Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


older | 1 | .... | 611 | 612 | (Page 613) | 614 | 615 | .... | 621 | newer

  0 0

  U NOVOGODIŠNJOJ NOĆI NEPOZNATO EKSPLOZIVNO SREDSTVO MU EKSPLODIRALO U RUCI Na području Medulina teže je ozlijeđen 18-godišnji mladić, koji je 31. prosinca 2018. u 23.40 sati u Ulici Šaraje, pronašao nepoznato sredstvo te je prilikom neopreznog rukovanja došlo do eksplozije tog sredstva. Mladić je prevezen u pulsku bolnicu, gdje je utvrđeno da ima teže ozljede ruke, a policijski službenici nastavljaju utvrđivati sve okolnosti događaja, a kako neslužbeno saznajemo mladić je ostao bez dva prsta lijeve ruke. Ponovno podsjećamo građane da je uporaba pirotehničkih sredstva F2 i F3 kategorije bila dozvoljena još samo do jučer.   Pirotehnička sredstva nisu igračke i njihovo nestručno rukovanje može izazvati ozbiljne posljedice. Upotrebaljavajte ih isključivo prema priloženim sigurnosnim uputama, na otvorenom prostoru i na mjestima gdje se ne okuplja veći broj ljudi. (rex)

  0 0

  DVIJE PROMETNE NESREĆE, TRI NARUŠAVANJA REDA I MIRA, VANDALIZAM U GALIŽANI... Novogodišnja noć u Istri protekla je u relativno povoljnom ozračju, sva javna okupljanja protekla su u najboljem redu te nisu zabilježeni događaji koji bi u znatnoj mjeri narušili stanje sigurnosti.   Što se tiče stanja u prometu, dogodile su se dvije prometne nesreće, jedna s lakše ozlijeđenom osobom na području Poreča i jedna s materijalnom štetom na području Umaga. Uzrok obje prometne nesreće bila je neprilagođena brzina, a vozačica koja je izazvala prometnu nesreću s materijalnom štetom bila je i pod utjecajem alkohola od 1.26 promila (vozač koji je lakše ozlijeđen u Poreču je odbio alkotest). U novogodišnjoj noći zabilježena su tri narušavanja javnog reda i mira, dva manja na području Pule i Rovinja, dok je u događaju na području Poreča lakše ozlijeđen 23-godišnjak, kojeg je nakon 5 sati, u ugostiteljskom objektu na Obali maršala Tita, napao zasad nepoznati muškarac. Policijski službenici utvrđuju sve okolnosti ovog događaja. Od ostalih događaja možemo izdvojiti događaj iz Galižane, gdje su nepoznati počinitelji oko 1 sat, na Velikom trgu, uništili i oštetili nekoliko betonskih žardinijera, božićne ukrase, nadstrešnicu telefonske govornice, klima uređaj, dvije razvodne kutije telefona i kamenu ploču na fasadi zgrade. Materijalna šteta zasad nije poznata, a policijski službenici tragaju za počiniteljima. (rex)

  0 0

  OD ČETVRTKA, 3. SIJEČNJA U 12 SATI DO 31. SIJEČNJA 2019. Za potrebe izgradnje kabelske kanalizacije u Ulici Veruda, u razdoblju od 3. do 31. siječnja 2019. godine u dijelu predmetne ulice na snazi će biti privremena regulacija prometa.   Temeljem zahtjeva HEP – ODS d.o.o. Elektroistra Pula, izdano je odobrenja za izvođenje građevinskih radova unutar građevine nerazvrstane ceste i uvođenje privremene regulacije prometa od raskrižja s Ulicom Valsaline do raskrižja s Krležinom ulicom, u svrhu izgradnje građevine energetskog sustava - I FAZA - koja predstavlja izgradnju i polaganje 35 kV kabel TS 110/35/10kV „DOLINKA“ – TS 35/10 kV „PULA ZAPAD“, temeljem građevinske dozvole. Građevinski radovi izvodit će se fazno. Od 3. do 15. siječnja od Ulice Valsaline do Tomasinijeve ulice; od 16. do 19. siječnja u raskrižju sa Tomasinijevom ulicom te od 20. do 31. siječnja od Tomasijenijeve ulice do Krležine ulice. Od četvrtka 03.01.2019. od 12:00 sati zbog zatvaranja križanja Ulice Veruda i Tomasinijeve ulice i preregulacije prometa, autobusi Pulaprometa koji prometuju na linijama 4 (Veli vrh-Valkane-Veli vrh) i 6 (Jadreški-Valkane-Jadreški) voziti će zaobilazno i to Galiotskom ulicom i Ulicom Velog Jože. Stajališta u Tomasinijevoj ulici ispred pošte i marketa autobusi na linijama  4 i 6 neće koristiti do završetka radova. (REX)

  0 0

  PETAK, 4. SIJEČNJA 2019., GALERIJA CVAJNER U 18 SATI Inicijativa ''Volim Pulu'' poziva sve građane i građanke Pule da u petak, 4. siječnja 2019., u Galeriji Cvajner s početkom u 18 sati prisustvuju javnoj raspravi o prijedlozima Grada Pule o davanju u koncesiju lučice Bunarine te najmanje sedam, a vjerojatno i više gradskih plaža. U njihovom priopćenju stoji: ''Osim plaža Saccorgiana, Ferijalni savez, Ambrela, Zlatne stijene, Valkane i Stoja, u planovima se spominju i – u množini – „plaže na području Punta Verudela resorta”. Dakle, nejasno je već i koliko i koje točno plaže IDS planira dati u koncesiju. Čak i za ove nazivom navedene plaže, ne možemo iz samih planova nikako iščitati o kojim se točno površinama radi. Nisu to ni izbliza jedine nejasnoće koje ovih dana brinu pulsku javnost, budući da se gradska vlast očito aktivno trudi svoje građan(k)e ostaviti neinformiranima te ih isključiti iz odlučivanja o budućnosti vlastitih plaža, unatoč proklamiranom „javnom savjetovanju” raspisanom za vrijeme praznika i blagdana. Očito je to sada, nakon što se gradonačelnik oglušio na apele Inicijative Volim Pulu, odnosno na sasvim razuman poziv da, zbog iznimnog interesa stanovništva te dalekosežnosti odluka o koncesijama na do 20 godina, u sklopu javnog savjetovanja organizira barem jedno javno izlaganje dotičnih planova. Grad Pula, nažalost, nije učinio ono što bi trebala uraditi svaka odgovorna i transparentna gradska vlast pa su volonteri Inicijative bili primorani sami organizirati javnu raspravu. U petak ćemo u Galeriji Cvajner zajedno pokušati doći do odgovora na brojna pitanja i nedoumice o planiranim koncesijama koje zabrinjavaju pulsku javnost. Na sudjelovanje su pozvani i gradonačelnik Boris Miletić i predstavnici Grada, čiji se odgovor još očekuje. U ime Inicijative Volim Pulu, Dušica Radojčićće učiniti ono što je Grad Pula inicijalno trebao – građanima objasniti detalje planova davanja plaža u koncesiju i mogućih posljedica, kako bi se oni mogli informirano uključiti u savjetovanje svojim primjedbama. Prije i nakon same rasprave aktivisti Inicijative pomagat će osobama koje se inače ne koriste internetom da pošalju svoje primjedbe, a za zabavni dio programa zaduženi su popularni Todor sa svojim stand-up nastupom, KUD Pantigane, te DJ Rafiki i DJ Chvigy. Pozivamo sve zainteresirane sugrađan(k)e da se odazovu u što većem broju kako bismo zajedno odlučivali o budućnosti naših plaža i našeg grada, te tako pokazali kako treba izgledati istinska demokracija.'' (rex)

  0 0

  UZ POREČ U TOP 10 SU I ROVINJ I UMAG Prema podacima sustava eVisitor, koji sadrži turistički promet ostvaren u komercijalnom i nekomercijalnim segmentu te nautičkom charteru, u Hrvatskoj je tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana, odnosno u razdoblju od 21. do 31. prosinca ostvareno 159.031 dolazaka i 385.514 noćenja, što u odnosu na isto razdoblje 2017. godine predstavlja rast od 13 posto u dolascima i 9 posto u noćenjima, javlja Hrvatska turistička zajednica.   U navedenom su razdoblju strani turisti ostvarili više od 114.000 dolazaka te više od 289.000 noćenja što predstavlja rast od visokih 14 posto u dolascima i 12 posto u noćenjima. Najviše noćenja su ostvarili turisti iz Austrije (56.000 noćenja), Slovenije (43.000 noćenja), Italije (36.000 noćenja), Njemačke (33.000 noćenja) i BiH (22.000 noćenja). Destinacije u kojima je ostvareno najviše noćenja su Zagreb, Opatija, Dubrovnik, dok su od istarskih destinacija najposjećeniji bili Poreč i Rovinj. U Poreču je od 24. prosinca do 2. siječnja ostvareno ukupno 8.370 dolazaka i 29.000 noćenja, što je povećanje od 5%  u odnosu na lani. Najviše gostiju bilo je iz Austrije, Italije, Njemačke , Slovenije i Srbije, a tijekom novogodišnjeg vikenda zabilježen je rast od 8% u privatnom te 3% u hotelskom smještaju. Dodajmo kako hrvatski top 10 destinacija s najviše noćenja zaključuju još i Split, Mali Lošinj, Zadar, Umag te Crikvenica. (rex)  

  0 0

  U NOVU GODINU UMAŽANI UŠLI S LIDIJOM BAČIĆ Umažanke i Umažani su ušli u Novu 2019. godinu sa stilom. Atraktivna i zabavna Lidija Bačić, kao što smo i očekivali, dupkom je napunila umaški Trg slobode, koji je prštao od pozitivne energije, zabave i veselja. Tisuće građana i turista otpratilo je staru godinu uz visoku koncentraciju dobre zabave, plesa, smijeha i zajedništva. Tako je deveto izdanje tradicionalne božićne manifestacije „Umagični blagdani-Natale Umagico“ točku na kraj ove prekrasne blagdanske priče, stavilo na najljepši mogući način. No, „happy end“ umaške bajke predstavlja tek početak nove uspješne umaške godine. Umagični su blagdani, podsjetimo, od 6. pa sve do 31. prosinca produženim vikendima u centru grada u Umagičnom selu nudili veliku paletu izvanrednih manifestacija, za velike i male, za sve ukuse i generacije. Umagična bajka u organizaciji Grada Umaga, Ustanove Festum i Turističke zajednice grada Umaga, uz financijsku potporu hotelske kompanije Plava laguna d.d., u naš grad dovela je zvučna imena i zabavne izvođače iz svijeta glazbe, koji su, uz brojne točke naših sugrađana, originalne rukotvorine na sajmu te ukusnu gastro ponudu ugostitelja na „Umagičnim“ štandovima, Umag pretvorili u pravu blagdansku idilu. Ove su godine, uz nešto drugačiji blagdanski ambijent, božićne kućice i štandovi nudili originalne rukotvorine, suvenire te razne simbole nadolazećih blagdana. Bajkovite kućice sajma bile su prepune slatkih i slanih delicija koje su oduševile posjetitelje. Ako izdvojimo kuhano vino, domaće pivo, domaće rakije i likere, tople koktele, toplu čokoladu, istarske kobasice i kupus, šunku u kruhu, wafle, sir, suhomesnate proizvode, hamburgere, kuhanu domaću špaletu te mnoga druga gastro iznenađenja kojima nitko nije mogao odoljeti, tad smo svjesni da je i ove godine božićna manifestacija predstavljala pun pogodak. U jutarnjim satima petkom, subotom i nedjeljom program je nudio razne  glazbene i zabavne manifestacije, kao što su matineje za najmlađe, dječje radionice Društva „Naša djeca Umag“, nastupi Puhačkog orkestra „Naša sloga“, zbora „Korona“, vokalne skupine „Istravaganti“, mažoretkinja, Cheerleadersica, plesnih skupina Blue Dream, Country Fitness, Zajednice Talijana i Zvjezdica 50+, glazbeni repertoar benda „Angelica & the Devill's“ za Badnjak uz kušanje ukusnog bakalara za sve građane, dok je jutro 26. prosinca bilo rezervirano za energičan bend „Techno Vikings“, kao i HO HO HO run utrku u organizaciji SRD Olimpik, koja je i ove godine okupila preko 400 sudionika te prikupila značajna sredstva u humanitarne svrhe. U večernjim je satima pak, tijekom Umagičnih blagdana Umag ugostio niz zvučnih imena glazbene scene. Umagični je večernji program 6. prosinca otvorila izvanredna grupa „Nola“, a vikendima su slijedile fantastične grupe kao što su „Febra“, „SupercoverBend“, „Edi East Trance Blues“, „Master bend“, „Tri Kralja“,„Groovers“ i „Molly“. No,  večernji su program dodatno obogatili od publike iznimno voljeni Neno Belan & Fiumens, dok je ovogodišnji božićni koncert u Umagičnoj dvorani bio rezerviran za vrhunske glasove Bojana Jambrošića i Nine Kraljić koji su svojim jedinstvenim izvedbama brojnu publiku ostavili bez daha.   Bogat program Umagičnih blagdana 31. prosinca preselio je na Trg slobode kojeg je svojim uvijek originalnim i zabavnim performansom napunila fantastična Lidija Bačić. Umaški Trg prepun veselih i nasmijanih posjetitelja na najbolji je način Lidija uvela u Novu 2019. godinu. Uz Lidiju, ostatak je večeri sve prisutne zabavljao DJ Endi, koji je zadržao brojnu publiku na Trgu sve do svitanja zore. A, točno u ponoć Umag je zasjao pod svjetlima spektakularnog vatrometa koji je oduševio sve generacije. Ovogodišnje deveto izdanje Umagičnih blagdana nudilo je bogat i raznolik program u prekrasnoj blagdanskoj atmosferi novonastalog Umagičnog sela, a već kreću pripreme za sljedeće jubilarno deseto izdanje za koje već sad možemo najaviti vrhunsku zabavu uz niz noviteta i iznenađenja za sve ukuse i generacije! ''Koristimo priliku u ime Grada Umaga, Ustanove Festum te Turističke zajednice grada Umaga, svim sugrađankama i sugrađanima još jednom zaželjeti uspješnu i veselu Novu 2019. godinu!''- kažu u Gradu Umagu. (rex)

  0 0

  NESREĆA SE DOGODILA NA RAVNOM DIJELU CESTE U Rovinju, u Ulici Vijenac braće Lorenzzeto na ravnom dijelu ceste kombi marke Volkswagen izletio je s ceste, te se je zabio u zid. Vozač kombija je preminuo na mjestu nesreće. Više će se znati nakon policijskog očevida. (REX)

  0 0

  SUSRET ZBOROVA, KLAPA I VOKALNIH SKUPINA VIII. Susret zborova, klapa i vokalnih skupina ''Kašteliru za Valentinovo'' okupio je sinoć  u Sali na Domu sedam različitih pjevačkih grupa. Susret koji se organizira povodom nadolazećeg Svetog Valentina, jednog od zaštitnika Kaštelira, započeo je nastupom zbora  Zajednica Talijana iz Vižinade - Armonia pod ravnanjem mladog voditelja Davida Circote. Vokalna skupina Barcaioli, u novom sastavu, iz susjedne općine Tar-Vabriga, razveselila je prisutne svojim specifičnim načinom pjevanja. Evergeen, vokalna skupina Zajednice Talijana iz Momjana, iz svog bogatog repertoara odabrala je za ovaj susret tri prigodne  kompozicije. Po prvi puta na susretu je nastupio i jedan duo, Little Whisper - Patrik Sirotić i Diana Bernobić Sirotić,  koji je svojom izvedbom oduševio brojnu publiku. Posebno dragi gosti na susretu bili su članovi  Makedonskog  kulturnog  društva  Ilinden iz Rijeke koji su nastupili u narodnoj nošnji,  izveli splet makedonskih pjesama i zapalili publiku. Uz harmoniku Alessandra Bratovića nastupila je vokalna skupina Zajednice Talijana iz Nove Vasi kod Brtonigle čiju je zadnju pjesmu  ''Bilo je to na Valentinovo'' zapjevala i publika. Posljednji nastup bio je rezerviran za domaćine, vokalnu skupinu Zajednice Talijana Labinci – Nigrignanum, nakon čega su u dvorani postavljeni stolovi i održana zakuska. Budući da svirača i pjevača nije falilo, ples i pjesma potrajali su do kasno u noć, a dvorana je bila mala pa se plesalo čak i  na bini. E.D.

  0 0

  PLAĆANJE JE POTVRDIO MINISTAR FINANCIJA ZDRAVKO MARIĆ Ministar financija Zdravko Marić jučer je izjavio kako su sa zadnjim danom prošle godine plaćena protestirana državna jamstva za Uljanik u iznosu od oko 2,5 milijarde kuna, ali isto tako, da zbog tog plaćanja nije došlo ni do kakve ugroze javnih financija. “Sa zadnjim danom godine platili smo upravo onoliko koliko smo već u prvotnoj fazi najavljivali, a to je razina od oko 2,5 milijarde kuna. To je samo glavnica, postoji određene kamate koje također moramo servisirati, a onda ostaje dio za koji očekujemo da ćemo biti u obvezi platiti ove godine”, odgovorio je Marić na novinarske upite o obvezama po državnim jamstvima za pulski Uljanik. Ministar financija je isto tako najavio da će točne iznose kamata koje će trebati platiti po kreditima pokrivenim državnim jamstvima Uljaniku objaviti kada se one zbroje i kada budu gotovi svi obračuni. Istaknuo je da su izosi pozamašni i da je on sve samo ne zadovoljan tom situacijom. “Zašto je netko izdavao tolika jamstva i na koji način i kako su se ta sredstva koristila to netko drugi treba postaviti pitanje i odgovoriti. Nas je zapalo da servisiramo ono što je. Mi vodimo brigu o institucijama Republike Hrvatske. Jedna je i institut državnog jamstva, a koje kaže da je ono bezuvjetno i na prvi poziv i po protestiranju tih jamstava država odnosno porezni obveznici su obvezni podmiriti i servisirati taj dug”, objasnio je situaciju ministar financija. (rex)

  0 0

  DOGAĐAJ SE DOGODIO 3. SIJEČNJA 1947. GODINE Na Mornaričkom groblju sahranjeno je i nekoliko Puljana poginulih u obrani Elektromlina, odnosno akciji kojom se željelo spriječiti odnošenje strojeva iz te tvrtke 1947. godine. Naime, samo mjesec dana nakon što su jedinice Titove armijeoslobodile Pulu i zarobile njemački garnizon, po Buršiću, jugoslavenska vlada bila je 9. lipnja 1945. prisiljena u Beogradu sklopiti vojni sporazum sa zapadnim saveznicima. Po tom se dokumentu dio oslobođenog istarskog teritorija stavlja pod angloameričku vojnu upravu, a trebao je biti na snazi do definitivnog rješenja pitanja pripadnosti ovog kraja. Sporazum je detaljiziran 20. lipnja u Devinu kraj Trsta. Istra je tada podijeljena tzv. Morganovom linijom na dvije zone. Zona A obuhvaćala je Trst i Pulu, i bila je pod angloameričkom vojnom upravom, a snage jugoslavenske armije povukle su se na demarkacijsku liniju 5 kilometara oko Pule. Oostatak Istre, u Zoni B, bio je pod vojnom upravom jugoslavenske armije „VUJA“, čije je sjedište bilo u Opatiji. Civilna vlast u Zoni B bila je povjerena Povjerenstvu pokrajinskog narodnooslobodilačkog odbora za Slovensko primorje u Ajdovščini i Oblasnom narodnooslobodilačkom odboru za Istru u Labinu.  U tom su razdoblju u Puli, po Jadrejčiću, svakodnevno izbijali uglavno mirni sukobi protalijanski i projugoslavenski orijentiranih građana – prosjedi, lijepljenje plakata, izvikivanje parola, demonstracije, ulični sukobi, ispisivanje slogana po zidovima kuća i drugo. I jedna i druga strana imale su svoje vodeće organe i organizacije, koje su bile instruirane iz Italije i Jugoslavije. U to su bile uključene i angloamerička i mjesna policija, „bakoli neri“, koje su najčešće bile na strani protalijanskih snaga. Nakon oslobođenja, po Darovcu, neki talijanski krugovi tvrdili su da je riječ o okupaciji Istre i Trsta pa su koncem travnja i početkom svibnja 1945. počele i diplomatske borbe. Posljedica toga bilo je pripajanja cijele Istre, osim  općina Milje i Dolina, Demokratskoj Federativnoj Jugoslaviji. Na sastanku ministara vanjskih poslova četiriju velikih sila – Amerike, Engleske, Sovjetskog Saveza i Francuske – u svibnju 1946. prihvaćen je franccuski prijedlog o osnivanju Slobodnog teritorija Trsta. Da bi se upoznala sa stvarnom situacijom, u Istru je upućena međusaveznička komisija za razgraničenje između Italije i Jugoslavije. Komisija je posjetila Pulu 16. ožujka 1946. i uvjerila se u odlučne zahtjeve stanovništva za sjedinjenje s Jugoslavijom. Na temelju potpisanog mirovnog ugovora s Italijom u Parizu 10. veljače 1947., Angloamerikanci su napustili Pulu, a u nju su 16. rujna 1947. ušle jugoslavenske jedinice. Slobodni teritorij Trsta, STT, zadržao je taj status do konca 1954. , kad je Londonskim memorandumom bivša Zona B STT pripala Jugoslaviji, dakle Hrvatskoj i Sloveniji, a Zona A STT Italiji. Nakon 1947. broj Talijana u Puli i Istri znatno se smanjio, prije svega iseljavanjem, na štetu autohtonih sastavnica stanovništva. Kad su organizacije pripadnika talijanskog dijela stanovništva i njihovih hrvatskih simpatizera uvidjeli da će Istra i Pula biti sjedinjene s Jugoslavijom, počeli su opću destrukciju i otpor sporazumima. Pod okriljem angloameričke policije, suprotno Devinskom sporazumu, počeli su demontirati postrojenja pojedinih tvorničkih pogona i odnositi ih u Italiju. Do početka prosinca 1946., po Uroševiću, preko granice je odvezeno oko stotinu tona električnog materijala, 32 električna motora, sedam tokarskih strojeva, cijela tiskara, kompletna električna centrala, četiri hidraulične preše, 16 velikih hidrauličkih sisaljki, četiri remorkera, četiri motorna broda, 20 strojeva za mljevenje cementa, tri dizalice, 600 telefonskih stupova, četiri velika spremnika za naftu, jedna jahta, transformator, traktor, autobus... Svakodnevno su na pulskoj rivi pristajali brodovi, među kojima je bila najpoznatija „Toscana“, koja je obavila 12 putovanja između Pule i Venecije te Ancone. Također, dnevno je prema Trstu željeznicom odlazilo 20 vagona punih optanata i njihove imovine. Organizacije hrvatskog dijela stanovništva provodile su otpor odvoženju strojeva, tako da je dolazilo do sukoba. Jedan o najpoznatijih dogodio se 3. siječnja 1947., a izbio je zbog odvoženja strojeva Elektromlina, u vlasništvu Societa' Istriana di machinazione A.G.L., istarskog društva za mljevenje, pod firmom Sansa e Fransin. Kapacitet mljevenja u Elektromlinu bio je 500 kvintala pšenice ili 350 kvintala kukuruza, a kapacitet silosa bio je 20 000 kvintala. Tom prilikom došlo je do sukoba s policijom i krvoprolića, u kojem su smrtno stradali Puljani Lino Mariani, Antonio Salgari i Mario Lussi, koji su svečano sahranjeni n mornaričkom groblju u Puli. Tekst: Branko Perović

  0 0

  NAPAO DJEVOJKU I MLADIĆA, A KOD PRIVOĐENJA GLAVOM RAZBIO STAKLO NA MUP-u Pulska je policija provela kriminalističko istraživanje i utvrdila sumnju da je 29-godišnji hrvatski državljanin počinio kaznena djela prijetnja i oštećenje tuđe stvari. Muškarca se sumnjiči da je 1. siječnja oko 14.30 sati, u Flanatičkoj ulici u Puli, u vidno alkoholiziranom stanju vikao i prijetio smrću 26-godišnjakinji, a potom ju je udario, kao i 22-godišnjaka koji se nalazio s njom u društvu. S protupravnim ponašanjem nastavio je u Zagrebačkoj ulici, gdje je iz ugostiteljskog objekta uzeo nož i počeo trčati za 26-godišnjakinjom. Odmah nakon zaprimanja dojave, policijska ophodnja uputila se prema mjestu događaja te su nakon svega nekoliko minuta uhitili 29-godišnjaka i priveli ga u policijsku postaju. Tijekom privođenja, muškarac je glavom razbio ulazna vrata na zgradi policije, pri čemu je lakše ozlijeđen. Lakše ozljede u događaju su zadobili i 26-godišnjakinja i 22-godišnjak. Osumnjičeni je po dovršetku kriminalističkog istraživanja, danas u jutarnjim satima, priveden u pritvorsku jedinicu PU istarske.   (REX)

  0 0

  STIPENDIJE SU U IZNOSU OD 500,00 KUNA Zamjenik gradonačelnika Pule Robert Cvek danas je u Komunalnoj palači zajedno s pročelnicom Upravnog odjela za društvene djelatnosti Elvirom Krizmanić Marjanović pulskim studentima dodijelio ugovore o stipendijama za akademsku godinu 2018./2019.  „U ime Grada Pule i svoje osobno čestitam vam na zasluženim stipendijama. Znanje je nešto najvrjednije što čovjek posjeduje i to je nešto što vam nitko ne može oduzeti. Budite i dalje ustrajni na svom putu i želim vam uspješan nastavak studiranja, a na nama je obaveza da vam i dalje osiguramo uvjete kako bi po završetku studiranja ostali u Puli ili se u nju vratili i svojim je stečenim znanjem dodatno obogatili“, poručio je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek. U ovoj je akademskoj godini Grad Pula dodijelio ukupno 146 stipendija u iznosu od 500,00 kuna, za što je u Proračunu osigurano 600 tisuća kuna. Osim stipendija za izvrsnost, Grad Pula dodjeljuje i stipendije prema socijalnim kriterijima koje iznose 400,00 kuna za studente koji studiraju u Puli, odnosno 800,00 kuna za studente koji studiraju izvan Pule. (REX)

  0 0

  SREDSTVA SU PRIKUPLJENA NA HUMANITARNOM KONCERTU ''BOŽIĆ U INK'' U Park Plazi Histria danas je zamjenik gradonačelnika Robert Cvek zajedno s direktoricom marketinga i prodaje Arena Hospitality Groupe i članicom uprave Manuelom Kraljević te inicijatorom projekta "Božić u INK" Danielom Sponzom uručio ček predsjednici Udruge GEA, Nataši Vitasović. Riječ je o donaciji u iznosu od 40 tisuća kuna, a sredstva su prikupljena na nedavno održanom humanitarnom gala koncertu u Istarskom narodnom kazalištu na kojemu su nastupili popularni Goran Karan i mlada glazbenica Nina Kraljić. Zamjenik gradonačelnika zahvalio se g. Sponzi na organizaciji i održavanju hvalevrijednog humanitarnog  koncerta, ponosno ističući kako je Grad uvijek spreman pomoć u vrijednim i humanim akcijama, te iskoristio priliku da zahvali svim građanima koju su sudjelovali u ovoj priči kupnjom ulaznice, te zahvalio  Udruzi GEA na njihovom trudu i radu.  Izrazio je želju da im ta sredstva budu od velike koristi i poticaj da nastave biti i dalje svijetla točka onim pripadnicima nježnijeg spola koje se susretnu s karcinomom dojke. Manuela Kraljević ispred Arena Hospitality Groupe također se zahvalila organizatoru i Gradu i izrazila zadovoljstvo što može pomoći i biti dio jedne priče humanosti, potpore i dobrih djela. Promotor koncert Daniel Sponza kazao je kako mu je iznimno drago što se svake godine uspješno održava humanitarni gala koncert u INK-u, te je istaknuo kako se u ovih šest koncerata skupilo 210 000 tisuća kuna. Predsjednica Udruge GEA nije krila zadovoljstvo dobivenim čekom i naglasila je kako će ček iskoristiti da prostorije za vježbanje i boravak koje su ženama neophodne, pretvore  u ugodne i tople ambijente koji će još više osnažit i pomoći radu Udruge, ali i ženama da se osjećaju bolje i motiviranije. Klub žena Gea-Pula je neprofitna, organizacija osnovana na inicijativu Lige protiv raka Pula 1997 g.

  0 0

  PRIOPĆENJE BINA-ISTRE O POSKUPLJENJU CESTARINE Sa prvim danom nove godine, vozači Istarskog ipsilona primijetili su da je na pojedinim dionicama cijena cestarine za kunu veća od dosadašnje. Kako saznajemo iz Bina-Istre od 01.01.2019. godine uvedene su manje korekcije na cjeniku naplate cestarine Istarskog ipsilona pri čemu se cijena cestarine glavnih pravaca prosječno povećala za inflaciju koja iznosi 1,6%. Za osobna vozila, cijena prolaza kroz tunel Učku ostala je nepromijenjena. Na isti način, nije se promijenila cijena cestarine većine kraćih relacija koje uglavnom koriste redovni korisnici radi odlaska na posao ili školovanja. Na naš upit o razlozima poskupljnja, Christian Santaleza, direktor Bina-Istre navodi kako se manje korekcije za inflaciju uvedene sa 01.01. odnose na dulje pravce, a njegovo priopćenje u cjelosti preenosimo: ''Pred Bina-Istrom je veliki investicijski ciklus tj. izgradnja punog profila autoceste na dionici Rogovići-tunel Učka pa je zadržavanje financijske stabilnosti svakako potrebno. Pored toga, opredijelili smo se za visoke standarde sigurnosti prometa i uređenosti infrastrukture. Našim domaćim vozačima, kao i gostima, želimo priuštiti iznad prosječan standard vožnje našim dionicama a infrastruktura Istarskog ipsilona mora biti isto toliko dobra kao i na svim glavnim pravcima autocesta razvijenih zemalja. Da bi se to postiglo, Bina istra je pokrenula velike investicije u obnovu starih objekata (vijadukata), zamjene asfalta, opreme na cesti i u tunelu te u građenje punog profila od Pazina to Matulji. Povećanje prihoda od cestarine je preduvjet za ulaganja i završetak punog profila Istarskog ipsilona, posebice druge cijevi Tunela Učka.   U dogovoru sa Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i prema smjernicama EU, dugoročna je intencija da se smanje državne subvencije prema projektima gradnje autocesta u RH koje u konačnici opterećuju porezne obveznike. Navedeno se razvija kroz dvije mjere, prva je restrukturiranje dugova koje trenutno provode HAC i ARZ, a druga se provodi kroz usklađenje cijena cestarine za inflaciju prema EU praksi. Svijesni smo da nije riječ o popularnim mjerama pa nastojimo i dalje što manje opteretiti naše učestale korisnike. Naime, obzirom na otežanu gospodarsku situaciju, odlučili smo da cijena prolaza kroz tunel Učku za prvu skupinu vozila ostaje ista a isto tako da se ne mijenja cijene većine kraćih relacija koje uglavnom koriste redovni korisnici radi odlaska na posao ili školovanja. I dalje pazimo da naše cijene po km budu u skladu sa cijenama koje se naplaćuju na ostalim mrežama autoceste u RH, gdje cijena na pojedinim dionicama u ostatku Hrvatske doseže do 0,57 kn/km, dok cijena cestarine po km na Istarskom ipsilonu iznosi prosječno 0,49 kn/km (0,37 kn/km sa popustima). Za naše redovne korisnike, uglavnom domicilno stanovništvo, želimo i ubuduće zadržati visoke popuste kako bi mogli i dalje koristiti Istarski ipsilon za svoja putovanja. Njima je na raspolaganju više ENC paketa od ENC PLUS koji nudi do 50% popusta na cestarinu, za one koji često putuju do ENC EASY sa 10% popusta za povremena putovanja. Svakako ističemo i poseban ENC paket, ENC NO LIMIT, koji nudi neograničen broj prolaska mjesečno čime je cijena prolaza kroz tunel Učku spuštena na 8,18 kn. Preko 100.000 vozača odabralo je te ENC pakete sa popustima što znači da smo osigurali povlaštene cijene za preko 40% svih korisnika Ipsilona. Računamo li da približno 50% putnika predstavljaju turiste, riječ je o gotovo svim lokalnim vozačima. U sljedeće 3 godine, imat ćemo puno aktivnosti na Ipsilonu, kao što smo i najavili bit će angažirano do 1000 radnika kako bi se u što boljim uvjetima izgradio puni profil do tunela Učka. Kao i do sada učinit ćemo sve da naši radovi što manje remete normalno odvijanje prometa i da se izvode u što većoj sigurnosti. U 2019. i dalje ćemo biti što prisutniji i sudjelovati u razvoju lokalne zajednice, i to kao na razini prethodnih godina sukladno našem internom programu održivog razvoja uglavnom usmjeren prema zdravstvu i mladima. Vrijedan inkubator za Pulsko rodilište, ultrazvučni uređaj za Dječju bolnicu Kantrida, obnova prostora Dnevnog centra za rehabilitaciju Veruda, kompjutori za Dječji dom Pula te novo kombi vozilo Down Syndrome Centar Pula, samo su neke od 30-tak mjera potpore koje smo nedavno realizirali. Christian Snataleza direktor Bina-Istre.'' (rex)

  0 0

  ODLUKA OSIGURANA PROSTORNIM PLANOVIMA GRADA PULE Planovima o godišnjem i srednjoročnom davanju koncesija Grada Pule, koji su trenutno na javnom savjetovanju, plaže OSTAJU OTVORENE za sve građane i posjetitelje Pule. To je osigurano prostornim planovima Grada Pule kojima je zabranjeno ograđivanje plaža pa će, kao što su bile i do sada, pulske plaže biti dostupne svim posjetiteljima i u budućnosti. Podsjećamo da do 11. siječnja 2019. godine traje javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o Nacrtu prijedloga Odluke o donošenju Plana davanja koncesije za 2019. godinu te Nacrtu prijedloga Odluke o donošenju Srednjoročnog (trogodišnjeg) Plana davanja koncesije za razdoblje 2019. – 2021. godine s ciljem pribavljanja mišljenja, primjedbi i prijedloga građana na nacrte predmetnih odluka. Jednomjesečno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću provodi se putem adresa elektroničke pošte: godisnji.plan@pula.hri trogodisnji.plan@pula.hr. Sve informacije, Nacrti prijedloga navedenih Odluka i obrazloženja dostupni su na službenojstranici Grada Pule,www.pula.hr, u rubrici e-Usluge. Treba reći kako se spomenutim prijedlozima Odluka o donošenju godišnjeg i trogodišnjeg Plana davanja koncesija planira samo mogućnost davanja koncesija na plažama Saccorgiana, Ferijalni savez, Ambrela, Punta Verudela, Splendid Zlatne stijene, Valkane i kupalištu Stoja – bez mogućnosti zatvaranja plaža ili njihove naplate. U slučaju da za pojedinačnu lokaciju bude iskazan interes za davanje koncesije, sukladno zakonu, Grad Pula će ponovo zatražiti mišljenje zainteresirane javnosti. Tada će svi građani Pule imati priliku izjasniti se o svakom konkretnom prijedlogu i uvjetima davanja u koncesiju, kada će biti poznati i svi ključni parametri potencijalnog davanja lokacije u koncesiju, kao što su obuhvat, djelatnosti, rokovi i drugo. Tek nakon što građani izraze svoje stavove za svaku pojedinačnu lokaciju, Gradsko vijeće Grada Pule posebnim će odlukama odlučivati o tome hoće li neka od spomenutih plaža doista biti dana u koncesiju i pod kojim uvjetima. Nadalje, u Istarskoj županiji dodijeljene su koncesije na pomorskom dobru u svrhu gospodarskog korištenja morskih plaža, a prema registru koncesija na pomorskom dobru Istarske županije, na razini Županije ukupno odobreno 19 koncesija za morske plaže kojima su obuhvaćene 53 plaže. Na području Grada Pule su i prije 30 godina postojale koncesije na plažama Punta Verudela koje su građani mogli slobodno koristiti i posjećivati bez ograničenja. Podsjećamo da je donošenje odluka o godišnjim i srednjoročnim planovima davanja koncesija zakonska obveza Grada Pule, sukladno Zakonu o koncesijama, te je odluke potrebno donijeti najkasnije do kraja siječnja 2019. godine i dostaviti ministarstvu nadležnom za financije. Treba naglasiti da su i u prijašnjim planovima koje je Grad Pula donosio sukladno navedenoj zakonskoj obvezi, a koji su odobreni od strane Gradskog vijeća te javno dostupni na stranicama Grada Pule, iste plaže navedene i ranijih godina. Upravo spomenute lokacije predlažu se i ove godine zbog njihove posjećenosti, a s ciljem stvaranja još ugodnijeg i kvalitetnijeg ambijenta i dodatnog poboljšanja kvalitete usluge svim korisnicima. Na navedenim lokacijama i danas se obavljaju gospodarske djelatnosti temeljem koncesijskih odobrenja (npr. za iznajmljivanje ležaljki i suncobrana i ostalih rekvizita na plaži, beach bar). Za razliku od koncesijskih odobrenja, koncesija za obavljanje tih djelatnosti na pojedinoj plaži kao cjelini omogućila bi obavljanje tih djelatnosti od strane jednog koncesionara koji bi na taj način mogao kvalitetnije upravljati sadržajima na lokaciji i dodatno ulagati u podizanje kvalitete usluga i jednoobrazno uređenje prostora, kao i u održavanje tog istog prostora. (Rex)

  0 0
 • 07/04/15--02:26: Tjedan aromatičnog bilja
 • OD 6. DO 12. SRPNJA 2015. Domaća web tržnica u sklopu akcije „Izaberi lokalno“ organizira treći po redu događaj unutar kalendara događanja, a to je „Tjedan aromatičnog bilja“ od 6. do 12. srpnja 2015. Istra, a naročito njezin obalni dio vrlo su pogodni za uzgoj aromatičnog bilja koji svoju punu kvalitetu postižu u mediteranskom području gdje zbog toplije i suše klime koncentracija eteričnih ulja u biljkama je viša. Cvjetovi kadulje, lavande, ružmarina, majčine dušice, origana, mažurana, melise,… cvatu tokom lipnja i srpnja. Zbog toga odlučili smo tokom drugog tjedna u srpnju otvoriti tjedan aromatičnog bilja kako bi poljoprivredni proizvođači koji se bave tom granom poljoprivrede mogli promovirati svoje proizvode i gospodarstvo. Posjetitelji će tokom tjedna moći posjetiti polja aromatičnog bilja u fazi pune cvatnje, sudjelovati u berbi, te prisustvovati postupcima poslije berbe aromatičnog bilja, tj. postupku sušenja ili destilacije. U tjednu aromatičnog bilja očekuje vas pregršt iznenađenja od mirisnih polja aromatičnog bilja do sudjelovanja u procesima berbe i skladištenja bilja, te prikaza procesa destilacije aromatičnog bilja i otkrivanje tajni koje nose sa sobom aromatične biljke. Proizvođači koji su se uključili u tjedan aromatičnog bilja su: obrt Guranis, OPG Komić, OPG Predan, Svijet biljaka iz Vodnjana , OPG Kocijančić Vladimir i OPG Venier iz Kaštelira, OPG Pekica iz Savičente i etnobotanički park Histria aromatica iz Bala . Na gospodarstvu Guranis tokom tjedna moći ćete obići polja aromatičnog bilja uz stručna objašnjavanja o njegovoj uporabi. Biti će organizirano i pokazno branje bilja uz naglasak na sušenje i skladištenje, također će biti organizirane radionice pakiranja bilja i izrade poklon paketa. Posjetitelji će moći degustirati sve proizvode sa gospodarstva, i obzirom da se u sklopu gospodarstva nalazi restoran povodom tjedna aromatičnog bilja posjetitelji će dobiti ručak ili večeru po promotivnim cijenama. Na gospodarstvu Komić odvijati će se destilacija lavande i predstavljanje proizvoda od aromatičnog bilja koji se proizvode na gospodarstvu. Na gospodarstvu Predan posjetitelji će se moći upoznati sa vrstama aromatičnog bilja i pripravcima koji se od njega spravljaju. Na gospodarstvu Svijet biljaka dočekati će vas piće dobrodošlice uz priču o Brdu Svetoga Franje, crkvici i autohtonom bilju koje je od pamtivijeka liječilo i preveniralo razne bolesti pučana ovoga kraja. Obilazak nasada aromatičnog bilja u okolici staklenika Svijeta biljaka ( lavanda , lavandin, smilje, ružmarin, kadulja, geranij, timjan) budući Botanički vrt ljekovitog mediteranskog aromatičnog bilja "Sveti Franjo", prezentacija power point o uzgoju, načinu prerade, primjeni ljekovitog, aromatičnog bilja Mediterana. Obilazak proizvodnje malih presadnica u stakleniku. Kušanje delicija Svijeta biljaka i koktel iznenađenja. Prezentacija fitoarominih proizvoda. Pozdrav na rastanku i svatko dobiva na poklon sadnicu lavande ružmarina ili smilja. Na gospodarstvu Venier iz Kaštelira biti će prikazan cijeli proces destilacije lavande, te biti će predstavljeni proizvodi od lavande koji se proizvode na gospodarstvu. Na gospodarstvu Kocijančić, organizirati će se radionica proizvodnje kantarionova ulja. Radionica će imati simboličnu cijenu od 50 kuna za grupu, a ona uključuje, pokaznu berbu gospine trave u sklopu gospodarstva, pripremu i postupak proizvodnje kantarionova ulja od cvjetova gospine trave, posjetiteljima će biti ponuđeni naši proizvodi među kojima namaz od medvjeđeg luka, piće od bazge i akacije, te ostali proizvod kao što su sapuni od aromatičnog bilja i kreme. Sudionici radionice dobiti će teglicu od 210 ml sa uljem kantariona kojeg su sami izradili na radionici. Na gospodarstvu Pekica posjetitelje će dočekati degustacijska jela na bazi lavande, biti će izloženi proizvodi sa gospodarstva, te ići će se u obilazak lavandinih polja u cvatu koji se nalaze nedaleko gospodarstva. U etnobotaničkom parku Histria aromatica, očekuju vas polja aromatičnog bilja, trgovina sa preparatima proizvedenim od biljaka koje se nalaze u parku, te tijekom tjedna aromatičnog bilja u cilju promocije svijesti o važnosti aromatičnih biljaka vlasnici su pružili akcijsku ponudu ulaznica, tj. kupnjom jedne ulaznice drugo dobivate besplatno. Prema definiciji svjetske zdravstvene organizacije aromatično bilje je vrsta bilja koje sadrže jednu ili više aktivnih tvari posebnog mirisa ili okusa koje se koriste za spravljanje mirisa, kozmetički proizvoda, napitaka, aroma za živežne namirnice. Uz sušenje aromatičnih biljaka i korištenje u prehrani kao začina ili čajeva, od njih se uglavnom postupkom destilacije proizvodi eterično ulje koje se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Eterična ulja dobivaju se iz biljaka procesom destilacije, tještenjem ili ekstrakcijom. Eterična ulja su najčešće žućkasta i bezbojna iako znaju imati i izraženu boju ovisno o procesu proizvodnje i biljnom materijalu iz kojeg su dobivena. Od aromatičnog bilja kod nas se najviše uzgajaju lavanda, ružmarin, kadulja, mažuran, bosiljak, majčina dušica, lovor… Sve ove aromatične biljke mogu biti i samonikle, ali se zbog velike potrebe za njima one uzgajaju kao kultivirane biljke. Na kraju vas još jednom pozivamo da tokom tjedna aromatičnog bilja obiđete gospodarstva uključena u akciji Izaberi lokalno, doživite ugođaj sela, procesa berbe, sušenja i destilacije aromatičnih biljaka, te sudjelujete u radionicama koje su naši poljoprivrednici osmislili za vas! Detalje o događaju možete saznati na stranici Domaće web tržnice http://www.trznica-trg.eu ili na facebook stranici Domaća web tržnica. (rex)

  0 0

  NOVIGRAD PROTIV JAPANSKOG GRADA MOROTSUKA U srijedu, 25. svibnja Novigrad je bio dio međunarodnog svjetskog natjecanja gradova pod nazivom World Challenge Day. Novigrad se natjecao protiv japanskog grada Morotsuka Village u tome koji će od ova dva grada tijekom jednog dana uključiti veći broj članova i članica svoje zajednice u bavljenje bilo kojom sportskom aktivnosti barem 15 minuta. Cjelodnevne aktivnosti započele su s obilježavanjem postavljanja skulpture Đanina Božića „Lopta svih sportova“ na kružnom toku u blizini Sportske dvorane u jutarnjim satima, te se nastavile na Velikom trgu dolaskom svih učenika i učenica Osnovne škole Rivarela i Talijanske osnovne škole koje je pozdravio Gradonačelnik Anteo Milos. Nešto kasnije na Trg su stigla vrtićka djeca iz Dječjeg vrtića Tičići i Dječjeg vrtića Girasole koja su zaplesala, zapjevala, trčala, igrala različite igre i uživala u sportu. World Challenge Day nastavljen je plesom u industrijskoj zoni u koji su se uključili djelatnici/e iz obližnjih poduzeća, a centralna događanja odvijala su se na Velikom trgu od 16 sati. U brojnim aktivnostima sudjelovali su svi novigradski sportski klubovi, brojne udruge i treneri/ce. Novigrađani su se mogli svojih obaveznih 15 minuta baviti plesom, penjanjem, stolnim tenisom, hodanjem, biciklizmom, karateom, zumbom, tae-bom, crossfitom, yogom, body toneom, nogometom, košarkom, boćanjem, rukometom, odbojkom, tenisom i badmintonom. Izbor je bio šarolik i stoga ne iznenađuje što je konačni broj sudionika World Challenge Daya bio ukupno 1437 osoba tj. 33% populacije. Je li to bilo dovoljno za pobjedu, još uvijek nije poznato, čekaju se službeni rezultati TAFISA-e, organizacije pod čijim okriljem se odvija World Challenge Day. Jedno je sigurno, Novigrad je u srijedu bio grad sporta i zabave! (rex)  

  0 0

  GRAD PULA U 2016. GODINI U prostorijama pulske Komunalne palače danas je održana šesta, ujedno i ove godine posljednja, sjednica Povjerenstva za dodjelu potpora iz programa "Potpore Pula 2016". Od ukupno 20 pristiglih zahtjeva odobreno je njih 16 u iznosu od 175.235,12 kuna. Time je iskorišten cjelokupan iznos od 1.000.000,00 kuna koji je bio namijenjen poticanju razvoja malog gospodarstva Pule u 2016. godini. Financijska sredstva programa "Potpore Pula 2016" dodjeljuju se kroz 8 mjera: Mjera 1 - potpore novoosnovanim tvrtkama - pristiglo je 11 zahtjeva u iznosu od 106.486,88 kuna, a odobreno je osam zahtjeva u iznosu od 71.986,72 kune. Kod jednog zahtjeva izvršeno je umanjenje odobrenog iznosa za 5.133,20 kuna, a tri zahtjeva u iznosu od 29.366,96 kuna su odbijena. Mjera 3 - potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje - pristigla su tri zahtjeva u iznosu od 25.000,00 kuna koja su i odobrena u traženim iznosima. Mjera 4 - sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete - pristigao je jedan zahtjev u iznosu od 10.000,00 kuna koji je i odobren u traženom iznosu. Mjera 5 - potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju - pristigla su dva zahtjeva u iznosu od 20.000,00 kuna od kojih je jedan u iznosu od 10.000,00 kuna odobren, a dok je jedan u iznosu od 10.000,00 kuna je odbijen. Mjera 8 - potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine - pristigla su 3 zahtjeva u iznosu od 58.248,40 kuna koja su i odobrena u traženim iznosima. (rex/foto arhiva)  

  0 0

  DELFIN JE STROGO ZAŠTIĆENA VRSTA Jučer 03.01.2019. u 10:46 sati dojavljeno je da je kod Rovinja u uvali Kaštela pronađen veći uginuli delfin. S obzirom da se radi o strogo zaštićenoj vrsti na mjesto dojave upućeni su djelatnici ugovorne ovlaštene veterinarske ustanove te je o istome izvještena policija. (rex)

  0 0

  POLICIJA SAVJETUJE OSOBE STARIJE DOBI U posljednja dva dana na području Pule teže su ozlijeđene dvije starije žene te policija poduzima intenzivne mjere u cilju utvrđivanja svih okolnosti događaja i pronalaska počinitelja. Naime, nepoznati počinitelj je 2. siječnja oko 7.45 sati, u Cankarovoj ulici u Puli, prišao s leđa 85-godišnjakinji, gurnuo je te joj je otuđio torbicu s osobnim ispravama, bankovnim karticama i novcem. Jučer oko 11.50 sati, u Vitezićevoj ulici, nepoznati počinitelj je u predvorju zgrade gurnuo 79-godišnjakinju i otuđio joj torbicu s novcem, osobnim ispravama i bankovnim karticama. Obje žene su prilikom pada zadobile teže ozlijede te im je pružene liječnička pomoć u pulskoj bolnici. Ovakvi drski napadi najčešće se događaju na javnim mjestima, odnosno na ulicama, autobusnim stajalištima, parkiralištima, u parkovima, garažama, ulazima u zgrade, a najčešće mete napada su osobe starije životne dobi. Napadači se naizgled čine i ponašaju kao slučajni prolaznici, često prate žrtvu i napadaju je u pogodnom trenutku. Napadi su obično brzi i iznenadni tako da se žrtva ne uspije ni snaći te se zbog brzine napada i šoka teško prisjeća pojedinosti oko samog događaja. Kako bi se smanjila mogućnost drskih prepada, Policijska uprava istarska savjetuje građane, a pogotovo osobe starije dobi: - izbjegavajte pusta i neosvijetljena mjesta, odnosno mjesta gdje inače rijetko to prolazi - nastojte se kretati u društvu - ne nosite novčanik u ruci - ne nosite sa sobom veće količine novca - novčanik ili novac držite u unutarnjim džepovima odjeće, pogotovo nakon podizanja na bankomatu, u banci ili pošti - budite oprezni prilikom nakon podizanja novca na bankomatu, u banci ili pošti i provjerite da li se oko vas nalaze sumnjive osobe jer postoji mogućnost da vas drski kradljivac već u tom trenutku prati - u slučaju napada, NE PRUŽAJTE OTPOR - ako se dogodi da vas napadnu, odmah nazovite policiju na broj 192 te pokušajte zapamtiti što više pojedinosti o napadaču i samom događaju. (REX)

older | 1 | .... | 611 | 612 | (Page 613) | 614 | 615 | .... | 621 | newer