti svoja prva tri koraka, na oduševljenje svojih roditelja. Ubrzo nakon tog događaja, Leona uz pomoć dobrih ljudi, prijatelja, poznanika I rodbine odlazi na neurorehabilitaciju robotikom u Dubrovnik. Uz pomoć ove suvremene terapije Leona je tijekom tromjesečne terapije u Poliklinici Glavić uspjela prohodati. Njena majka Karolina Vrtjel kaže da se tada Leona „probudila“. Uspjela je napraviti 10-15 koraka, šetala je držeći majku za ruku, naučila je pravilno držati olovku i rezati škarama, ojačala je, postala svjesnija i počela govoriti u kratkim rečenicama. Nakon ovog velikog uspjeha, Leona odlazi Zagreb u istu polikliniku sigurna da će se napredak nastaviti. To se i događa - ova terapija rehabilitira oštećeni dio mozga pa tako Leona uči slova, počinje pisati, crta, čita kratke riječi, penje se uz stepenice, bolje komunicira, bolje hoda, pokušava sama jesti i oblačiti se. „Svakim povratkom i u toku rehabilitacije robotikom Leona pokazuje ogromne napretke na svim poljima razvoja“, kaže nam njena majka. Terapija ove vrste dokazano pomaže Leoni, no vrlo je skupa, a roditeljima je ponestalo sredstava za njen nastavak. Potrebno je odraditi ciklus od 12 tjedana terapije, 6 dana u tjednu po minimalno 6 sati dnevno. Tjedna terapija košta 9 500 kn, pa tako za cijeli ciklus roditelji moraju isplatiti 114 tisuća kuna. Mole sve one koji su o mogućnosti da pomognu njihovoj Leoni, kako bi joj zajedno omogućili nastavak neurorehabilitacije robotikom koja joj je potrebna za održavanje postignutih rezultata, ali i daljnji napredak. Otvoren je humanitarni račun kod Zagrebačke banke: HR4323600003510078844 na ime Karolina Vrtjel. Leona i njeni roditelji zahvaljuju se svima koji odluče pomoći. (REx)

  0 0

  VIJESTI IZ GRADA POREČA S početkom nove godine nastavljaju se radovi Odvodnje Poreč koja radi na širenju kanalizacijske mreže u nekoliko porečkih naselja, a spremni su i projekti čiji je početak planiran u tekućoj godini, doznajemo iz ove gradske tvrtke. Odvijanje radova na terenu prije nekoliko su dana obišli gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić, direktor Odvodnje Poreč Milan Laković, te tehnički direktor tvrtke Srđan Mažar. Obišli su trenutno najveće gradilište, ono u naselju Veleniki gdje se radi kanalizacijska mreža u duljini od 2.409 metara, od čega je veći dio, oko 83 posto, već izgrađen. Završetak radova predviđen je krajem ovoga mjeseca, a riječ je o investiciji vrijednoj 3.200.000 kuna (bez PDV-a), koju izvodi poduzeće Iskop iz Svetog Petra u Šumi. Nakon građevinskih radova, županijska cesta  će se, uz suglasnost nadležnih službi, asfaltirati i proširiti za dodatnih pola metra. Prije božićnih blagdana završena je dogradnja fekalne kanalizacije u naselju Vranići. Zahvat je obuhvatio izgradnju sustava gravitacijske odvodnje u novoj prometnici naselja, u duljini od oko 200 metara. Dovršetak preostalih radova na kanalizaciji u duljini od oko dvadesetak metara, izvršit će se prilikom izgradnje ostale infrastrukture. Radove je izvela tvrtka Đusto d.o.o. iz Poreča, a vrijednost investicije je iznosi 290.000 kuna (bez PDV-a). Početkom ove godine završena je i izgradnja podmorskih ispusta crpnih stanica Sv. Martin i Materada koja je obuhvatila izgradnju havarijskog ispusta crpne stanice u duljini od 540 metara (Sv. Martin) i 240 metara (Materada). Izgradnjom novih havarijskih ispusta omogućit će se, prilikom iznenadnog akcidenta ili havarije na opremi crpnih stanica, ispuštanje sanitarnih otpadnih voda u more na većoj udaljenosti od obale čime će se izbjegnuti onečišćenje priobalnog mora. Radove je izvršila tvrtka Hidro Sub d.o.o. iz Poreča, a ugovorena vrijednost iznosi 1.270.000 kuna (bez PDV-a). Dio ove investicije, 500.000 kuna, sufinancirale su Hrvatske vode. Što se tiče planova za iduću godinu, iz Odvodnje Poreč dodaju kako se uskoro planira provedba nabava male vrijednosti za sklapanje više ugovora, koje je moguće realizirati do početka ljetne sezone. Ukupna vrijednost ovih radova planirana je u visini od oko 8,5 milijuna kuna. Tako je u sklopu rekonstrukcije županijske ceste, planirana izgradnja glavnog kolektora St.Portun-Antonci, koji će se priključiti na kanalizacijsku mrežu naselja Stancija Portun. Planirana vrijednost ovog zahvata je oko 2.000.000 (bez PDV-a). U planu je i izgradnja kanalizacijske mreže naselja Bonaci, koja obuhvaća izgradnju gravitacijske i tlačne kanalizacijske mreže ukupne duljine 350 metara i jedne crpne stanice kapaciteta 5 l/s. Ova kanalizacijska mreža će se priključiti na glavni kolektor Baderna-Žbandaj, a planirana vrijednost investicije iznosi do 900.000 kuna (bez PDV-a). Kanalizacijsku mrežu dobit će i naselje Katun, gdje projekt obuhvaća izgradnju gravitacijske i tlačne kanalizacijske mreže ukupne duljine 1.900 metara i jedne crpne stanice kapaciteta 7 l/s, a također će se priključiti na glavni kolektor Baderna-Žbandaj. Vrijednost investicije iznosi oko 2.750.000 kuna (bez PDV-a). U planu je i izgradnja dijela podsustava Fuškulin-Jasenovica koja će se raditi u sklopu izgradnje nove vodovodne mreže između navedenih naselja, a obuhvaća izgradnju gravitacijskog kolektora ukupne duljine 1.000 metara u prometnicama. U tijeku je ishođenje potvrda glavnih projekata, uvjet za građevinske dozvole za sve tri faze. Vrijednost radova planirana je u visini od oko 1.185.000 kuna (bez PDV-a). U planu je i izgradnja gravitacijskog i tlačnog kolektora ukupne duljine 1.530 metara s dvije crpne stanice za naselje Štifanići, koji će se priključiti na kanalizacijsku mrežu naselja Baderna. Planirana vrijednost investicije iznosi 1.885.000 kuna (bez PDV-a). (rex)

  0 0

  ODRŽANO 150 PROGRAMA TIJEKOM 45 DANA 150 programa tijekom 45 dana na 40 različitih lokacija, sažetak je manifestacije „Prosinac u Puli“ koja je ove godine bila u znaku glazbe, veselja i program za najmlađe. 20 programa u Istarskom narodnom kazalištu, 17 koncerata na Rocktarati, 15 programa u organizaciji Gradske knjižnice Pula, 11 koncerata na Tržnici okosnice su bogatog programa koji je kulminirao na Silvestrovo dočekom u podne sa popularnim Gustafima i više od 1000 posjetitelja na Trgu kralja Tomislava te navečer na Forumu s nastupom legendarne Crvene jabuke i oko 4.000 posjetitelja. Program je protekao bez otkazivanja zbog povoljnih vremenskih uvjeta, a jedna od posjećenijih lokacija bila je Čarobna šuma na Giardinima u kojoj su mališani napisali više od 2.500 pisama Djeda Mrazu a on im odgovorio popratnim veselim pismom i diplomom. Ujedno su najmlađi iskazali najviše interesa za doček Sv. Nikole na Bunarini, doček Djeda Mraza na Portarati ali i na mnogobrojnim drugim plesnim i sportskim programima, odnosno predstavama i koncertima njihovih vršnjaka. Program koji je još uvijek aktivan i otvoren za posjetitelje je klizalište na Trgu kralja Tomislava, na kojemu je klizalo više od 10.000 posjetitelja i koji će građanima biti na raspolaganju do 13. siječnja kada će povodom zatvaranja sezone klizanje biti besplatno. Blagdanska rasvjeta krasiti će grad do 15. siječnja. (REX)

  0 0

  SAMIR HADŽIĆ: „ULJANIK ĆE PREŽIVJETI, NO NE ZNAM KOLIKO ĆE RADNIKA DOČEKATI DA SE TO DOGODI“ Boris Cerovac, predsjednik Štrajkaškog odbora Uljanika i Samir Hadžić, član Nadzornog odbora gostovali su na Rovinj FM-u u emisiji Intervju tjedna. Nekoliko dana prije nego što na red dolazi četvrta plaća koju radnici Uljanika neće dobiti osvrnuli su se na štrajk u Uljaniku, ali i dali svoj pogled u budućnost pulskog brodogradilišta. Vlada jedina može pomoći Uljaniku, ako to želi „Štrajk je u mirovanju, ali to ne znači da od ponedjeljka ne možemo krenuti u štrajk“, rekao je Boris Cerovac te pojasnio da je Štrajkaškom odboru omogućeno da bilo kada krene u štrajk jer ne moraju prolaziti proces mirenja, nego mogu štrajkati za sve neisplaćene plaće do sada. Na pitanje novinara Rovinj FM-a o rezultatima štrajka Cerovac odgovara da su trebali više prosvjedovati u Zagrebu. „Vjerujem da lokalna uprava ima svoju odgovornost, ali da li nam može pomoći - ne može. Jedini tko nam može pomoći je Vlada RH“. Samir Hadžić, član Nadzornog odbora i radnik Uljanika kaže da Vlada nosi krimen "nečinjenja", a to nečinjenje "košta novca, ljudskih sudbina, agonija te socijalnih i gospodarstvenih posljedica koje nosi“. Cerovac kaže da se radnici nalaze u velikim problemima te da su i danas neki došli kod njega tražeći pomoć. „Nekima će banke sjesti na kredit, sjesti na stanove i izbaciti ih“, opisuje tešku situaciju radnika koji većčetiri mjeseca nisu dobili niti jednu punu plaću. Cerovac je prozvao i saborske zastupnike iz Istre i rijeke da nisu pokrenuli raspravu o brodogradnji u Saboru, a trebali su. „Oni su odabrani od tih istih radnika, zbog nas su dobili mandat“ pa ih je zato pozvao da već danas pozovu raspravu u Saboru. 'Data room' radi punom parom Samir Hadžić zahvalio se zaposlenicima koji rade u 'data roomu' po cijele dane. „Svi ljudi koji rade u 'data roomu' po 12 i 15 sati ne primaju ništa više, samo te minimalce. Ljudi koji su na brodovima i u radionama spašavaju i proračun, jer ako naručitelji otkažu ugovore za brodove to pada na teret državnog proračuna“. A hoće li aktivnosti u 'data roomu' uroditi plodom znat će se do kraja mjeseca. „Do 18. siječnja bi se morali javiti strateški partneri, do 25. siječnja bi se trebalo znati hoće li dati obvezujuću ponudu i onda bi se uprava trebala izjasniti tko im je prihvatljiv“, dodao je Cerovac. Što se tiče Debeljaka i Brodosplita, Cerovac je kazao kako se tu radi o političkoj igri. „Brodosplit je u ožujku izašao iz programa restrukturiranja. U sljedećih 10 godina nemaju pravo na sredstva za novo restrukturiranje“, a nalazi se u financijskim poteškoćama. Cerovac je dodao da ne želi „da se preko leđa Uljanika ili 3. Maja spašava neko drugo poduzeće“. Samir Hadžić je za kraj rekao: „Uljanik će preživjeti, no ne znam koliko će radnika dočekati da se to dogodi“. (REx)

  0 0

  LOVOSTAJ SITNE PLAVE RIBE TRAJE DO 28. VELJAČE 2019. Danas, ali i zadnjih dana, na pulskoj ribarnici vlada prava pustoš i ribe je jako malo, pa samim time nema ni ribe ni kupaca.   Naime, 17. prosinca 2108. započeo je lovostaj na sitnu plavu ribu, odnosno zabrana ribolova plivaricom srdelarom. Lovostaj traje sve do 28. veljače, s napomenom da u periodu od 15. do 28. veljače svaka plivarica smije ostvariti najviše pet ribolovnih dana te u tom razdoblju ulov male plave ribe s prilovom ne smije premašiti 35 tona po plovilu. (rex/foto Manuel Angelini)

  0 0

  ELEKTRONSKO SAVJETOVANJE TRAJE OD 11. PROSINCA 2018. DO 11. SIJEČNJA 2019. Još samo danas svi zainteresirani imaju priliku poslati pitanja, primjedbe i komentare na planove davanja pulskih plaža u koncesiju. To mogu učiniti do kraja dana slanjem e-maila na adrese godisnji.plan@pula.hr i trogodisnji.plan@pula.hr, koje je Grad Pula za to i predvidio.  Koncesije za gospodarsko korištenje sedam pulskih plaža Prema Nacrtima odluka, u razdoblju od 2019. do 2022. godine planiraju se izdati koncesije za sedam pulskih plaža i "Bunarinu" ukoliko bude odgovarajućih ponuda potencijalnih koncesionara. Radi se o koncesijama za gospodarsko korištenje morske plaže u uvali Saccorgiana, na Ambreli, na području Punta Verudela resorta, Splendida na Zlatnim stijenama, na kupalištima Ferijalni savez, Valkane i Stoja te izgradnja i gospodarsko korištenje luke nautičkog turizma "Bunarina" Pula. Rok na koji se koncesije planiraju dati jest 10 - 20 godina. Mnogi su se građani Pule okupili u inicijativu Volim Pulu i pobunili protiv ovakvih planova Grada Pule te načina na koji se odvijalo savjetovanje s građanima - elektronskim putem. Zbog toga su prije tjedan dana, 4. siječnja organizirali i javnu diskusiju o ovoj temi. Iz Inicijative pozivaju sve građane koji se ne slažu s koncesijama da to i iskažu slanjem e-maila na adrese koje je Grad predvidio te dodaju upozorenje sugrađanima:  "Moguće je da će se sljedeća prilika za vaše primjedbe na koncesiju za neku od navedenih plaža ili Bunarinu otvoriti tek 2029. ili možda čak 2039. godine. Za 10 do 20 godina". (REx)  

  0 0

  SUTRA SVI NA KOŠARKU! SUBOTA, 12.1. U 18 SATI, PULA 1981 - ADRIA OIL ŠKRLJEVO Košarkaši Pule 1981 sutra ugošćuju važnog protivnika, u sklopu III. kruga Kupa Krešimir Ćosić u Dom sportova Mate Parlov stiže Adria Oil Škrljevo, klub iz HT Premijer lige. Na papiru, Puležani i Bakrani imaju bogatu povijest, pogotovo iz vremena A2 lige Zapad gdje su se susretali nebrojeno puta, no sada gosti dolaze kao članovi najjačeg državnog stupnja natjecanja, što će za Bijeloplave biti i prvi takav službeni ogled od osnivanja kluba. Puleni Branimira Pavića u drugi dio sezone kreću pojačani za centra Marina Brzicu, ali još bitnije, kako stvari stoje dan prije susreta, zdravi, što je svojevrsni presedan u sezoni 2018/19. Početak utakmice zakazan je za 18 sati, Puležani su svjesni da su šanse za ulazak u Final Eight minimalne, ali predaje unaprijed neće biti, a kako teku pripreme za susret ispričao je kapetan Vedran Pušić, najbolji strijelac Pule 1981 u prvom dijelu sezone. Prva utakmica u 2019. bit će protiv kluba iz HT Premijer lige. "Unatoč svim problemima koji su nas zadesili u prvom dijelu sezone, ušli smo među 16 najboljih ekipa u Kupu Krešimir Ćosić, lijep je to osjećaj. Pored toga, napokon smo svi zdravi i vjerujem da možemo odigrati dobru utakmicu u subotu protiv Adria Oil Škrljeva". Kako teku pripreme za susret? "Kao što sam već naglasio, napokon smo svi zdravi, ima nas na treninzima, dobro se trenira, dečki su "napaljeni" i u susret idemo s poštovanjem, ali bez straha". Kakvi su planovi za utakmicu? "Premijerligaš s Mavrinaca je izraziti favoriti, ali da su zaista jači od nas moraju tek dokazati na terenu. Lopta je okrugla i sve je moguće, igramo na svom terenu, pred svojim navijačima i siguran sam da ćemo se bacati na glavu za svaku loptu". Stigao je Brzica, a ovaj ste tjedan i konačno trenirali kompletni? "Siguran sam da će nam Marin puno pomoći, napokon imam konkurenciju pod košem i samim time trenirat ću jače, što je svakako dobro za mene, a i za ekipu". Što poručuješ navijačima? "Neka dođu u velikom broju, prvi puta igramo službenu utakmicu protiv Premijerligaša, o tome se radi kad govorimo o vraćanju ozbiljne košarke u grad Pulu, ovo neka bude samo prvi korak. Biti ćemo motivirani i namjeravamo dati sve od sebe da se pokažemo u što boljem svijetlu pred domaćom publikom". (REX/Pula 1981)

  0 0

  HRVATSKA : ISLAND 31:27 Hrvatska je na ''istarski pogon'' pobijedila Island u prvoj utakmici Svjetskog prvenstva koje se igra u Njemačkoj i Danskoj. Naime, kao što znamo na klupi Hrvatske je selektor Lino Červar iz Umaga, a danas je najbolji na terenu bio Labinjan rođen u Puli Luka Stepančić koji je postigao 8 golova iz 10 šuteva, što mu je vjerojatno bila i najbolja utakmica u reprezentaciji. HRVATSKA - ISLAND 31-27 (16-14) HRVATSKA: Šego, Stevanović; Štrlek 1 (1), Horvat 5 (2), Duvnjak 4, Musa 2, Stepančić 8, Cindrić 6, Šipić 2, Karačić 2, Mandić 1, Blažević, Bičanić, Vranković, Vida, Kozina ISLAND: Gustavsson, Bjorgvinsson; Elisson 4, Gudmundsson 1, Palmarsson 7, Gislason, Magnusson 3, Gunnarsson 5, Sigurmannsson, Gudjonsson, Ingason, Jonsson 5, Kristijansson, Einarsson, Tharstarson, Arnasson 2

  0 0

  GRAĐANIMA PLAĆANJE RAČUNA POSTAJE BRŽE I JEDNOSTAVNIJE Od 11. prosinca svim korisnicima usluga tvrtke Castrum Pula 97 d.o.o. omogućeno je ugovaranje usluge i-Račun, čime primanje i plaćanje računa postaje brže i jednostavnije. i-Račun je moderna internetska usluga koja tvrtkama – izdavateljima računa omogućava slanje računa i uplatnica u elektronskom umjesto u papirnatom obliku, odnosno brzu primjenu elektroničke naplate u poslovanju s krajnjim korisnicima. Kao suvremeni način elektroničkog plaćanja, i-Račun objedinjuje e-Uplatnicu, e-Račun i e-Arhivu. Prednosti i-Računa su višestruke: ova  usluga u potpunosti zamjenjuje pripremu za tisak, tisak, dostavu do poštanskih ureda te poštansku distribuciju papirnatih računa. Krajnji korisnik e-Uplatnicu i e-Račun dobiva preko internetskog bankarstva, a plaćanje provodi autorizacijom i to bez prepisivanja podataka, budući da su oni već upisani na računu. Elektronički račun se prosljeđuje izravno u osobni sandučić elektroničke pošte krajnjeg korisnika te je dovoljno odabrati željeni datum plaćanja i potvrditi već ispunjeni nalog za plaćanje. Također, korištenje usluge i-Račun doprinosi zaštiti okoliša smanjenje potrošnje papira. Korištenje ove usluge je sigurno i isplativo- sama usluga je besplatna, a plaćanje podliježe standardnim naknadama banke. Banke koje podržavaju ovaj način plaćanja su PBZ, Zagrebačka banka, OTP banka, HPB i HYPO Alpe-Adria-Bank. Inače, Grad Pula prvi je grad, a Vodovod d.o.o. Pula prvo komunalno poduzeće u Hrvatskoj koje je započelo s uvođenjem ovoga inovativnog projekta još 2012. godine. Budući da se praksa korištenja i-Računa pokazala dobrom, u svoje poslovanje su je ugradili, osim Vodovoda, još i Dječji vrtići Pula, Plinara Pula i Pula Herculanea, a građani putem i-Računa mogu plaćati i komunalnu naknadu. Od sada, sve prednosti ove usluge mogu koristiti i klijenti poduzeća Castrum Pula 97 d.o.o. (REX/foto arhiva)

  0 0
 • 07/04/15--02:26: Tjedan aromatičnog bilja
 • OD 6. DO 12. SRPNJA 2015. Domaća web tržnica u sklopu akcije „Izaberi lokalno“ organizira treći po redu događaj unutar kalendara događanja, a to je „Tjedan aromatičnog bilja“ od 6. do 12. srpnja 2015. Istra, a naročito njezin obalni dio vrlo su pogodni za uzgoj aromatičnog bilja koji svoju punu kvalitetu postižu u mediteranskom području gdje zbog toplije i suše klime koncentracija eteričnih ulja u biljkama je viša. Cvjetovi kadulje, lavande, ružmarina, majčine dušice, origana, mažurana, melise,… cvatu tokom lipnja i srpnja. Zbog toga odlučili smo tokom drugog tjedna u srpnju otvoriti tjedan aromatičnog bilja kako bi poljoprivredni proizvođači koji se bave tom granom poljoprivrede mogli promovirati svoje proizvode i gospodarstvo. Posjetitelji će tokom tjedna moći posjetiti polja aromatičnog bilja u fazi pune cvatnje, sudjelovati u berbi, te prisustvovati postupcima poslije berbe aromatičnog bilja, tj. postupku sušenja ili destilacije. U tjednu aromatičnog bilja očekuje vas pregršt iznenađenja od mirisnih polja aromatičnog bilja do sudjelovanja u procesima berbe i skladištenja bilja, te prikaza procesa destilacije aromatičnog bilja i otkrivanje tajni koje nose sa sobom aromatične biljke. Proizvođači koji su se uključili u tjedan aromatičnog bilja su: obrt Guranis, OPG Komić, OPG Predan, Svijet biljaka iz Vodnjana , OPG Kocijančić Vladimir i OPG Venier iz Kaštelira, OPG Pekica iz Savičente i etnobotanički park Histria aromatica iz Bala . Na gospodarstvu Guranis tokom tjedna moći ćete obići polja aromatičnog bilja uz stručna objašnjavanja o njegovoj uporabi. Biti će organizirano i pokazno branje bilja uz naglasak na sušenje i skladištenje, također će biti organizirane radionice pakiranja bilja i izrade poklon paketa. Posjetitelji će moći degustirati sve proizvode sa gospodarstva, i obzirom da se u sklopu gospodarstva nalazi restoran povodom tjedna aromatičnog bilja posjetitelji će dobiti ručak ili večeru po promotivnim cijenama. Na gospodarstvu Komić odvijati će se destilacija lavande i predstavljanje proizvoda od aromatičnog bilja koji se proizvode na gospodarstvu. Na gospodarstvu Predan posjetitelji će se moći upoznati sa vrstama aromatičnog bilja i pripravcima koji se od njega spravljaju. Na gospodarstvu Svijet biljaka dočekati će vas piće dobrodošlice uz priču o Brdu Svetoga Franje, crkvici i autohtonom bilju koje je od pamtivijeka liječilo i preveniralo razne bolesti pučana ovoga kraja. Obilazak nasada aromatičnog bilja u okolici staklenika Svijeta biljaka ( lavanda , lavandin, smilje, ružmarin, kadulja, geranij, timjan) budući Botanički vrt ljekovitog mediteranskog aromatičnog bilja "Sveti Franjo", prezentacija power point o uzgoju, načinu prerade, primjeni ljekovitog, aromatičnog bilja Mediterana. Obilazak proizvodnje malih presadnica u stakleniku. Kušanje delicija Svijeta biljaka i koktel iznenađenja. Prezentacija fitoarominih proizvoda. Pozdrav na rastanku i svatko dobiva na poklon sadnicu lavande ružmarina ili smilja. Na gospodarstvu Venier iz Kaštelira biti će prikazan cijeli proces destilacije lavande, te biti će predstavljeni proizvodi od lavande koji se proizvode na gospodarstvu. Na gospodarstvu Kocijančić, organizirati će se radionica proizvodnje kantarionova ulja. Radionica će imati simboličnu cijenu od 50 kuna za grupu, a ona uključuje, pokaznu berbu gospine trave u sklopu gospodarstva, pripremu i postupak proizvodnje kantarionova ulja od cvjetova gospine trave, posjetiteljima će biti ponuđeni naši proizvodi među kojima namaz od medvjeđeg luka, piće od bazge i akacije, te ostali proizvod kao što su sapuni od aromatičnog bilja i kreme. Sudionici radionice dobiti će teglicu od 210 ml sa uljem kantariona kojeg su sami izradili na radionici. Na gospodarstvu Pekica posjetitelje će dočekati degustacijska jela na bazi lavande, biti će izloženi proizvodi sa gospodarstva, te ići će se u obilazak lavandinih polja u cvatu koji se nalaze nedaleko gospodarstva. U etnobotaničkom parku Histria aromatica, očekuju vas polja aromatičnog bilja, trgovina sa preparatima proizvedenim od biljaka koje se nalaze u parku, te tijekom tjedna aromatičnog bilja u cilju promocije svijesti o važnosti aromatičnih biljaka vlasnici su pružili akcijsku ponudu ulaznica, tj. kupnjom jedne ulaznice drugo dobivate besplatno. Prema definiciji svjetske zdravstvene organizacije aromatično bilje je vrsta bilja koje sadrže jednu ili više aktivnih tvari posebnog mirisa ili okusa koje se koriste za spravljanje mirisa, kozmetički proizvoda, napitaka, aroma za živežne namirnice. Uz sušenje aromatičnih biljaka i korištenje u prehrani kao začina ili čajeva, od njih se uglavnom postupkom destilacije proizvodi eterično ulje koje se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Eterična ulja dobivaju se iz biljaka procesom destilacije, tještenjem ili ekstrakcijom. Eterična ulja su najčešće žućkasta i bezbojna iako znaju imati i izraženu boju ovisno o procesu proizvodnje i biljnom materijalu iz kojeg su dobivena. Od aromatičnog bilja kod nas se najviše uzgajaju lavanda, ružmarin, kadulja, mažuran, bosiljak, majčina dušica, lovor… Sve ove aromatične biljke mogu biti i samonikle, ali se zbog velike potrebe za njima one uzgajaju kao kultivirane biljke. Na kraju vas još jednom pozivamo da tokom tjedna aromatičnog bilja obiđete gospodarstva uključena u akciji Izaberi lokalno, doživite ugođaj sela, procesa berbe, sušenja i destilacije aromatičnih biljaka, te sudjelujete u radionicama koje su naši poljoprivrednici osmislili za vas! Detalje o događaju možete saznati na stranici Domaće web tržnice http://www.trznica-trg.eu ili na facebook stranici Domaća web tržnica. (rex)

  0 0

  NOVIGRAD PROTIV JAPANSKOG GRADA MOROTSUKA U srijedu, 25. svibnja Novigrad je bio dio međunarodnog svjetskog natjecanja gradova pod nazivom World Challenge Day. Novigrad se natjecao protiv japanskog grada Morotsuka Village u tome koji će od ova dva grada tijekom jednog dana uključiti veći broj članova i članica svoje zajednice u bavljenje bilo kojom sportskom aktivnosti barem 15 minuta. Cjelodnevne aktivnosti započele su s obilježavanjem postavljanja skulpture Đanina Božića „Lopta svih sportova“ na kružnom toku u blizini Sportske dvorane u jutarnjim satima, te se nastavile na Velikom trgu dolaskom svih učenika i učenica Osnovne škole Rivarela i Talijanske osnovne škole koje je pozdravio Gradonačelnik Anteo Milos. Nešto kasnije na Trg su stigla vrtićka djeca iz Dječjeg vrtića Tičići i Dječjeg vrtića Girasole koja su zaplesala, zapjevala, trčala, igrala različite igre i uživala u sportu. World Challenge Day nastavljen je plesom u industrijskoj zoni u koji su se uključili djelatnici/e iz obližnjih poduzeća, a centralna događanja odvijala su se na Velikom trgu od 16 sati. U brojnim aktivnostima sudjelovali su svi novigradski sportski klubovi, brojne udruge i treneri/ce. Novigrađani su se mogli svojih obaveznih 15 minuta baviti plesom, penjanjem, stolnim tenisom, hodanjem, biciklizmom, karateom, zumbom, tae-bom, crossfitom, yogom, body toneom, nogometom, košarkom, boćanjem, rukometom, odbojkom, tenisom i badmintonom. Izbor je bio šarolik i stoga ne iznenađuje što je konačni broj sudionika World Challenge Daya bio ukupno 1437 osoba tj. 33% populacije. Je li to bilo dovoljno za pobjedu, još uvijek nije poznato, čekaju se službeni rezultati TAFISA-e, organizacije pod čijim okriljem se odvija World Challenge Day. Jedno je sigurno, Novigrad je u srijedu bio grad sporta i zabave! (rex)  

  0 0

  GRAD PULA U 2016. GODINI U prostorijama pulske Komunalne palače danas je održana šesta, ujedno i ove godine posljednja, sjednica Povjerenstva za dodjelu potpora iz programa "Potpore Pula 2016". Od ukupno 20 pristiglih zahtjeva odobreno je njih 16 u iznosu od 175.235,12 kuna. Time je iskorišten cjelokupan iznos od 1.000.000,00 kuna koji je bio namijenjen poticanju razvoja malog gospodarstva Pule u 2016. godini. Financijska sredstva programa "Potpore Pula 2016" dodjeljuju se kroz 8 mjera: Mjera 1 - potpore novoosnovanim tvrtkama - pristiglo je 11 zahtjeva u iznosu od 106.486,88 kuna, a odobreno je osam zahtjeva u iznosu od 71.986,72 kune. Kod jednog zahtjeva izvršeno je umanjenje odobrenog iznosa za 5.133,20 kuna, a tri zahtjeva u iznosu od 29.366,96 kuna su odbijena. Mjera 3 - potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje - pristigla su tri zahtjeva u iznosu od 25.000,00 kuna koja su i odobrena u traženim iznosima. Mjera 4 - sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete - pristigao je jedan zahtjev u iznosu od 10.000,00 kuna koji je i odobren u traženom iznosu. Mjera 5 - potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju - pristigla su dva zahtjeva u iznosu od 20.000,00 kuna od kojih je jedan u iznosu od 10.000,00 kuna odobren, a dok je jedan u iznosu od 10.000,00 kuna je odbijen. Mjera 8 - potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine - pristigla su 3 zahtjeva u iznosu od 58.248,40 kuna koja su i odobrena u traženim iznosima. (rex/foto arhiva)  

  0 0

  SUSRET ZBOROVA, KLAPA I VOKALNIH SKUPINA VIII. Susret zborova, klapa i vokalnih skupina ''Kašteliru za Valentinovo'' okupio je sinoć  u Sali na Domu sedam različitih pjevačkih grupa. Susret koji se organizira povodom nadolazećeg Svetog Valentina, jednog od zaštitnika Kaštelira, započeo je nastupom zbora  Zajednica Talijana iz Vižinade - Armonia pod ravnanjem mladog voditelja Davida Circote. Vokalna skupina Barcaioli, u novom sastavu, iz susjedne općine Tar-Vabriga, razveselila je prisutne svojim specifičnim načinom pjevanja. Evergeen, vokalna skupina Zajednice Talijana iz Momjana, iz svog bogatog repertoara odabrala je za ovaj susret tri prigodne  kompozicije. Po prvi puta na susretu je nastupio i jedan duo, Little Whisper - Patrik Sirotić i Diana Bernobić Sirotić,  koji je svojom izvedbom oduševio brojnu publiku. Posebno dragi gosti na susretu bili su članovi  Makedonskog  kulturnog  društva  Ilinden iz Rijeke koji su nastupili u narodnoj nošnji,  izveli splet makedonskih pjesama i zapalili publiku. Uz harmoniku Alessandra Bratovića nastupila je vokalna skupina Zajednice Talijana iz Nove Vasi kod Brtonigle čiju je zadnju pjesmu  ''Bilo je to na Valentinovo'' zapjevala i publika. Posljednji nastup bio je rezerviran za domaćine, vokalnu skupinu Zajednice Talijana Labinci – Nigrignanum, nakon čega su u dvorani postavljeni stolovi i održana zakuska. Budući da svirača i pjevača nije falilo, ples i pjesma potrajali su do kasno u noć, a dvorana je bila mala pa se plesalo čak i  na bini. E.D.

  0 0

  Piše: MORENA POGLAJEN CARIĆ, viša trenerica fitnesa i instruktorica body tehnike Sam svoj majstor nekada je najbolje rješenje pa i kada je riječ o tijelu, tegobama ili bolovima koje povremeno osjećate. Ako samo malo zastanete, prebacite fokus na tijelo i što vam ono govori, koja situacija, pokret ili trenutak su izazvali nelagodu, uz vlastitu intuiciju, malo promišljanja i povjerenje u vlastito tijelo, sigurna sam da možete zaključiti i osjetiti što mu u određenom trenutku može pomoći. I ja ću vas danas malo educirati i dati vam korisne savjete. Uz mnoštvo različitih predmeta koje svi imamo u svom domu, par akupresurnih loptica, valjčići, mala softi loptica i jedna zelena traka trebale bi biti dio vaše kućne ljekarne, mini fitness ljekarna, za ublažavanje i samo pomoć kod kuće. Slika 1. Masaža valjčićem područja između lopatica za osvještavanje, bolju cirkulaciju i osvještenost tog područja i rješavanje napetosti. Legnite se na leđa s rukama isprepletenim iza glave i savijenih koljena, a valjčić okomito postavite između lopatica na područje koje vi osjećate napetim. Dvije minute uz pravilno disanje i glave opuštene na dlanove klizite svojim gornjim dijelom tijela desno lijevo po valjčiću dok su donji dio leđa i zdjelica mirni. Slika 2. i 3. Akupresurne loptice i valjčići - kod bilo kakvih tegoba u stopalima (petni trn, upale fascije), oticanja nogu, visokog krvnog tlaka, bolova u donjem dijelu leđa, loše cirkulacije i hladnih stopala, nakon dugotrajnog stajanja, hodanja ili za pripremu nošenja visokih potpetica jednu do dvije minute uz pravilno disanje lagano savijajte koljena i pritom petama stisnite loptice, a opružanjem koljena smanjite pritisak. Ili valjčićem snažno masirajte dvije minute cijeli taban od prstiju do peta sve dok ne osjetite toplinu i trnce u stopalima. Slika 4. Masaža valjčićem područja križa i guze za bolju cirkulaciju i buđenje živčanog protoka donjeg dijela trbuha, zdjelice i nogu, za smanjenje napetosti u donjem dijelu leđa, kod problema inkontinencije i sl. Legnite se na leđa savijenih koljena, a valjčić postavite okomito na križnu kost. Pravilnim disanjem polagano se valjajte dvije minute ili više lijevo desno tako da vam se rekvizit pomiče od križne kosti prema jednoj pa drugoj polutki guze. Slika 5. i 6. Masaža lubanje, hvatišta vratnih mišića i fascije za bolni vrat i kod glavobolja. Legnite se na leđa, opuštenog tijela i glave i savijenih koljena. Valjčić postavite paraleno uz sam donji stražnji dio lubanje, ali ne na vrat. Pravilno dišite i samo polagano pomičite svoju bradu gore dolje dok vam valjčić nježno povlači skalp i kožu glave. Nastavite u sjedećoj poziciji tako da premještate valjčić po stražnjem i gornjem dijelu lubanje sve do čela, a pokret neka bude kotrljanje prema naprijed i natrag kao da se češljate. Povećat ćete prokrvljenost, stimulirati živčani sustav i opustiti napeto tkivo. Uživajte, opustite se, smireno i polagano dišite, slušajte što vam tijelo poručuje i pokušajte osloboditi glavu od invazije misli. Sami sebi najbolje možemo pomoći samo trebamo malo više vjerovati i željeti. (Rex)

  0 0

  NEDJELJA, 13.SIJEČNJA, U 12 SATI I ove godine u okviru projekta Zajednice društava turističkih vodiča Hrvatske “Upoznaj svoju zemlju”, održat će se besplatna vođenja, koja se kao poklon građanima, održavaju diljem Hrvatske u nedjelju 13. siječnja 2019. Vođenja su namijenjena lokalnom stanovništvu kako bi upoznali svoj grad te postali ambasadori hrvatskog turizma, ali naravno i svim posjetiteljima i turistima, a sve će ture započeti u isto vrijeme - točno u 12 sati. Popis i mjesto polaska gradova u Istri: PULA – ispred Arene PAZIN – ispred crkve sv. Nikole LABIN – ispred Info pointa na trgu Črćak u starom gradu ROVINJ – glavni gradski trg VODNJAN – Narodni trg 10, ispred TZ-a POREČ– Trg slobode BUJE – Trg J.B.Tita MOTOVUN – Gornje groblje BUZET – parkiralište kod groblja ROČ– ispred župne crkve sv. Bartula HUM – parkiralište ispod groblja (Rex)

older | 1 | .... | 614 | 615 | (Page 616) | 617 | 618 | .... | 621 | newer