Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


older | 1 | .... | 581 | 582 | (Page 583) | 584 | 585 | .... | 621 | newer

  0 0

  U ŠIŠANU OD 4. DO 6. LISTOPADA Festival Istriotskog narječja će se održati u Šišanu od 4. do 6. listopada, a radi se o manifestaciji koja teži kroz radionice, predavanja i glazbu, promovirati i vrednovati istriotsko narječje. Istriotskim se narječjem danas služi oko 3.000 govornika pretežito u obalnom djelu Istre i Kvarnera, kao Rovinj, Vodnjan, Fažana, Galižana, Bale i Šišan. Cilj festivala je približiti istriotski dijalekt svakom posjetitelju i pružiti mu jedinstveni doživljaj. U nastavku vam donosimo bogati program ovogodišnjeg, šestog Festivala istriotskog narječja. PROGRAM: 4. listopada (četvrtak) 18.30 - Zajednica talijana Šišan, predavanja: "Putovanje između redaka autora na istriotskom" prof. dr. Elis Deghenghi Olujić, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli  "Oko u Istri: istriotski (i istrovenetski) viđeni od govornika istrovenetskog", dr. Alessandro Mocellin, Academia de la Bona Creansa - Dipartimento de la Lengua Veneta 5.listopada (petak) 10:00 - Zajednica talijana Šišan: Didaktičko-lingvistička radionica. Sudjeluju učenici Talijanske osnovne škole "Giuseppina Martinuzzi" Pula, te područni odjeli Galižana i Šišan, TOŠ "Bernardo Benussi" Rovinj i Područni odjel Bale, OŠ Vodnjan - SE Dignano, OŠ "Dr. Mate Demarina" Medulin, Područni odjel Šišan. Uslijedit će prezentacija dječje knjige/slikovnice na istriotskom (rovinjski). Sudjeluje dr. Elia Benussi, DERSII    19.30 - Zajednica talijana Šišan: Program zborova i solista. Glazbeni i gastro - program uz pečene sardele iz fažanske kuhinje. 6.listopada (subota) 17:00 - Smotra folklora i Limena glazba Rovinj (sjedište Zajednice talijana Šišan i program na Placi) 18:30 - prezentacija i degustacija tradicionalnih kolača 19:00 - Zajednica talijana Šišan: Program dramskih skupina. Podjela priznanja sudionicima literarnog i video-natječaja. Gastronomska ponuda tipičnog tradicionalnog lokalnog jela i nastup "Piccola orchestrina Molo grande". (REx)

  0 0

  SAMIR HADŽIĆ IZ STOŽERA ZA OBRANU ULJANIKA O DANAŠNJEM SASTANKU S MINISTROM HORVATOM Nakon današnjeg sastanka sindikalaca s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom, član Stožera za obranu Uljanika Samir Hadžić, ocijenio je da budućnost za brodogradilišta Uljanik i 3. maj ipak postoji. "Brodogradilište 3. maj ide kao dvojni subjekt, slažemo se s time dokle god nije na štetu bilo koga, pa i Uljanika. Za Uljanik postoje druga rješenja na kojima se rade, Danko Končar nije jedino rješenje", rekao je Hadžić novinarima. Osim toga, istaknuo je da se priključuje pozivu da Uprava odstupi, jer su ih do sada farbali, i on misli da je prešlo sve granice i da je toga dosta. U vezi plaća za rujan Hadžić je napomenuo kako je na sastanku najavljena mogućnost da će se pronaći model za isplatu plaća, ali ga još nemaju. Isto tako je objasnio da su razgovori o ne-otkazivanju brodova koji su u izgradnji, te razgovori s budućim brodovlasnicima o novim narudžbama "tek u povojima". "To je sukus ili bit koju smo čuli danas od ministra, nismo prezadovoljni, ali smo zadovoljniji nego kada smo došli", ustvrdio je Hadžić. (rex)

  0 0

  OVOTJEDNI 'PETKOM U PET' NAMIJENJEN DJECI OD 1 DO 3 GODINE U Dječjem smo tjednu, a ove godine posvetit ćemo ga našim najmlađim korisnicima. Povodom ove međunarodne manifestacije, čiji je ovogodišnji moto „Ljubav djeci prije svega“, na ovotjednoj radionici „Petkom u pet“ predstavit ćemo novi didaktički kutak namijenjen djeci od 1 do 3 godine starosti. Među novim igračkama mališani će zasigurno pronaći nešto za sebe, a društvo će nam praviti i Pino, dječak koji rado pomaže djeci učiti prve riječi i rečenice. Pozivamo mališane do 3 godine i njihove roditelje da nam se pridruže ovoga petka, 5. listopada 2018. godine u 17 sati, da zajedno napravimo prve korake u maštoviti svijet priča i igara. Čekamo vas! Gradska knjižnica Poreč Trg Marafor 3 52440 Poreč 052 434 196 http://www.knjiznicaporec.hr (Rex)

  0 0

  PRIJAVITE SE NA BESPLATNE EDUKACIJE  - OTVORENE SU PRIJAVE ZA KLUB ZA ZAPOŠLJAVANJE U PULI, LABINU, UMAGU Želiš naučiti  kako napisati dobar životopis? Na koji način krenuti u potragu za poslom? Kako uspješno pristupiti poslodavcima?   Ugrabi priliku i prijavi se na besplatne radionice Klubova za zapošljavanje koje startaju od 16.10. 2018. godine u Labinu, a kasnije u Puli i u Umagu. Cilj Kluba je raditi na osnaživanju, informiranju i savjetovanju sudionika za planiranje aktivnog nastupa na tržištu rada i promišljanje svoje karijere. Prvi Klub će se odvijati u Labinu u listopadu za koji se prijave primaju do 15.10.. Klub će se u Puli održati u studenom 2018., u Umagu u veljači 2019. Prijavite se i osigurajte svoje mjesto. Klub se odvija jednom tjedno, kroz 6 tjedana. Osim grupnih radionica, provoditi će se i individualni susreti s polaznicima jer je obaveza svakog pojedinca ulaganje u vlastitu zapošljivost i to je ono čemu klub teži. Kroz Klub će se razgovarati o važnim alatima kao što su: životopis, molba za posao, intervju s poslodavcem, kanali traženja posla. Osim toga obuhvatiti će jednako važne teme za kvalitetan nastup pred poslodavcem: komunikacijske vještine, definiranje ciljeva, upravljanje vremenom.  Prijaviti se mogu NEZAPOSLENE osobe u dobi do 29 godina, žene (svih dobi) i osobe s invaliditetom. Gdje: LABIN – POU Labin – prijave do 15.10.2018. PULA – Diopter - otvoreno učilište, ZUM – prijave do 30.10.2018. UMAG – POU „Ante Babić“ Umag – prijave do 30.11.2018.  Klub se odvija u opuštenoj i radnoj atmosferi, maksimalno se prilagođavajući interesima i potrebama polaznika.  Broj mjesta je ograničen. Iskoristite priliku i ispunite prijavni obrazac OVDJE .  Sve aktivnosti su besplatne za sudionike koji imaju i mogućnost besplatnog sudjelovanja u programima obrazovanja odraslih predviđenih u sklopu projekta, kao što su: monter optičkih tehnologija, talijanski jezik i marketing društvenih mreža.  Dodatne informacije o Klubovima i projektu Istarska mreža znanja mogu se dobiti osobno u Učilištu Diopter, POU Labin; putem telefona na: 052/501-500 ili 098/276-179 ili e – maila: lana.nacinovic@irtr.hr Projekt „Istarska mreža znanja“ provodi Diopter - otvoreno učilište s partnerima: Pučko otvoreno učilište Labin, Pučko otvoreno učilište „Ante Babić“ Umag, Ekonomska škola Pula, udruga ZUM i Institut za razvoj tržišta rada. Projekt se financira u sklopu Poziva: „Lokalne inicijative za poticanje zapošljavanja – faza III“, vrijednost projekta je 994.350,36 HRK te je u 100% iznosu financira Europska unija iz sredstava Europskog socijalnog fonda. Projekt je započeo 14. svibnja 2018. te traje 20 mjeseci. Cilj projekta je unapređenje lokalnog tržišta rada i razvoj zapošljivosti 42 korisnika projekta kroz unaprjeđenje suvremenih modela podrške u obliku Klubova za zapošljavanje i inovativnih obrazovnih programa u skladu s mjerama Strategije razvoja ljudskih potencijala Istarske županije (SRLJP IŽ). Više o projektu saznajte OVDJE. (REx)

  0 0

  NA POZIV VLADE ZA DRUGE STRATEŠKE PARTNERE ULJANIKA JAVILO SE VIŠE ZAINTERESIRANIH IZ 6 ZEMALJA U srijedu su se predstavnici sva tri sindikata i Stožer za obranu brodogradnje Uljanik sastali s ministrom gospodarstva Darkom Horvatom u Zagrebu. Iz Jadranskog sindikata saželi su tijek razgovora: "Predstavnici Jadranskog sindikata i SZOBU upoznali su Ministra s nezadovoljstvom radnika u Uljanikovim društvima na lokaciji Pula i Rijeka. Upoznali su ga se nedostatkom materijala, što neminovno dovodi do smanjenja obujma posla, kao i podzaposlenost.“ Iznijeli su svoju zabrinutost u vezi s isplatom plaće za rujan i narednih plaća te istaknuli problem odlazaka kadra iz Uljanika na druga radna mjesta unutar i izvan Hrvatske.  Dodali su da sve to može pokrenuti novi štrajk i prosvjede, a to „može spriječiti samo promptna reakcija u rješenju navedenih nedostataka“. Što se tiče plana restrukturiranja, on bi danas trebao biti dostavljen od strane Uprave Uljanika u ministarstvo gospodarstva. Ako je dorađen prema naputcima EK, što će u Vladi provjeriti, bit će poslan Europskoj komisiji. Drugi strateški partner U svom dopisu predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac piše: „Za Upravu Uljanika i Končara kao strateškog partnera dalo se iz razgovora shvatiti da ih u Ministarstvu doživljavaju kao neozbiljne, ali isto tako i prijedlog plana izgleda Uljanika za kojeg ne vjeruju da je održiv i da je konačno rješenje. Upravo zato rade na traženju drugih mogućih strateških partnera, a kao rezultat je prijava većeg broja zainteresiranih iz dosad šest zemalja. Imena istih, nisu nam obznanjena jer se vode razgovori te ne žele ispasti neozbiljni dok ne znaju kolika je ozbiljnost mogućih strateških partnera. Naravno da mi u JS očekujemo da prije bilo kakve odluke Ministarstvo i Partner rasprave sa socijalnim partnerima o komponentama koje su važne za opstanak Uljanikovih društava i broja radnih mjesta, ali i ostalih socijalnih komponenta. Kako je odlučeno da se odvojeno traži strateškog partnera za 3. Maj Brodogradilište, to dokazuje namjeru da se dva brodogradilišta uskoro moraju odvojiti“. Iz razgovora s Horvatom saznali su da plaća zasad nije osigurana, ali da radi se na izvorima iz kojih bi se to trebalo realizirati. „Na kraju rečeno nam je da će Skupština Uljanika biti zanimljiva, a sam tijek mogao bi iznenaditi ponekog sudionika Skupštine.  Ministarstvo radi na rješavanju problema Cerovac piše u dopisu medijima: „Na kraju moram istaknuti da je razgovor vođen bez rukavica, što je dobro. Nezadovoljni smo što nema već danas gotovih rješenja, ali iz jučerašnjeg razgovora vidljivo je da zaposlenici Ministarstva rade na rješenju te ne dozvoljavaju da prolaze svakakvi neodrživi planovi. U JS svjesni smo da bilo koji novi vlasnik ili strateški partner imat će svoje uvjete koji se nama neće svidjeti, ali mi u JS radit ćemo na dogovoru i potpisivanju socijalnog sporazuma, kojim treba urediti što bolje prava radnika i odrediti budućnost brodogradilišta, ostalih Uljanikovih društava, 3.Maj brodogradilišta, kooperanata i dobavljača materijala“. (REx)

  0 0

  NAKON JUČERAŠNJEG SASTANKA U VLADI Predsjednik radničkog vijeća Uljanik brodogradilišta David Marsetič u razgovoru za Regional Express kazao je kako su nakon jučerašnjeg sastanka u Ministarstvu gospodarstva nešto optimističniji nego prije sastanka jer su im prezentirane neke ideje za koje se do sada nije ništa javno govorilo. Što je to novo a da do sada nije bilo poznato i ranije? Rečeno nam je da postoji zanimanje novih strateških partnera; radi se o partnerima iz Italije, Nizozemske, Kine i još nekima, ali je važno da je zanimanje iskazano nakon što je donesena odluka da se 3.maj izdvaja iz Uljanik grupe, radi se o dijelu novog programa restrukturiranja koji je poslan Europskoj komisiji. Znači veće je zanimanje odvojeno za Uljanik i 3.Maj nego zajedničke snage? Da, interes je iskazan za oba dva brodogradilišta odvojeno, pa se stoga može reći da je pogođena suština novog plana za restrukturiranje a o tome danas stavove usaglašavaju Vlada i Uprava. Što se to po vama skrivalo od vas a da je uprava znala a vi ne? Nama je prezentirano da se novi plan, ovaj aktualni, nakon prihvaćanja u EK može dorađivati, da se strateški partner može mijenjati, a to su momenti koji nama ranije nisu tako prezentirani. Ono što je najvažnije da bi Vlada u slučaju da se prihvati ovaj novi plan restrukturiranja postavila članove nadzornog odbora, što je po nama svojevrsna garancija da bi Vlada prihvatila dio odgovornosti za koje smo se zalagali. Napominjem, radi se o potezima koji bi se poduzeli nakon prihvaćanja novog plana od strane Europske komisije. Da li je u ministarstvu bilo kakvog razgovora o prostornim planovima, o drugim djelatnostima u krugu brodogradilišta? Ništa konkretno ali je svima bilo jasno da se eventualnim novim strateškim partnerima mora nešto ponuditi. Bilo je jasno da ono što se ranije predlagalo nije ozbiljno i o tome se nije razgovaralo. Na koncu, jeste li zadovoljni ili ne? Umjereni optimista, nismo prezadovoljni ali niti razočarani. (NMF)

  0 0

  DVIJE JASLIČKE SKUPINE U NOVE PROSTORE UĆI ĆE 15. SIJEČNJA Grad Poreč neprestano ulaže u djecu i mlade. Nakon otvorenja novih Osnovnih škola na Finidi i u Žbandaju, nastavlja se s radovima na otvorenju vrtića i jaslica. Naime, školska zgrada u naselju Veli Maj zatvorena je zbog početka rada nove Osnovne škole Finida u koju su preseljeni niži razredi iz Velog Maja, a ista će biti prenamijenjena u jaslice. S početkom jeseni zgrada se počela obnavljati, a plan je da već 15. siječnja primi djecu. Predviđene su dvije jasličke skupine ukupnog kapaciteta od 24 do 28 mališana, ovisno o njihovoj dobi, jer upravo za jaslicama vlada trenutno najveća potražnja među porečkim roditeljima. Kako je istaknuo gradonačelnik Poreča Loris Peršurić, ugovoreni posao vrijedan je 830 tisuća kuna s PDV-om, od kojih je 300 tisuća kuna donacijom osigurala porečka hotelijerska tvrtka Plava laguna. „Zgradu prenamijenjujemo u jaslice, što je nastavak dobre prakse da ne uređujemo vrtiće samo u centru grada, nego i u manjim, prigradskim naseljima. Praksa nam je pokazala da su vrtići u manjim naseljima bolji za djecu, brže se prilagode i osjećaju se kao kod kuće“ rekao je gradonačelnik te dodao kako je u 2019. godini planirana izgradnja još dva nova vrtića i to u Dračevcu i u Varvarima: „Osim ovog, imamo spremnu projektnu dokumentaciju za gradnju vrtića u Dračevcu i Varvarima koje smo kandidirali na Mjeru 7.4.1. preko Ministarstva poljoprivrede i u studenom očekujemo rezultate. Vjerujemo da ćemo za bar jedan vrtić dobiti sufinanciranje iz EU fondova. Ako ne dobijemo novac za nijedan, u proračunu ćemo osigurati sredstva za gradnju barem jednog od dvoje spomenutih vrtića u idućoj godini. Naime, potrebe stalno rastu, jer imamo sve više stanovnika, a time i djece“ naveo je Peršurić. Dogradonačelnica iz redova talijanske manjine Nadia Štifanić Dobrilović istaknula je kako je svaka investicija usmjerena prema djeci potrebna i opravdana. „Prije pet godina obnovili smo staru školu u Varvarima, gdje smo otvorili jednu jasličku i jednu vrtićku grupu, te time u velikoj mjeri zadovoljili potrebe roditelja onog dijela grada, ali i shvatili da preferiraju vrtiće u manjim objektima. Što se tiče ovog dijela grada ima velik broj mladih obitelji, što smo uvidjeli na natječaju za upis u jaslice koji je završen u srpnju. Poštivat ćemo pedagoški standard i pružiti djeci najbolje mogućnosti. Odlučili smo se za talijanski jezik, jer naselja Špadići, Veli i Mali Maj tradicionalno imaju dosta stanovništva koje priča talijanski jezik. Naravno da će se upisivati i djeca s hrvatskog govornog područja, čime će od najranije dobi dobiti priliku naučiti još jedan jezik“ navela je dogradonačelnica. Zgrada bivše škole je u jako dobrom stanju, jer je prije dvije godine u cijelosti obnovljena kompletna fasada, za što je dobiveno sufinanciranje Ministarstva zaštite okoliša. Svi ugovoreni radovi trenutno se odvijaju unutar zgrade, čime će interijer biti temeljito rekonstruiran. K tome, uredit će se i dvorište, odnosno igralište, čije će sprave biti prilagođene maloj djeci, te parkiralište. Zgrada ima ukupno 190 kvadrata, a smještena je na parceli od 800 kvadrata. (REx/foto:Manuel Angelini)

  0 0

  MEĐU POBJEDNICIMA GRADOVI NOVIGRAD, POREČ I UMAG Istarska županija je na samome vrhu po broju gradova koji su ušli u društvo 41 kandidata za nagrade najboljih gradova u RH, prema višemjesečnom sveobuhvatnom istraživanju portala Gradonacelnik.hr, Hanza Medije i agencije Ipsos. Naime, čak sedam istarskih gradova konkuriralo je za prestižne nagrade najboljih gradova u tri kategorije: ekonomija, kvaliteta života te obrazovanje, demografija, mladi i socijalna politika. Da su istarski gradovi perjanice razvoja dokazuje još jedan podatak, a to je da su Novigrad, Poreč i Umag bili među top pet najboljih gradova u Hrvatskoj u svim kategorijama. Završnica izbora, odnosno dodjela nagrada održana je jučer u Šibeniku, a među pobjednicima našli su se gradovi Novigrad, Poreč i Umag. „Osvojena priznanja još su jedna u nizu potvrda da Istra u mnogočemu prednjači, te da ostvaruje iznad prosječne rezultate. Od tri hrvatska grada u kojima se najbolje živi, dva su iz Istre - Poreč i Novigrad. Time se svakako ponosimo, posebno kad znamo da su i sami građani ocjenjivali kvalitetu života u svojim sredinama“, naglasio je istarski župan Valter Flego, koji je prisustvovao svečanosti. „Biti izvrsni, biti najbolji, glavni je moto našeg dosadašnjeg rada, ali i smjer kojim želimo i sutra ići. Osvojena priznanja dodatna su nam motivacija da budemo još i bolji “, rekao je župan Flego dodajući kako je istraživanje jasan pokazatelj da je lokalna samouprava glavni pokretač i nositelj razvoja na svome području. Prepuštanjem dodatnih ovlasti i decentralizacijom, smatra župan, moglo bi se postići i puno više. Gradovi Pula i Rovinj našali su se među finalistima u kategoriji gospodarstvo (veliki grad i srednji grad), a Pazin i Labin u kategoriji obrazovanje (mali grad i srednji grad). Rovinj je konkurirao i u kategoriji kvalitete života srednjih gradova. Pored spomenutih tri kategorija, izabrani su i gradovi s najboljim projektima iz područja održivog gospodarenja otpadom (Eco-city), te Smart-city koncepta te posebna kategorija za najbolje korištenje EU fondova. U ovom istraživanju i rangiranju gradovi su podijeljeni u tri kategorije prema njihovoj veličini, odnosno broju stanovnika, na velike (više od 35.000 stanovnika), srednje (10.000 do 35.000 stanovnika) i male (manje od 10.000 stanovnika). Gradovi su podijeljeni po veličini kako bi se statistički pokazatelji o gospodarstvu, obrazovanju, demografiji i kvaliteti života u njima mogli vrednovati pravednije. Kako je istaknuto, cilj čitavog izbora bio je nagraditi najbolje i potaknuti ih da budu još bolji, te isticanjem njihovih primjera motivirati sve ostale da drugačijim proračunskim mjerama potaknu gospodarstvo i pomognu mu da raste i da se razvija. (Rex)

  0 0

  NA PJEŠAKINJU JE NALETIO KOMBI U 10,16 sati došlo je do tragične prometne nesreće na Fažanskoj cesti u kojoj je smrtno stradala pješakinja. Naime, na nesretnu ženu je naletio kombi. Trenutno se obavlja policijski očevid, a na terenu su i djelatnici općinskog državnog odvjetništva. Nesreća se dogodila na prvom kilometru Fažanske ceste koja je zatvorena, a obilazak je Paduljskim putem. (REX)

  0 0

  TISKOVNA KONFERENCIJA PREDSJEDNIKA IDS-A BORISA MILETIĆA NA TEMU ULJANIKA Predsjednik IDS-a Boris Miletić na današnjoj je konferenciji za medije u Puli istaknuo nekoliko bitnih činjenica koje se često zaboravljaju vezano uz brodogradilišta Uljanik i 3. maj, a koja pokazuju da je Uljanik svo ovo vrijeme imao drugačiji tretman od ostalih Hrvatskih brodogradilišta, iako je od 2013. najviše brodova proizvedeno upravo u Uljaniku i 3. maju. - Nakon provedene privatizacije brodogradilišta u Hrvatskoj 2013. godine, Uljanik je proizveo više od 50% svih izgrađenih brodova u Hrvatskoj, preciznije 15 od ukupno 29, a 3. Maj njih 7 od 29, naglasio je Miletić dodajući da Uljanik grupa danas čini 75% proizvodnje u brodogradnji u RH. Miletić je naveo da je Uljanik od 1990. do 2018. ostvario 37% od svih prihoda hrvatskih brodogradilišta, ali je u tom istom razdoblju dobio samo 13% državnih potpora za sanaciju, ili drugim riječima, „na svaki milijun kuna prihoda Brodosplit je dobio cca 400.000 kuna, Brodotrogir 430.000 kuna, a Uljanik samo 105.000 kuna državnih potpora, što je četiri puta manje od ostalih brodogradilišta.“ Predsjednik IDS-a je istaknuo i da je Uljanik jedino brodogradilište u Hrvatskoj koje se opredijelilo za sektor proizvodnje visoko-specijaliziranih plovila, za što postoji domaći know-how i na čemu europska brodogradilišta grade svoje buduće poslovne strategije. Uz to, kazao je, sva su brodogradilišta u Hrvatskoj iskoristila državne potpore koje se mogu dodijeliti poduzetnicima u teškoćama - osim Uljanika. - Kada govorimo o Uljaniku i 3. Maju mi govorimo o sudbini cijele jedne gospodarske grane u Hrvatskoj, naglasio je predsjednik IDS-a dodajući kako za Uljanik se traži samo jednak tretman kao i za sva ostala brodogradilišta. Miletić je najavio da će IDS u saborsku proceduru hitno uputiti izmjene Zakona o postupku izvanredne uprave,  tzv. Lex Agrokor kako bi se taj Zakon mogao primijeniti i na Uljanik i Treći maj čime bi se  ta brodogradilišta spasila od stečaja. Podsjetivši da do 2017. je u sanaciju brodograđevnih društava uloženo 31,7 milijardi kuna, kazao je da „bi bilo neodgovorno prema poreznim obveznicima da se uloži toliki novac, a da se ne napravi još jedan korak koji će omogućiti hrvatskoj brodogradnji konkurentnost na svjetskoj razini.“ - Nadalje, svi smo vidjeli dokumente iz kojih je jasno da su tvorci „lex Agrokor“ namjerno zabranili i onemogućili Uljanik grupi da bude jedan od mogućih korisnika toga zakona, kazao je predsjednik IDS-a napomenuvši da je „HDZ  preko noći donio zakon kojim je spasio tvrtku koja je u 100% privatnom vlasništvu, a Uljanik kojem je država najveći pojedinačni vlasnik svjesno je odlučio gurati u propast.“ - Ljudi koji su pisali te zakone danas nema u Vladi. Ostao je jedino premijer koji nas cijelo vrijeme uvjerava u svoje dobre namjere i oko „lex Agrokora“ i oko Uljanika. Dajemo mu priliku da to i dokaže! Tražimo da se omogući korištenje „lex Agrokora“ i za Uljanik grupu. U suprotnom Vlada će jasno pokazati da se nepovratno odrekla brodogradnje kao važne gospodarske grane i da je time 4.000 ljudi ostavila bez posla.“ Poručio je da će aktivacijom procesa predviđenim „Lex Agrokorom“ Uljanik grupa dobiti upravo ono što je nužno u ovom trenutku, a to je nova Uprava, vrijeme za dogovore s partnerima i dobavljačima, vrijeme za finalizaciju plana restrukturiranja te u konačnici i rješenje pitanja strateškog partnera – bilo postojećeg ili nekog sasvim novog. Na kraju, Miletić je naglasio da „bez aktivnog sustava subvencija gotovo niti jedno europsko veliko brodogradilište ne bi preživjelo unazad zadnjih 20 godina.“ - Republika Hrvatska trebala bi se ugledati u sve članice Europske unije kao i druge zemlje svijeta te stati iza svoje brodogradnje kao strateške industrije i osigurati joj uvjete da se bori u tržišnoj utakmici kao što to rade druga svjetska brodogradilišta, zaključio je predsjednik IDS-a Boris Miletić. (rex)

  0 0

  RADOVI POČINJU 9. LISTOPADA I TRAJAT ĆE 75 DANA Sukladno najavama, nakon završetka turističke sezone započinje izgradnja četverokrakog kružnog raskrižja na križanju Rizzijeve, Radićeve i Budicinove ulice. Radovi započinju u utorak, 9. listopada 2018. godine, od kada će predmetno raskrižje biti zatvoreno za prometovanje uz osigurane obilazne pravce. Grad Pula će ovom značajnom prometnom investicijom vrijednom 4,3 milijuna kuna s uključenim PDV-om, riješiti problematiku predmetnog raskrižja i povećati razinu sigurnosti svih sudionika u prometu. Duljina zahvata obuhvaća oko 280 metara prometne površine s oborinskom odvodnjom i javnom rasvjetom, a u sklopu radova djelomično će se rekonstruirati i prometnice koje se priključuju na to raskrižje. Kružno raskrižje imat će i desne skretače iz Radićeve prema Rizzijevoj ulici koji će dodatno doprinijeti sigurnosti i protočnosti prometovanja jer vozila neće opterećivati kružni tok. Izvođač radova je pulsko društvo Cesta d.o.o. izabrano kao najpovoljniji ponuditelj u otvorenom postupku javne nabave za izgradnju kružnog raskrižja, a ugovorni rok izvođenja radova je 75 dana. Autobusi javnog gradskog prijevoza Pulaprometa će od 9. listopada, od 9 sati, preusmjeriti linije 2a (Verudela-Šijana), 3a (Šijana-Verudela), 27a (Pula-Vinkuran-Pula), 28 i 28a (Pula-Premantura-Pula) na način da će autobusi prometovati Kranjčevićevom ulicom pored Suda, Keršovanijevom ulicom, Tomasinijevom ulicom do semafora na Verudi i potom će skrenuti lijevo prema Vidikovcu. Autobusi će u povratku koristiti istu trasu. Stajališta u Rizzijevoj ulici i prvo stajalište u Voltićevoj neće biti u funkciji, a zamjenska će biti ostala dva ugibališta u Voltićevoj ulici. Ovim putem zahvaljujemo građanima na strpljenju i razumijevanju tijekom odvijanja radova te ih pozivamo na poštivanje privremene regulacije prometa. (Rex)

  0 0

  OD 6. DO 13. LISTOPADA U 12 ROVINJSKIH RESTORANA Turistička zajednica Grada Rovinja uz Udruženje obrtnika Rovinja već tradicionalno organizira gastro manifestaciju "Putovima rovinjskih delicija". Ova se zanimljiva gastro priča odvija dvaput godišnje, na proljeće i jesen, s naglaskom na dvije stvari – sezonalnost namirnica koje se nude te da iste budu iz Istre. Ovogodišnja edicija "Putovima rovinjskih delicija" počinje u subotu 6. listopada i trajati će tjedan dana, a posjetitelji će u čak 12 restorana moći kušati specijalitete ovoga podneblja po promotivnim cijenama. Svaki će restoran nuditi dva menija - riblji i mesni sa 3 slijeda, uz čašu domaćeg vina. Cijena svakog menija je 120 kuna. Cilj ove manifestacije je promovirati Istru i Rovinj kao gastro destinacije, posebno među domaćim ljudima koji još uvijek nemaju običaj često odlaziti u restorane, kako bi konzumirali autohtone delicije po vrlo pristupačnim cijenama. Osim domaćih, ugostitelji svakako očekuju i velik broj stranaca koji su itekako upoznati s ovom manifestacijom. Pogledajte restorane i menije koje možete kušati po cijeni od 120,00 kn po osobi, u periodu od 6. do 13. listopada - uz prethodnu najavu telefonom: Restoran “BRANCIN DA NINO“, Rovinj, G. Pignaton 8, tel. 052 811530 ili mob. 098 2811530 Riblji meni: Gamberi na salatu; Rombo na mediteranski sa palentom; Palačinke sa bućom i sladoledom; Čaša bijelog vina Panjoka Mesni meni: Jesenska salata; Svinjski file sa vrganjima; Palačinke sa mascarponeom i medom; Čaša crnog vina Panjoka Restoran “SIDRO“, Rovinj, A. Rismondo 14, tel. 052 813471 ili mob. 091 5593267 Riblji meni: Hladno morsko predjelo; Bavette sa vongolama; Filet brancina; Čokoladna torta; Časa vina ili piva Mesni meni: Miješani sir; Vinogradarska sarmica; Domaća mućkalica; Čokoladna torta; Časa vina ili piva Restoran “DREAM“, Rovinj, J. Rakovac 18, tel. 052 830613 ili 091 5799239 Riblji meni: Srdele na savor; Domaće tagliatelle sa gamberima i lignjama; Čokoladna torta od tamne, mliječne i bijele čokolade; Čaša kvalitetnog vina malvazija Deklić Mesni meni: Bruschetta sa paštetom od volovskog repa; Ragu od divljači sa pireom; Fritule sa šumskim voćem; Čaša kvalitetnog vina merlot Medea Zalogajnica “VOLLEY FERATA“, Rovinj, Kolodvorsko šetalište 3, mob. 098 1806238 Riblji meni: Salata od hobotnice; Tuna steak sa povrćem; Panna cotta ili palačinke; Čaša bijelog vina Vivoda Mesni meni: Istarska maneštra; Svinjski medaljoni u umaku od gljiva sa palentom; Panna cotta ili palačinke; Čaša crnog vina Vivoda Restoran “MASLINA“, Rovinj, S. Radić 29, tel. 052 812571 ili mob. 091 2050033 Riblji meni: Bruschette sa vrganjima i mozzarellom; Filet orade sa vrganjima i palentom; Krempita u čaši; Čaša malvazije Franc Arman Mesni meni: Bruschette sa pršutom i burratom; Medaljoni i njoki sa vrganjima; Krempita u čaši; Čaša terana Franc Arman Restoran “LOVOR“, Rovinj, V. Nazor 20, tel. 052 815964 ili mob. 091 2050064 Riblji meni: Salata od hobotnice sa slanim srdonima i kaparima; Punjene lignje u buzari sa palentom, Sorbetto od limuna; Čaša bijelog vina Mesni meni: Istarska maneštra sa koromačem; Juneći biftek na vinogradarski sa domaćim rezancima; Domaći kolač- orahnjača; Čaša crnog vina Restoran “FORTUNA“, Rovinj, A. Rismondo 3, tel. 052 813450 ili mob. 097 7008008 Riblji meni: Aperitiv dobrodošlice; Bakalar; File Brancina u umaku sa istarskim tartufima, prilog slani krumpir; Palačinka (čokolada, nutella, marmelada); Čaša vina 0,2 i voda Mesni meni: Aperitiv dobrodošlice; Ovčji sir sa istarskim tartufima; Pileći file u umaku sa istarskim tartufima, prilog slani krumpir; Palačinka (čokolada, Nutella, marmelada); Čaša vina 0,2 l i voda Konoba “VELI JOŽE“, Rovinj, Sveti Križ 1, tel. 052 816337 ili mob. 098 366785 Riblji meni: Dagnje na buzaru; Rižoto sa plodovima mora i salata; Domaći kolač; Čaša bijelog vina 0,25 l Mesni meni: Istarska maneštra; Domaće kobasice sa prilogom; Domaći kolač; Čaša crnog vina 0,25 l Restoran “SANTA ROMA“, Rovinj, J. Rakovac 42, mob. 091 1555000 Riblji meni: Crni rižoto sa gamberima; File orade u umaku od naranče; Torta od sira; Čaša bijelog vina San Tommaso Mesni meni: Istarski pladanj; Svinjski file u umaku od šljiva i jabuke sa rižinim okruglicama; Torta od sira; Čaša crnog vina San Tommaso Steak house & pub “ISTRIANO“, Rovinj, S. Radić 2, mob. 091 1850560 Riblji meni: Capesante; Domaći pljukanci al pesto sa bosiljkom, zelenim maslinama i kozicama; Tuna steak ISTRIANO sa maslacem od začinskog bilja i okusom limuna na posteljici od tikvice i cherry rajčice i kuhanim krumpirom; Fritule sa čokoladnim moussom i narančom; Čaša vina Dobravac 0,2 l Mesni meni: Carpaccio od boškarina; Krem juha od sezonskog povrća; Ramstek ISTRIANO sa rukolom, grana padanom i polama krumpira; Torta della nona; Čaša vina Dobravac 0,2 l Restoran “ARUPINUM“, Rovinj, L. Adamović 29, tel. 052 853750, 052 853755 Riblji meni: Carpaccio od brancina; Filet orade s kremom od špinata i umakom od crvenog vina; Domaći kolač; Vino Malvazija Laguna 0,1 l Mesni meni: Domaći pljukanci sa istarskom pancetom i rikolom; Medaljoni od lungića u umaku od pršuta s rižom; Domaći kolač; Vino Merlot Laguna 0,1 l Restoran „LA PERLA“, Rovinj, E. Bullessich 2, tel. 052 811801 ili mob 098 9333511 Riblji meni: Brodet na rovinjski i palenta sa mediteranskim travama; Tuna steak sa cherry rajčicama i kozicama; Domaća torta; Čaša malvazije Vivoda Mesni meni: Fuži sa pršutom i vrganjima; Svinjski medaljoni omotani pancetom u umaku od koromača; Domaća torta; Čaša merlota Vivoda Krenite putovima rovinjskih delicija na kojima ćete moći kušati eno-gastro specijalitete Rovinja i Istre u poznatim rovinjskim restoranima! Dobar tek! (Rex/foto:Manuel Angelini)

  0 0

  OBRAZOVNA KAMPANJA TRAJE OD 1. DO 7. LISTOPADA 2018.  Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizira obrazovnu kampanju, 12. Tjedan cjeloživotnog učenja. Cilj je neposredno prenijeti široj javnosti poruke o važnosti cjeloživotnog obrazovanja. U Pučkom otvorenom učilištu „Ante Babić“ Umag tjedan je obilježen u znaku jačanja i promocije suradnje gospodarskog sektora i obrazovnog sustava projektom IDEMO ZAJEDNO! – ANDIAMO INSIEME!, te ulaganja u kompetencije nastavnika i vanjskih suradnika Učilišta Umag. Prvi dan programa započeo je predstavljanjem poslodavca iz Sektora zdravstva i socijalne skrbi, Doma za starije i nemoćne osobe „Atilio Gamboc“ Umag, te programa osposobljavanja za njegovatelje/ice i gerontodomaćine/ice. Prisutnima su pružane konkretne informacije o mogućnostima i uvjetima zapošljavanja pri umaškom Domu, dok je Učilište Umag ukratko upoznalo zainteresirane osobe o mogućnostima osposobljavanja za tražene profile potencijalnih radnih mjesta i učenja stranih jezika, posebice talijanskog. U nastavku večeri, v.d. ravnateljica Učilišta Umag, Tatjana Vujić, prof., u prisustvu uzvanika i brojne publike, otvorila je izložbu radova polaznika radionice crtanja i slikanja Učilišta za treću životnu dob, pod mentorstvom voditeljice Jelene Zec, prof. Otvorenje izložbe uljepšan je gostovanjem umaškog mješovitog pjevačkog zbora Korona.  U srijedu je, iz Sektora trgovine, predstavljen  poslodavac Istarski Supermarketi d.o.o. Poreč, partner umaškog Učilišta u projektu „Idemo zajedno – Andiamo insieme!“. Predstavnica Odjela ljudskih resursa poznatog istarskog lanca supermarketa svim zainteresiranim osobama pružila je korisne informacije o uvjetima, mogućnostima i pogodnostima zapošljavanja u mnogobrojnim prodavaonicama diljem Istre, u cilju pravovremene informacije i zapošljavanja u 2019. godini. Prezentacija je upotpunjena informacijom o dostupnim srednjoškolskim programima Učilišta Umag za zanimanja Prodavač/iča i Komercijalist/ica te tečajevima stranih jezika. Posljednjeg dana programa gost Učilišta Umag bila je Plava Laguna d.d., uspješni poslodavac iz Sektora turizma i ugostiteljstva. Predstavnici Sektora za ljudske resurse upoznali su prisutne s planom zapošljavanja, otvorenim radnim mjestima te uvjetima zapošljavanja u jednoj od vodećih turističkih tvrtki u Hrvatskoj. Na prezentaciji su, među ostalim zainteresiranim osobama, sudjelovali i učenici završnog razreda hotelijersko-turističkog programa Srednje škole „Vladimir Gortan“ iz Buja, u pratnji profesorica strukovnih predmeta. Kao budućim potencijalnim zaposlenicima, učenicima  su dobivene informacije bile korisne za pravovremeno planiranje eventualnog uključivanja na tržište rada, po  završetku svojeg srednjoškolskog obrazovanja. Prezentacija je obogaćena informacijom o programima osposobljavanja koje nudi Učilište Umag za poslove pomoćnog kuhara, pomoćnog konobara, sobarice i vrtlara, te o tečajevima stranih jezika. Važnost kontinuiranog ulaganja u vlastite ljudske potencijale Učilište Umag već je odavno prepoznalo te je, u tu svrhu, i ove godine organiziralo dvije zanimljive radionice kreiranja interaktivnog sadržaja na kojima su sudjelovali nastavnici i vanjski suradnici Učilišta Umag. Zanimljivu i korisnu prezentaciju održala je viša stručna suradnica u obrazovanju Učilišta Umag, Erika Blašković, prof., u cilju dodatnog poboljšanja kvalitete nastave. (REx)

  0 0

  NOVINARI TENISAČI ODUŠEVLJENI LOŠINJEM VRAĆAJU SE I SLJEDEĆE GODINE Otok vitalnosti Lošinj i Vitality Hotel Punta ugostili su jedinstveno sportsko događanje u organizaciji Međunarodnog udruženje novinara tenisača AITJ. Od 30. rujna do 6. listopada, na zemljanim terenima Vitality Hotela Punta natjecalo se 150 sudionika Svjetskog prvenstva novinara tenisača. Novinari uglednih medija iz 14 zemalja svijeta aktivno su se družili uz sport, ali i uživali u čarima otoka Lošinja, koji je na taj jedinstveni način predstavio svoju turističku ponudu međunarodnoj publici. Prvenstvo je okupilo igrače iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Rusije, Ukrajine, Izraela, Hrvatske i drugih zemalja, a najuspješniji su sa 9 osvojenih medalja u 7 kategorija bili predstavnici Italije. U kategoriji Open slavio je Andrea Galler iz Italije. Priča o prvenstvu novinara tenisača počela je prije točno 40 godina kada je 1978. na inicijativu talijanskih novinara utemeljeno Međunarodno udruženje novinara tenisača AITJ. Iste je godine prvi put organizirano Svjetsko prvenstvo. Prve godine sudionici su bili uglavnom iz susjednih zemalja, a s godinama je natjecanje raslo, broj igrača se povećavao i prvenstvo je preraslo u prestižan događaj. Nakon Bola, Tučepa i Dubrovnika, Veli Lošinj je četvrta hrvatska destinacija koja je ugostila turnir, ali će postati i prva destinacija u povijesti koja će ga ugostiti više puta za redom. „Kvaliteta teniskih terena i Vitality Hotela Punta, ali i prirodne ljepote te ugodna klima otoka Lošinja potaknuli su vođe nacionalnih timova da već tijekom održavanja ovogodišnjeg turnira predlože naš skori povratak na Lošinj. Mogu sa zadovoljstvom objaviti da smo na jučerašnjem sastanku kapetana timova jednoglasno usvojili odluku da će se turnir i 2019. godine održati u Velom Lošinju.“, istaknuo je predsjednik AITJ-a Bojan Budja, ujedno glavni urednik najnakladnijeg dnevnog lista u Sloveniji, Slovenskih novica. Promocija Lošinja i Hrvatske                                  Događanja poput ovog, kojih je na otoku Lošinju svake godine sve više, predstavljaju izvrsnu priliku za upoznavanje prirodnih ljepota, tradicije otoka i bogate ponude otočkih ugostitelja. U predahu od mečeva sudionici su imali priliku upoznati manje poznate znamenitosti Malog i Velog Lošinja te tajnovite uvale obližnjih otoka. Za realizaciju ovog jedinstvenog lošinjskog izdanja Svjetskog prvenstva novinara tenisača zaslužni su i sponzori: hotelski brend Lošinj Hotels & Villas, Hrvatska elektroprivreda (HEP), Triglav zdravlje i drugi. (REx)

  0 0

  GRAĐANIMA PLAĆANJE RAČUNA POSTAJE BRŽE I JEDNOSTAVNIJE Od 11. prosinca svim korisnicima usluga tvrtke Castrum Pula 97 d.o.o. omogućeno je ugovaranje usluge i-Račun, čime primanje i plaćanje računa postaje brže i jednostavnije. i-Račun je moderna internetska usluga koja tvrtkama – izdavateljima računa omogućava slanje računa i uplatnica u elektronskom umjesto u papirnatom obliku, odnosno brzu primjenu elektroničke naplate u poslovanju s krajnjim korisnicima. Kao suvremeni način elektroničkog plaćanja, i-Račun objedinjuje e-Uplatnicu, e-Račun i e-Arhivu. Prednosti i-Računa su višestruke: ova  usluga u potpunosti zamjenjuje pripremu za tisak, tisak, dostavu do poštanskih ureda te poštansku distribuciju papirnatih računa. Krajnji korisnik e-Uplatnicu i e-Račun dobiva preko internetskog bankarstva, a plaćanje provodi autorizacijom i to bez prepisivanja podataka, budući da su oni već upisani na računu. Elektronički račun se prosljeđuje izravno u osobni sandučić elektroničke pošte krajnjeg korisnika te je dovoljno odabrati željeni datum plaćanja i potvrditi već ispunjeni nalog za plaćanje. Također, korištenje usluge i-Račun doprinosi zaštiti okoliša smanjenje potrošnje papira. Korištenje ove usluge je sigurno i isplativo- sama usluga je besplatna, a plaćanje podliježe standardnim naknadama banke. Banke koje podržavaju ovaj način plaćanja su PBZ, Zagrebačka banka, OTP banka, HPB i HYPO Alpe-Adria-Bank. Inače, Grad Pula prvi je grad, a Vodovod d.o.o. Pula prvo komunalno poduzeće u Hrvatskoj koje je započelo s uvođenjem ovoga inovativnog projekta još 2012. godine. Budući da se praksa korištenja i-Računa pokazala dobrom, u svoje poslovanje su je ugradili, osim Vodovoda, još i Dječji vrtići Pula, Plinara Pula i Pula Herculanea, a građani putem i-Računa mogu plaćati i komunalnu naknadu. Od sada, sve prednosti ove usluge mogu koristiti i klijenti poduzeća Castrum Pula 97 d.o.o. (REX/foto arhiva)

  0 0

  OČEKUJU SE GUŽVE NA PROMETNICAMA Velik broj građana Republike Hrvatske iskoristit će blagdan Dana neovisnosti, odnosno nadolazeći „produženi vikend“ za putovanja i odmor te će se zbog toga u značajnoj mjeri povećati intenzitet prometa na cestama. Istovremeno zbog povećanog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća, kao i broj stradalih osoba u njima. S obzirom da se većina prometnih nesreća događa jer sudionici u prometu grubo krše osnovne prometne propise, Ministarstvo unutarnjih poslova posebnu pozornost posvetit će stanju sigurnosti cestovnog prometa te poduzeti niz preventivno-represivnih aktivnosti. U provođenje planiranih aktivnosti uključit će se maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, a organizacija rada i usmjeravanje službe planirati će se tako da se osigura vidljiva nazočnost policijskih službenika na cestama, odnosno, da se pokriju svi prometni pravci koji se statistički iskazuju kao ugroženi. Istodobno, maksimalno će se staviti u funkciju svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa (uređaji za nadzor brzine, uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, testeri za droge…). Tom prilikom posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu koji „iskaču“ iz normalnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise zbog kojih se događaju prometne nesreće s najtežim posljedicama, odnosno čine prekršaje iz tzv. skupine „četiri glavne ubojice u prometu“: - prekršaje vožnje pod utjecajem alkohola, - nepoštivanje dopuštenih brzina kretanja vozila, - nekorištenje sigurnosnog pojasa (vozača, ali i putnika na prednjim i stražnjim sjedalima, kao i nepropisnog prijevoza djece), - nepropisne uporabe mobitela, - nekorištenja zaštitne kacige na mopedima i motociklima, kao i druge prekršaje koje radi ova skupina sudionika u prometu: vožnja bez položenog vozačkog ispita ili potrebne kategorije, upravljanje neregistriranim ili vozilom kojem je isteklo važenje prometne dozvole, tehnički neispravnim vozilom i dr. - druge teške prekršaje, činjenjem kojih se događaju najteže prometne  nesreće. Međutim, svjesni smo činjenice kako je aktivnost prometne policije samo jedan od čimbenika kojim se može utjecati na smanjenje broja prometnih nesreća i njihovih posljedica, kao i da se primjerena sigurnost u cestovnom prometu ne može ostvariti isključivo i samo poduzimanjem mjera policije. Stoga, ovom prilikom upozoravamo sve sudionike, a posebice vozače koji su ključni za sigurnost u prometu, da se pridržavaju prometnih propisa. Savjeti sudionicima u prometu - brzinu kretanja vozila prilagodite stanju i uvjetima na cesti, - poštujte ograničenja brzine kretanja vozila (propisan Zakonom ili postavljenim prometnim znacima, uključujući pritom i ograničenja na promjenjivoj prometnoj signalizaciji), - ne konzumirajte alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, - ne koristite mobitel tijekom vožnje, - koristite sigurnosni pojas i na prednjim i na stražnjim sjedalima u vozilu, pobrinite se za adekvatan smještaj djece u vozilu, - bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja, - pješačkim prijelazima približavajte se smanjenom brzinom i povećanim oprezom, - prilikom vožnje u kolonama držite dovoljan razmak između vozila, - ako se kao pješak krećete kolnikom na javnoj cesti izvan naselja, hodajte uz lijevi rub kolnika u smjeru kretanja, a noću i danju u slučajevima smanjene vidljivosti koristite svjetliju odjeću i budite označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom, - biciklisti, budite propisno označeni, zakonska obaveza je da noću i danju u uvjetima smanjene vidljivosti budete označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom. Savjeti i preporuke  za vozače mopeda i motocikala: - prije vožnje očistiti vizir, staviti zaštitnu kacigu i pravilno je zategnuti, - uz zaštitnu kacigu, koristiti i drugu zaštitnu opremu  (jakna,štitnici, čizme i rukavice), - zbog ionako manje, a samim time i teže uočljive siluete na cesti, preporuka je da nose svjetliju odjeću i kacigu, „življih“ boja, odnosno s reflektirajućim detaljima, - provjeriti tlak u gumama, - upaliti dnevno ili kratko svjetlo, - ne upravljati pod utjecajem alkohola ili droga, - poštivati dopuštena ograničenja brzine, - prilagoditi brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste), - prilikom vožnje u skupini, voziti u slijedu jedan iza drugoga, - voziti sredinom prometnog traka, a ne uz središnji dio kolnika, jer je to za vozače ostalih vozila mrtvi kut (iznimka je samo situacija kada se kreće kolnikom koji ima samo po jednu prometnu traku namijenjenu za promet vozila u jednom smjeru, gdje se moped tada treba kretati što bliže desnom rubu kolnika), - prilikom vožnje kroz lijevi zavoj, odmaknuti se dovoljno od središnje crte (jer se vožnjom uz crtu i naginjanjem u zavoju glava vozača može nalaziti čak do 1 metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera), - ne voziti slalom između vozila, - izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska, ulja i sl., posebice u zavojima, - kontrolirati svoje ponašanje i strast za vožnju te ne ispitivati mogućnosti svog mopeda ili motocikla u prometu na cestama, - predviđati poteze vozača (drugih) automobila, - voziti se na dovoljnoj udaljenosti od vozila ispred sebe, - poduzeti i sve drugo što je u njihovoj moći da budu sigurni u prometu, Naposljetku, zbog očekivanog povećanja prometa na cestama i stvaranja prometnih gužvi, pozivamo sudionike u prometu i na međusobno tolerantno ponašanje, kako bi ovaj „produženi vikend“ protekao sa što manje stradalih na našim prometnicama. (REX)

  0 0

  SUBOTA, 6. LISTOPAD U 19 SATI, SLAVEN BELUPO - ISTRA 1961 Istra 1961 igra danas još jedan derbi začelja, ovaj puta protiv Slaven Belupa u Koprivnici, a nakon jučerašnje pobjede Intera, nekako se nameće imperativ dobrog rezultata, jer opet slijedi težak niz utakmica. Curro Torres je očito od početka svjestan i snage momčadi u HNL-u i same lige, ali kako on sam kaže ''Ne volim puno govoriti o suparnicima nije zbog toga što ih ne analiziram, naravno da gledam dobre i slabije strane suparnika, da snimam odakle nam prijeti opasnost, već zbog toga što sam prvenstveno okrenut svojoj momčadi, svojim igračima'' Slaven Belupo? - Jedna dobra, čvrsta ekipa, što se vidi i po puno neriješenih rezultata, ali mi rastemo i svakim smo danom sve bolji i bolji i trebamo samo tako nastaviti. Oni uvijek igraju isti sistem igre, ali mi se moramo bazirati na igru naše momčadi, s time da lociramo odkud dolaze opasnosti iz protivničke ekipe. Dobre i loše strane utakmice protiv Rudeša? - Tak nakon 20. minute počeli smo dobro igrati protiv Rudeša, igrali smo agresivnije i to je dobro, ali sve se može poboljšati. Mijenjate li sistem igre (4-3-3) i igrače, ili volite igrati uvijek s istim modelom i igračima? - Sistem igre ne mijenjam, ali igrače da. Protiv Rudeša je bio vidljiv visok presing igrača? - U tom smo susretu osvojili tri važna boda, bila nam je to vrlo važna pobjeda za samopouzdanje. Visoki presing nam je prioritet, želimo stalno napredovati u igri, želimo da se iz susreta u susret vidi napredak, ali u tom načinu igre, važno nam je i da se igrači vraćaju na vrijeme u obranu. . Na koje igrače ne možete računati za današnju utakmicu, tko se vraća? - Out je Cardozo zbog žutih kartona, Tena i Espinosa su počeli trenirati, Tena ide s nama u Koprivnicu, dok Espinosa još nije spreman, ali nam se vraćaju kažnjeni Traore i Oneto. Kako zamijeniti Cardoza? Nisam zabrinut zbog njegovog izostanka, meni je važno da igrač koji uđe, ispuni sve svoje zadaće koje sam mu zadao. Taj dio mogu odigrati i Ivančić, Segado, Tena, Iglesias... Hoćete li u ovoj predstojećoj dvotjednoj stanci odigrati koju prijateljsku utakmicu? - Ovu reprezentativnu stanku ćemo baš iskoristiti da bi se još bolje fizički pripremili, da bi lakše igrači sproveli u djelo ono što stavljam pred njih, a možda odigramo međusobno i ne planiram prijateljske utakmice. Mogući sastav: Čondrić, Grujević, Rufati (Oneto), Bosančić, Rubić, Ivančić, Segado, Regan, Sane, Rodriguez, Mierez. (Dorijan Vrkljan)

  0 0

  ŽIVIO U PULI OD 1894. DO 1896. GODINE  Franz Lehar (30. travnja 1870. - 24. listopada 1948.) bio je austrijski skladatelj, Lehár je rođen u sjevernom dijelu Komárom Kraljevina Mađarske, Austro-Ugarske (sada Komarno, Slovačka) Rođen je u Slovačkoj, a umro je u Austriji. Počeo je kao violinist i kasnije postao kompozitor koji se konačno posvetio kompoziciji, a posebno opereti. Dok je njegov mlađi brat Anton ušao u školu kadeta u Beču da bi postao profesionalni časnik, Franz je studirao violinu na Praškom konzervatoriju, gdje je njegov violinist bio Antonín Bennewitz, ali ga je Antonín Dvořák savjetovao da se usredotoče na sastav. Međutim, pravila Konzervatorija u to vrijeme nisu dopustila studentima da proučavaju i izvedbu i sastav, a viši Bennewitz i Lehár vrše pritisak na Lehár da se poučava na violini kao praktičnu stvar, tvrdeći da kasnije može samostalno proučavati kompoziciju. Lehár je slijedio svoje želje, protiv svoje volje, i osim nekoliko tajnih lekcija sa Zdeněk Fibichom, samouki je učio kao skladatelj. Nakon što je diplomirao 1888. godine, pridružio se očevom bendu u Beču, kao pomoćnik zapovjednika orkestra. Dvije godine kasnije postao je zapovjednik benda u Losoncu (danas Lučenec, Slovačka), čineći ga najmlađim upraviteljem orkestra u austrougarskoj vojsci u to vrijeme, ali je napustio vojsku i pridružio se mornarici. S mornarom je bio prvi Kapellmeister u Puli (Pula) od 1894. do 1896., ostavku u kasnijoj godini kada je prva opera, Kukuschka (kasnije preoblikovana kao Tatjana 1906.), premijerno predstavljena u Leipzigu.  Bio je to tek sredovječni uspjeh, a Lehár se na kraju pridružio vojsci, a služio je u garnizoni u Trstu, Budimpešti (1898.) i Beču od 1899. do 1902. godine. Godine 1902. postaje dirigent u povijesnom Bečkom kazalištu an der Wienu, Wiener Frauen je izvedena u studenom iste godine. Susreti Franz Karl Ginzkeyva i Lehara u Puli  U dvije godine života u Puli Lehar je upoznao književnika Franza Karl Ginzkeya koji je o njemu zapisao:  „Parna barkasa stizala je na obalu u podne, pola sata prije mog vremena za objed u velikoj pješčanoj vojarni, također na obali. Tih pola sata najčešće sam šetao, razmišljajući, gore-dolje duž obale, koja je uvijek pružala neku zanimljivost. Tu sam katkada susretao drugog zanesenjaka, tada vrlo mladog kapelmajstora mornaričke muzike, koji si je također prije jela volio priuštiti malu šetnju.  Ja sam mladoga, vrlo cijenjenog glazbenika upoznao prigodom njegovih koncerata u kasinu. Bijaše jedini glazbenik koji se rada našao u mom životnom putu i osjećao sam se nekako srodnošću k njemu privučen. O odmah smo se razumjeli u sferi što je stvaralački i čeznutljivo lebdjela nad našom vojnom službom i svakodnevicom te sam se veselio svakoj maloj šetnji s njim.  On mi je rado pričao o svojim glazbenim zamislima, htio je stvoriti novu vrstu opere, ili , ako bi već bila opereta onda barem viših umjetničkih vrijednosti. Bih li mu za to mogao napisati libreto? Mili Bože? Ja, u svom tadašnjem neiskustvu glede svih glazbenih oblika!  Tada nisam mogao predvidjeti, a on zacijelo nije slutio ni u svojim najsvjetlijim snovima. Da će njegovo djelo desetljeća kasnije obići cijelu kuglu zemaljsku u nečuvenoj pobjedničkoj utrci. Njegovo ime bješe-Franz Lehar.  (REX)

  0 0

  SLAVEN BELUPO : ISTRA 1961  3:1 Istra 1961 u Koprivnici nije uspjela ponoviti gostujuća izdanja iz Rijeke, Intera i Rudeša, već je pomalo ''glatko'' izgubila od Slaven Belupa. Prvi dio je u potpunosti pripao domaćinu, Istra 1961 nije nikako uspjevala povezati svoje redove. Odlična akcija Delića, koji ubacuje na drugu stranu prema Gordani koji vidi u srcu kaznenog prostora Vidovića koji je neumoljiv za 1:0 domaćina. U 20. minuti druga velika šansa Slavena, ali Gordana puca jako, ali zamalo preko gola. U drugom poluvremenu isto slabo izdanje Puljana, pa je Slaven Belupo preko Mendyja došao do vodstva 2:0. U 75. minuti Perić-Komšić smanjuje na 2:1, a u 85. minuti Rodriguez propušta šansu za izjednačenje, jer s pet metara glavom puca kraj gola. U sudačkoj nadoknadi bivši ''Puljanin'' Bačelić- Grgić postavlja konačnih 3:1. Slaven Belupo : Istra 1961   3:1 (1:0) Strijelci: 1:0 Vidović (8), 2:0 Mendy (66), 2:1 Perić-Komšić (75), 3:1 Bačelić-Grgić (90+2) Slaven Belupo: Marković, Bogojević, Karamarko, Šarlija, Delić, Puclin, Vidović, Gordana (od 66' Bačelić-Grgić), Nowak, Bongongui (od 90' Lima Cruz), Jelić (od 61' Mendy). Istra 1961: Čondrić, Grujević, Rufati, Bosančić, Rubić (od 84' Traore), Ivančić (od 71' Perić-Komšić), Segado, Regan, Sane, Rodriguez, Mierez. (rex/foto NK Istra 1961)

  0 0

  IDS TINJAN PROTIV PODIZANJA SPOMEN PLOČE VIKTORU KANCIJANIĆU  Općinska podružnica IDS-a Tinjan najoštrije osuđuje postavljanje tzv. spomen ploče u čast Viktoru Kancijaniću na mjesnom groblju u Tinjanu. Riječ je o čovjeku koji je sedamdesetih godina bio pripadnik paravojne postrojbe "Planinska lisica"čiji je cilj bio teroristički čin velikih razmjera protiv civila. Prvi pokušaj postavljanja spomen ploče zaustavljen je krajem 2012. zahvaljujući promptnoj reakciji  vijećnika IDS-a i SDP-a te raznih antifašističkih udruga. Tada se održala samo komemoracija i misa zadužnica sa besramnim korištenjem ustaških simbola. Sada se to izvodi u režiji pojedinca, preciznije g. Borisa Mofardina (HDZ) koji je prošle godine podmuklo kupio dva privatna mjesta na groblju u Tinjanu s namjerom da se na njegovo privatno vlasništvo postavi sramotna spomen ploča Viktoru Kancijaniću. Informacije koje su predstavnici IDS-a Tinjan dobili od općine u krajnju su ruku dvosmislene. Načelnik Goran Hrvatin s jedne strane navodno ne odobrava otkrivanje spomen ploče, dok s druge strane poziv na postavljanje iste poslan je od same Općine. Stoga, još uvijek nije poznato je li g. Mofardin dobio suglasnost općine Tinjan za podizanje spomenika. Također, ostaje nepoznato što se promijenilo da sada načelnik Općine iz redova SDP-a i član predsjedništva SDP-a Istarske županije svojim nečinjenjem omogućava postavljanje spomen ploče jednom teroristu? Mještani Općine zgražavaju se od pomisli da se postavi spomen ploča Viktora Kancijanića na mjesno groblje. Tinjan je kao mala tolerantna sredina bila svijetli primjer zdravog društva, čime se iznimno ponosimo. Naša je dužnost konstantno raditi na očuvanju tolerancije i demokracije, promicanju ljudskih prava, a ovakvim se postupkom čini upravo suprotno – narušavaju se sve temeljne vrijednosti naše zajednice te se iskazuje krajnje nepoštivanje vrijednosti koje naša regija njeguje. IDS Tinjan jasno je i nedvosmisleno obavijestio Općinu o našem protivljenju te od načelnika Gorana Hrvatina zahtjeva da se otkaže postavljanje ove sramotne spomen ploče. (IDS/DDI)

older | 1 | .... | 581 | 582 | (Page 583) | 584 | 585 | .... | 621 | newer