Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


older | 1 | .... | 558 | 559 | (Page 560) | 561 | 562 | .... | 621 | newer

  0 0

  IZGORJELO 3 ha PEROJSKE ŠUME TE 5 ha TRAVE I NISKOG RASLINJA KOD GAJANE U srijedu, 1.8. u 11:35 sati ŽC 112 Pazin zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora između Fažane i Peroja („Perojska Šuma“). Na intervenciji gašenja požara bili su vatrogasci JVP Pula, te DVD-i: Fažana, Vodnjan, Medulin i Pula. Požar je ugašen u 18:30 sati. Izgorjelo je 3 hektara trave i niskog raslinja. Istog dana ali u popodnevnim satima, oko 17:17 sati dojavljeno je o požaru otvorenog prostora kod mjesta Gajana. Na intervenciji gašenja požara bili su pripadnici JVP Pula i JVP Rovinj te DVD-i: Bale, Medulin, Pula, Fažana i Vodnjan. Požar je lokaliziran u 19:00 sati. Izgorjelo je 5 hektara trave i niskog raslinja. Pripadnici JVP Pula još uvijek su na terenu i osiguravaju požarište. (Rex)

  0 0
 • 08/02/18--02:03: Ćurić udaljen sa sjednice
 • PROTESTIRAO ZA BESPLATNE UDŽBENIKE Sinoć je održana još jedna maratonska sjednica Gradskog vijeća Grada Pule. Trajala je točno osam sati, od 17 do 01 iza ponoći. Počela je u svečanom tonu, prisjećanjem i minutom šutnje za preminulog dr. Antonija Mirkovića, nekadašnjeg gradskog vijećnika i dobitnika Nagrade Grada Pule, ali i za preminulog pjevača Olivera Dragojevića. Potom je predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić pohvalio gradske ustanove INK za uspješnu i nagrađivanu predstavu "Barufe" te Pula Film Festival za uspješno organizirane festivale. Ni predsjednik Vijeća, ni većina vladajućih nisu prihvatili uvrštenje predloženih točaka Danijela Ferića i Petra Ćurića na dnevni red. Ferić je predlagao glasovanje za oduzimanje koncesije tvrtci Warm Up za izgradnju ski – lifta na Valovinama, a Ćurić je tražio da se glasuje za besplatne udžbenike svim osnovnoškolcima u Puli. Ferićev prijedlog je Sošić označio kao preuranjen jer nisu ispunjeni svi uvjeti iz Zakona o koncesijama i potpisanom ugovoru o koncesiji, dok je Ćurićev odbijen jer ne sadrži sve potrebne elemente propisane Poslovnikom i Zakonom o proračunu. Vijećnike je Sošić podsjetio da su imali dovoljno vremena za savladavanje propisa oko podnošenja prijedloga te ih prozvao da to rade iz neznanja ili svjesno što je pak nekorektno s njihove strane. Potom je Ćurić ustao s natpisom 'protestiram'. Sošić ga je upozorio da ometa sjednicu, te pozvao da sjedne, čak mu je rekao i da je inače vrlo ljubazan i posve normalan, dok na sjednici kad se upale fotoaparati i kamere potpuno promijeni ponašanje. Ipak, Ćurić nije sjeo, poručio je da protestira u ime roditelja jer vijećnici 12 godina nemaju vremena besplatne udžbenike staviti kao prioritet. Nakon dvije opomene, Ćurić je udaljen sa sjednice koju je mirno napustio. Uskoro opširnije o drugim točkama...(D.F./M.A.)

  0 0
 • 08/02/18--03:12: Rovinjska noć 1. rujna
 • GLAVNE ZVIJEZDE UB40 featuring ALI, ASTRO I MICKEY Rovinjska noć, tradicionalna je zabavna manifestacija s dugogodišnjom tradicijom koju već više od 55 godina organizira gradska Turistička zajednica. I ove je godine za građane Rovinja i njihove goste pripremljen atraktivan muzički program - svojevrsna glazbena poslastica za ljubitelje glazbe koji će se odvijati na gradskoj rivi. Posebna glazbena atrakcija Rovinjske noći je koncert jednog od najuspješnijih bendova svjetske glazbene scene, UB40, koji od 2013. godine nastupa pod imenom UB40 featuring Ali, Astro i Mickey, budući da se radi o originalnoj postavi tog engleskog pop reggea banda kojeg čine pjevač Allistair Ian Campbell, reper Astro te klavijaturist Mickey Virtue. Kako bi proslavili 40 godina uspješne karijere krenuli su na svjetsku turneju “A Real Labour Of Love – 40th Anniversary Tour”, a vjerna publika i nove generacije ljubitelja njihove glazbe imat će ih priliku slušati u Hrvatskoj, u Rovinju. Legendarna grupa je ove godine objavila 19. album “A Real Labour Of Love” koji je oduševio publiku i kritiku te već u prvom tjednu zasjeo na drugo mjesto liste najprodavanijih albuma u Velikoj Britaniji. Na slavljeničkoj turneji, na kojoj će, kako kažu, uz nove, izvesti svoje najveće hitove, odradit će više od stotinjak nastupa, a pratit će ih osmeročlani reggae bend. UB40 featuring Ali, Astro i Mickey originalni su članovi i okosnica UB40 benda, koji je u bogatoj karijeri prodao više od 70 milijuna albuma, 50 singlova osvojilo je svjetske top liste, četiri puta bili su nominirani za Grammy za najbolji reggae album te za Brit Awards, a njihovi prvi hitovi poput “(I can’t help) falling in love with you”, “Kingston Town”, “Red, red wine” i danas su rado slušani. Zabavni program Rovinjske noći započet će na glavnom gradskom trgu u 21,30 sati nastupom domaće grupe Party band, nakon čega slijedi nastup banda UB40 featuring Ali, Astro i Mickey. Na trgu Riviera od 21,30 sati izmjenjivati će se grupe Energy band i Master band. Tradicionalni vatromet u trajanju od 15 minuta održati će se u 23,00 sati. Zabavni program će biti popraćen bogatom gastronomskom ponudom. (Rex)

  0 0

  U PONUDI I RIJETKA NOVČANICA OD 500 KUNA IZ NDH, TISKANA U SVEGA 300 PRIMJERAKA U središtu grada u Ciscuttijevoj ulici tijekom cijele godine subotom ujutro održava se sajam starina i umjetnina, dok se u tijeku sezone isti održava svakoga dana u jutarnjim satima. Na sajmu se mogu pronaći zanimljive umjetnine, stari namještaj, srebrnina, keramika, porculan, knjige, stripovi, ploče, novac, medalje i štošta drugo. Posjetitelji i kupci ovog sajma većinom su stranci, sakupljači antikviteta, ali nađe se i pokoji domaći ljubitelj starina. Na današnjem sajmu posebno se isticao izlagač koji je u ponudi imao staru ikonu, kinesku skulpturu od slonovače i srebrnu flautu. Prema njegovim riječima sva tri 'artikla' zajedno vrijede više od 40.000 eura. Također, u ponudi smo naišli i na rijetku novčanicu od 500 kuna iz vremena NDH tiskanu u svega 300 primjeraka. Imate li vremena prošećite pulskim sajmom starina i umjetnina, osjetite dašak prošlih vremena te vam možda za oko zapne nešto posebno. (Rex/foto:Manuel Angelini)

  0 0

  MEĐU NJIMA I ENERGETSKE OBNOVE VRTIĆA, ŠKOLA I OBITELJSKIH KUĆA U protekle četiri godine Grad Poreč-Parenzo je u više od 30 projekata iz područja energetske učinkovitosti, održivog razvoja, e-mobilnosti i zaštite okoliša uložio gotovo 4.5 milijuna kuna, od čega je čak 2.3 milijuna kuna za te projekte povučeno iz raznih fondova. Među tridesetak projekata ističu se energetska obnova zgrade nekadašnje škole, a danas budućeg vrtića u Velom Maju, potom sufinanciranje provedba mjera energetske učinkovitosti i ugradnje obnovljivih izvora energije zna 14 obiteljskih kuća u Poreču. Prenamijenjena je i kotlovnica u Osnovnoj školi Poreč, a na osam objekata javne namjene (porečke škole, vrtići i sportske dvorane) postavljene su sunčane, odnosno, solarne elektrane. Građanima je iznosom od 100 kuna po kvadratnom metru sufinancirano uklanjanje azbestnih pokrova na području grada i okolnih naselja, a provedeni su i energetski pregledi te izrađeni energetski certifikati za sve javne objekte u vlasništvu Grada. U skladu s trendovima u e-mobilnosti, Poreč je već nekoliko godina jedan od gradova domaćina reliju električnih vozila Nikola Tesla EV Rally, a na velikom gradskom parkiralištu postavljene su i punionice električnih automobila. - Svi su ovi projekti rezultirali značajnim uštedama, prije svega u objektima kao što su škole, vrtići i sportske dvorane. Uz to, sugrađanima kroz sufinanciranje pomažemo da se i sami uključe u ove „zelene“ projekte, bilo kroz energetsku obnovu obiteljskih kuća ili kroz uklanjanje azbesta iz našeg okruženja. Predstoji nam izrada projektne dokumentacije za obnovu Gornjeg vrtića, kao i novi EU projekti za uvođenje električnih oblika prijevoza, najavio je gradonačelnik Poreča Loris Peršurić. U tijeku su i brojni edukacijski projekti koje gradsko poduzeće Parentium d.o.o. provodi u suradnji s Gradom Porečom-Parenzo, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i partnere na EU projektima, a posebno se ističe postojanje Akcijskog plana energetski održivog razvoja grada Poreča-Parenzo za razdoblje od 2013. do 2020. godine.  - Plan predstavlja inicijalni dokument, na temelju čijih se prikupljenih podataka o referentnom inventaru emisija CO2, analiziraju i razvijaju precizne smjernice u provedbi projekata i mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije na lokalnoj razini, a sve s rezultatom smanjenja emisije CO2 za više od 20 % do 2020. godine, rekla je direktorica poduzeća Parentium d.o.o. Gordana Lalić i dodala kako Akcijskom planu predstoji revizija i nadopuna, za što je Grad Poreč-Parenzo već sada dobio stopostotno sufinanciranje. (Rex)

  0 0
 • 07/04/15--02:26: Tjedan aromatičnog bilja
 • OD 6. DO 12. SRPNJA 2015. Domaća web tržnica u sklopu akcije „Izaberi lokalno“ organizira treći po redu događaj unutar kalendara događanja, a to je „Tjedan aromatičnog bilja“ od 6. do 12. srpnja 2015. Istra, a naročito njezin obalni dio vrlo su pogodni za uzgoj aromatičnog bilja koji svoju punu kvalitetu postižu u mediteranskom području gdje zbog toplije i suše klime koncentracija eteričnih ulja u biljkama je viša. Cvjetovi kadulje, lavande, ružmarina, majčine dušice, origana, mažurana, melise,… cvatu tokom lipnja i srpnja. Zbog toga odlučili smo tokom drugog tjedna u srpnju otvoriti tjedan aromatičnog bilja kako bi poljoprivredni proizvođači koji se bave tom granom poljoprivrede mogli promovirati svoje proizvode i gospodarstvo. Posjetitelji će tokom tjedna moći posjetiti polja aromatičnog bilja u fazi pune cvatnje, sudjelovati u berbi, te prisustvovati postupcima poslije berbe aromatičnog bilja, tj. postupku sušenja ili destilacije. U tjednu aromatičnog bilja očekuje vas pregršt iznenađenja od mirisnih polja aromatičnog bilja do sudjelovanja u procesima berbe i skladištenja bilja, te prikaza procesa destilacije aromatičnog bilja i otkrivanje tajni koje nose sa sobom aromatične biljke. Proizvođači koji su se uključili u tjedan aromatičnog bilja su: obrt Guranis, OPG Komić, OPG Predan, Svijet biljaka iz Vodnjana , OPG Kocijančić Vladimir i OPG Venier iz Kaštelira, OPG Pekica iz Savičente i etnobotanički park Histria aromatica iz Bala . Na gospodarstvu Guranis tokom tjedna moći ćete obići polja aromatičnog bilja uz stručna objašnjavanja o njegovoj uporabi. Biti će organizirano i pokazno branje bilja uz naglasak na sušenje i skladištenje, također će biti organizirane radionice pakiranja bilja i izrade poklon paketa. Posjetitelji će moći degustirati sve proizvode sa gospodarstva, i obzirom da se u sklopu gospodarstva nalazi restoran povodom tjedna aromatičnog bilja posjetitelji će dobiti ručak ili večeru po promotivnim cijenama. Na gospodarstvu Komić odvijati će se destilacija lavande i predstavljanje proizvoda od aromatičnog bilja koji se proizvode na gospodarstvu. Na gospodarstvu Predan posjetitelji će se moći upoznati sa vrstama aromatičnog bilja i pripravcima koji se od njega spravljaju. Na gospodarstvu Svijet biljaka dočekati će vas piće dobrodošlice uz priču o Brdu Svetoga Franje, crkvici i autohtonom bilju koje je od pamtivijeka liječilo i preveniralo razne bolesti pučana ovoga kraja. Obilazak nasada aromatičnog bilja u okolici staklenika Svijeta biljaka ( lavanda , lavandin, smilje, ružmarin, kadulja, geranij, timjan) budući Botanički vrt ljekovitog mediteranskog aromatičnog bilja "Sveti Franjo", prezentacija power point o uzgoju, načinu prerade, primjeni ljekovitog, aromatičnog bilja Mediterana. Obilazak proizvodnje malih presadnica u stakleniku. Kušanje delicija Svijeta biljaka i koktel iznenađenja. Prezentacija fitoarominih proizvoda. Pozdrav na rastanku i svatko dobiva na poklon sadnicu lavande ružmarina ili smilja. Na gospodarstvu Venier iz Kaštelira biti će prikazan cijeli proces destilacije lavande, te biti će predstavljeni proizvodi od lavande koji se proizvode na gospodarstvu. Na gospodarstvu Kocijančić, organizirati će se radionica proizvodnje kantarionova ulja. Radionica će imati simboličnu cijenu od 50 kuna za grupu, a ona uključuje, pokaznu berbu gospine trave u sklopu gospodarstva, pripremu i postupak proizvodnje kantarionova ulja od cvjetova gospine trave, posjetiteljima će biti ponuđeni naši proizvodi među kojima namaz od medvjeđeg luka, piće od bazge i akacije, te ostali proizvod kao što su sapuni od aromatičnog bilja i kreme. Sudionici radionice dobiti će teglicu od 210 ml sa uljem kantariona kojeg su sami izradili na radionici. Na gospodarstvu Pekica posjetitelje će dočekati degustacijska jela na bazi lavande, biti će izloženi proizvodi sa gospodarstva, te ići će se u obilazak lavandinih polja u cvatu koji se nalaze nedaleko gospodarstva. U etnobotaničkom parku Histria aromatica, očekuju vas polja aromatičnog bilja, trgovina sa preparatima proizvedenim od biljaka koje se nalaze u parku, te tijekom tjedna aromatičnog bilja u cilju promocije svijesti o važnosti aromatičnih biljaka vlasnici su pružili akcijsku ponudu ulaznica, tj. kupnjom jedne ulaznice drugo dobivate besplatno. Prema definiciji svjetske zdravstvene organizacije aromatično bilje je vrsta bilja koje sadrže jednu ili više aktivnih tvari posebnog mirisa ili okusa koje se koriste za spravljanje mirisa, kozmetički proizvoda, napitaka, aroma za živežne namirnice. Uz sušenje aromatičnih biljaka i korištenje u prehrani kao začina ili čajeva, od njih se uglavnom postupkom destilacije proizvodi eterično ulje koje se koristi u kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Eterična ulja dobivaju se iz biljaka procesom destilacije, tještenjem ili ekstrakcijom. Eterična ulja su najčešće žućkasta i bezbojna iako znaju imati i izraženu boju ovisno o procesu proizvodnje i biljnom materijalu iz kojeg su dobivena. Od aromatičnog bilja kod nas se najviše uzgajaju lavanda, ružmarin, kadulja, mažuran, bosiljak, majčina dušica, lovor… Sve ove aromatične biljke mogu biti i samonikle, ali se zbog velike potrebe za njima one uzgajaju kao kultivirane biljke. Na kraju vas još jednom pozivamo da tokom tjedna aromatičnog bilja obiđete gospodarstva uključena u akciji Izaberi lokalno, doživite ugođaj sela, procesa berbe, sušenja i destilacije aromatičnih biljaka, te sudjelujete u radionicama koje su naši poljoprivrednici osmislili za vas! Detalje o događaju možete saznati na stranici Domaće web tržnice http://www.trznica-trg.eu ili na facebook stranici Domaća web tržnica. (rex)

  0 0

  NOVIGRAD PROTIV JAPANSKOG GRADA MOROTSUKA U srijedu, 25. svibnja Novigrad je bio dio međunarodnog svjetskog natjecanja gradova pod nazivom World Challenge Day. Novigrad se natjecao protiv japanskog grada Morotsuka Village u tome koji će od ova dva grada tijekom jednog dana uključiti veći broj članova i članica svoje zajednice u bavljenje bilo kojom sportskom aktivnosti barem 15 minuta. Cjelodnevne aktivnosti započele su s obilježavanjem postavljanja skulpture Đanina Božića „Lopta svih sportova“ na kružnom toku u blizini Sportske dvorane u jutarnjim satima, te se nastavile na Velikom trgu dolaskom svih učenika i učenica Osnovne škole Rivarela i Talijanske osnovne škole koje je pozdravio Gradonačelnik Anteo Milos. Nešto kasnije na Trg su stigla vrtićka djeca iz Dječjeg vrtića Tičići i Dječjeg vrtića Girasole koja su zaplesala, zapjevala, trčala, igrala različite igre i uživala u sportu. World Challenge Day nastavljen je plesom u industrijskoj zoni u koji su se uključili djelatnici/e iz obližnjih poduzeća, a centralna događanja odvijala su se na Velikom trgu od 16 sati. U brojnim aktivnostima sudjelovali su svi novigradski sportski klubovi, brojne udruge i treneri/ce. Novigrađani su se mogli svojih obaveznih 15 minuta baviti plesom, penjanjem, stolnim tenisom, hodanjem, biciklizmom, karateom, zumbom, tae-bom, crossfitom, yogom, body toneom, nogometom, košarkom, boćanjem, rukometom, odbojkom, tenisom i badmintonom. Izbor je bio šarolik i stoga ne iznenađuje što je konačni broj sudionika World Challenge Daya bio ukupno 1437 osoba tj. 33% populacije. Je li to bilo dovoljno za pobjedu, još uvijek nije poznato, čekaju se službeni rezultati TAFISA-e, organizacije pod čijim okriljem se odvija World Challenge Day. Jedno je sigurno, Novigrad je u srijedu bio grad sporta i zabave! (rex)  

  0 0

  GRAD PULA U 2016. GODINI U prostorijama pulske Komunalne palače danas je održana šesta, ujedno i ove godine posljednja, sjednica Povjerenstva za dodjelu potpora iz programa "Potpore Pula 2016". Od ukupno 20 pristiglih zahtjeva odobreno je njih 16 u iznosu od 175.235,12 kuna. Time je iskorišten cjelokupan iznos od 1.000.000,00 kuna koji je bio namijenjen poticanju razvoja malog gospodarstva Pule u 2016. godini. Financijska sredstva programa "Potpore Pula 2016" dodjeljuju se kroz 8 mjera: Mjera 1 - potpore novoosnovanim tvrtkama - pristiglo je 11 zahtjeva u iznosu od 106.486,88 kuna, a odobreno je osam zahtjeva u iznosu od 71.986,72 kune. Kod jednog zahtjeva izvršeno je umanjenje odobrenog iznosa za 5.133,20 kuna, a tri zahtjeva u iznosu od 29.366,96 kuna su odbijena. Mjera 3 - potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje - pristigla su tri zahtjeva u iznosu od 25.000,00 kuna koja su i odobrena u traženim iznosima. Mjera 4 - sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete - pristigao je jedan zahtjev u iznosu od 10.000,00 kuna koji je i odobren u traženom iznosu. Mjera 5 - potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju - pristigla su dva zahtjeva u iznosu od 20.000,00 kuna od kojih je jedan u iznosu od 10.000,00 kuna odobren, a dok je jedan u iznosu od 10.000,00 kuna je odbijen. Mjera 8 - potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine - pristigla su 3 zahtjeva u iznosu od 58.248,40 kuna koja su i odobrena u traženim iznosima. (rex/foto arhiva)  

  0 0

  VIJEĆNICI RASPRAVLJALI DO JEDAN SAT IZA PONOĆI Rasprava o posljednjoj, naknadno dodanoj na dnevni red, točki o izgradnji ski lifta u Uvali Valovine održala se sinoć oko ponoći pa do jedan sat u noći na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule. Od vijećnika prvi se za raspravu javio Danijel Ferić koji je ustvrdio kako je investitor prijavljen inspekciji zbog izvođenja građevinskih radova, te kako je mnogo toga prešutio: 'Investitor je prekršio sve što je mogao, a osim toga, prešutio je stanište strogo zaštićene periske, izgradnju ugostiteljskog objekta s upitnim sanitarnim čvorom i njegovim odvodom na tom dijelu i nasipavanje tucanika, a lokaciju je nazvao prljavom i punom smeća. Radove je izvodio i na dijelu koji nije obuhvaćen građevinskom dozvolom, a na tv-u je izjavio kako je već sve dogovoreno s Gradom. Pod okriljem noći postavljani su višetonski piloni, a radovi se odvijaju i tijekom dana dok je plaža puna kupača. Bile bi potrebne godine da se nakon nasipavanja tucanika sve vrati u normalno stanje'.  Pročelnik UO za komunalni sustav i imovinu Giordano Škuflić podsjetio je da su vijećnici u više navrata mogli i imali prilike usprotiviti se odluci, no to nisu učinili. Kazao je i da je ovo prilika za poboljšati turističko – sportsku ponudu kako za građane, tako i za turiste. Kao primjer, naveo je ski liftove u Pomeru i Poreču. Odgovarajući na pitanja, dodao je da će postojati priključak na fekalnu kanalizaciju za ugostiteljski objekt, te da noćnih radova nije bilo, već samo prijevoz nekih elemenata. Ferić je ironično zaključio kako će zasigurno 24 tisuće ljudi koji gravitiraju tom području pohrliti na ski lift, te odgovorio na prozivke da je odluka donesena s 13 glasova – 'uvijek istih': 'Točno je da nitko nije bio 'protiv', ali samo ih je 13 bilo 'za''.  Vijećniku Mirku Jurkiću iz HDZ-a se ideja o takvoj vrsti zabave sviđa: 'Mislim da je dobra za grad i da joj je mjesto tamo, ali problem je drugi – ako naspete toliko tona tucanika na pješčano tlo s periskama, imate mini ekološki problem. Mislim da ljudima smetaju tone tucanika koje nisu trebale biti ondje'. Vijećnik Radenko Ognjenović je podsjetio da će se zbog prijave inspekciji Uvala radi zaštite kupača od četvrtka ograditi plutajućom branom, no da to nema veze s Zelenom Istrom, kako je izjavio investitor, već s Lučkom kapetanijom koja je zbog sigurnosti sudionika zabranila maraton, a za kupače nije marila. Vijećnica Jadranka Černjul je istaknula da na prosvjedima nije bilo puno ljudi, te da je danas to područje s neasfaltiranom cestom opasno za kupače... Da je veliki problem narušen eko sustav složio se i vijećnik Siniša Gordić koji je pak dao nešto drugačije viđenje problema: 'Ljudi se bune jer ne žele da se sva obala komercijalizira. Imamo komercijaliziranu Verudelu, a sad se uzima i ta uvala. Ondje dolaze obitelji s malom djecom. Ljudi traže mir i čistu prirodu. Čak i turisti u razlozima dolaska navode očuvanu prirodu, more i sunce. Zašto turisti više troše drugdje? Nije poanta u ski liftu ni u restoranima, obogatite kulturnu ponudu i sadržaje, a ne narušavati prirodni prostor. Ako investitor propadne, tko će sanirati taj prostor?' Uključio se vijećnik Valter Boljunčić: 'Ne štitim investitora ali nije u redu prebacivati to na investiciju, ovo je protiv ski – lifta. Ja živim na tom dijelu i smatram da je to dobra ponuda'. 'Ja ću biti prvi za oduzimanje koncesije ako nije sve zakonski', rekao je vijećnik Ardemio Zimolo, te dodao da se više voli kupati na mjestima bez pijeska, dok je Ferić podsjetio da je gradonačelnik na susjednim galebovim stijenama ukinuo čak 9 koncesija. Zapitao je: Zašto sad ne bi mogao ukinuti ovu koncesiju? Zaključnu riječ dao je Škuflić ustvrdivši da osim nasipavanja nije bilo radova mimo građevinske dozvole, da ugovor o koncesiji nije istekao jer traje 20 godina, te da se ne bi složio da je riječ o komercijalizaciji jer je to mikro lokacija.... (D.F./M.A.)

  0 0

  NEMA TEŻE OZLIJEĐENIH Po neslužbenim informacijama oko 15 sati na Premanturskoj je došlo do prometne nezgode u kojoj po svemu sudeći nema teže ozlijeđenih osoba. Poznato je tek da je vozač osobnog automobila izgubio kontrolu nad vozilom te da se okrenuo na krov. Okolnosti ove nezgode biti će poznate nakin očevida. (rex/foto Tihomir Geršner)

  0 0

  PADOBRANCA JE VUKAO GLISER, KOJEG JE JAKI VJETAR ODVUKAO PREMA KOPNU Kako saznajemo danas oko 12,00 sati u Poreču je nastradao padobranac kojeg je vukao gliser. Nakon što je došlo do nagle promjene vremena, a uslijed jakog vjetra, koji je i gliser i padobranca odvukao prema kopnu, nakon čega se je padobranac zabio u obalu i stijene plaže autokampa Polidor, da bi naposlijetku udario i u terasu jednog lokala. Padobranca je nakon pada vjetar skupa s padobranom vukao po tlu, ali su mu gosti plaže pomogli da se izvuče, nesretni padobranac je odvezen u bolnicu vozilom Hine pomoći, a nakon policijskog očevida znati ćemo više. (rex/WIKI)

  0 0

  BLIC RAZGOVOR S EUGENOM HUTZOM, FRONTMENOM GRUPE GOGOL BORDELLO Imali smo prilike u blic razgovoru čuti neka razmišljanja Eugene Hutza, frontmena grupe Gogol Bordello, koji u dvorištu Rojca nastupaju u nedjelju, 12. kolovoza u 21 sat. Napomenimo samo da je Eugene Hutz (pravog imena Yevgeniy Aleksandrovych Nikolayev), ukrajinski imigrant koji je 1999. godine u New Yorku osnovao band Gogol Bordello, a sada će rad ovog Gypsy punk banda moći čuti i pulska publika. Imali smo još mnoga pitanja, ali Eugene je poznat da rijetko daje intervjue, pa smo bili počašćeni i zahvalni da smo uspjeli napraviti s njim i ovaj blic razgovor. 20 GODINA JE OD NASTANKA GOGOL BORDELLA, JEL BAND ISPAO KAKO SI OČEKIVAO? - Neke stvari jesu, neke stvari nisu. To je avantura. Nešto je onako kako sam očekivao, nešto nije. To je trajno work in progress. Gogol Bordello nije kao monument, on se mijenja i to nas zanima prije svega. STALNI STE GOSTI U HRVATSKOJ I SRBIJI, JEL TO ZATO ŠTO JE MENTALITET PUBLIKE SLIČAN TVOJOJ GLAZBENOJ VIZIJI? - Postoji jaka emotivna veza sa slušateljima na Balkanu. Važno je shvatiti da je to za nas kao neka vrsta referentne točke. I važno je napomenuti da smo mi zaista globalni band. Jako se puno bendova naziva globalnim, ali mi zaista to jesmo. U SVOJIM PJESMAMA PROGOVARAŠ O PROBLEMIMA IMIGRACIJE, O SEKSU I PROSTITUCIJI, POLITICI, ALKOHOLU, OTKUD INSPIRACIJA  TIM ''CRNIM'' TEMAMA? - Inspiracija dolazi iz ove planete. Iz svijeta koji nas okružuje, i nikakvi drugi izvori inspiracije. VJEROJATNO SE NAJVIŠE BUKE DIGLO OKO GOGOL BORDELLA NAKON VAŠEG NASTUPA SA MADONNOM, KOLIKO VAM JE TO BIO VAŽAN NASTUP? - To je jedan od mitova koji se stalno spominje. Ljudi vole pričati o tome. Ali taj koncert zaista nije imao nikakav značajan efekt na našu karijeru. Ne možemo reći da smo nakon tog koncerta svirali na nekim drugim mjestima. Ako smo večer prije toga svirali ispred nekoliko tisuća fanova, večer nakon tog koncerta još uvijek smo svirali ispred par tisuća ljudi. I nitko na našem koncertu nije nosio majicu s Madonnom. Želim reći da je press pronašao tu vijest i malo ju „napumpao“. Ali bilo je jako cool. Madonna je fantastična. DOLAZIŠ U AMERIKU KAO IMIGRANT IZ UKRAJINE, KAKVI SU BILI TVOJI POČECI I KAKO JE NASTAO GOGOL BORDELLO? - To je poprilično duga priča. Mislim da ću vam odmah reći konkretne informacije. Gogol Bordello je nastao u New Yorku i bio je to jako spor proces. Ja sam došao u New York sam i htio sam prodavati svoju glazbu. Rođen sam i odrastao sam u Ukrajini, ali sam većinom slušao glazbu iz New Yorka. Sva muzika koju sam poznavao bila je iz New Yorka. Ljudi često ne shvaćaju da je Gogol Bordello zapravo vrlo njujorški band. Škola samoizražavanja „self expression“ je jako moćna i ekstremna zato što je New York ekstremni grad. Objasnit ću vam. New York je grad velikih kontrasta i velikog otuđenja. Kako bi se borili protiv tog ekstremnog otuđenja, stvorena je Rock and Roll škola koja je ekstremno inkluzivna. Ja sam došao sam do New Yorka, a kako bi se probio kroz taj zid bila mi je potrebna određena doza samoizražavanja. To je način putem kojeg se dolazi do snažne glazbe. Dolazi iz duše kojoj je potrebna kratica. Osjećao sam se izolirano u Ukrajini, a takva mi je vrsta glazbe zaista odgovarala. ŠTO PULJANI MOGU OČEKIVATI NA KONCERTU? Mogu očekivati puno neočekivanog. (razgovarali Dorijan Vrkljan, Anna Kaić)

  0 0

  LJETO NA KAŠTELU, PONEDJELJAK, 13. KOLOVOZ U 21,30 SATI Na Kaštelu u utorak, 13. kolovoza u 21,30 sati, odigrati će se HIT predstava ''Muškarci su s Marsa, žene su s Venere''. Ulaznice po cijeni od 60 kuna (na dan predstave 70 kuna) mogu se kupiti u Tisak mediji širom Istre i Activi travel, Contineu pazin, tur. agenciji Damir u Umagu i preko interneta na stranici ticketshop.hr, te sat vremena prije predstave. Ovaj tekst igran je na mnogim svjetskim pozornicama, a uz francusku i nizozemsku, hrvatska produkcija je jedna od najuspješnijih. Da je zagrebačka publika zavoljela predstavu potvrđuje stalno puno gledalište, ali i brojne gledateljice koje su u predstavi uživale pet i više puta, a u Zagrebu je predstava igrala oko 100 puta. U nesvakidašnjoj formi dokumentarnog kazališta, kojeg s puno energije i strasti vrlo iskreno izvodi Roman Šušković-Stipanović, predstavljajući se kao voditelj, a ne kao glumac, predstava je pomogla brojnim pojedincima i parovima da se prepoznaju u brojnim situacijama koje donosi veza žene i muškarca. ''Muškarci su s Marsa, žene su s Venere'', prije svega ima cilj zabaviti publiku, a poučavanje je tek nužna posljedica. Vjerujemo da je tijekom tri godine igranja predstava pomogla mnogim parovima da se pogledaju u oči i komentiraju svoju vezu barem u duhu predstave – šaleći se, a bilo je i onih koji su neke savjete shvatili ozbiljno i promijenili su svoje ponašanje prema partneru/partnerici na bolje. Moramo priznati, bilo je i nekoliko prekida nakon predstave, a i jedan burni tijekom predstave. (rex)

  0 0

  ČETIRI OSOBE OZLIJEĐENE U četvrtak 02.08.2018. oko 21:05 sati dogodila se prometna nesreća – sudar dva osobna vozila na D66 kod skretanja prema Manjadvorcima i Hreljićima. Četiri ozlijeđene osobe prevezene su u OB Pula na daljnju medicinsku obradu. Na tehničkoj intervenciji bili su pripadnici JVP Pula. (REX)

  0 0

  MLADIĆI LAKŠE OZLIJEĐENI U četvrtak, 2. kolovoza, u 22:47 sati zaprimljena je dojava o prometnoj nesreći – naletu osobnog vozila na dva pješaka na pješačkom prijelazu u Poreču, na adresi M. Vlašića. Dvije lakše ozlijeđene mlađe muške osobe ambulantno su zbrinute od strane HMP Poreč. (Rex/foto arhiva)

  0 0

  PUKNULA CIJEV? Danas oko 13 sati zatekli smo vozilo Pragrande u centru grada, u Flanatičkoj ulici preko puta parkinga Fakulteta ekonomije i turizma. Djelatnici Pragrande su ubrzano sanirali stanje, curenje vode oko kojeg se širio nesnosni smrad. Na naš upit nisu potvrdili da je puknula cijev već da utvrđuju okolnosti. Prolaznici su bježali 'glavom bez obzira', a u prometu su nastali manji zastoji. (rex/Foto: Manuel Angelini)

  0 0

  GRAD PULA SUBVENCIONIRA NABAVKU UDŽBENIKA RODITELJIMA SLABIJEG IMOVINSKOG STATUSA Na današnjoj konferenciji za novinare pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvira Krizmanić Marjanović osvrnula se na prijedlog s posljednje sjednice Gradskog vijeća Grada Pule koji se odnosi na uvođenje besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola Pule. „Primarni cilj Grada Pule je svim roditeljima slabijeg imovinskog stanja osigurati besplatne udžbenike za njihovu djecu. To činimo svake godine i to je praksa koju ćemo uvijek provoditi. I ove školske godine subvencionirat ćemo nabavku školskih udžbenika svim učenicima osnovnih i srednjih škola čiji su roditelji slabijeg imovinskog statusa, ovisno o razredu kojeg učenik pohađa s iznosima od 590,00 do 1.290,00 kuna“, kazala je pročelnica Marjanović. Na upit novinara kako kao pročelnica za društvene djelatnosti komentira zahtjev za uvođenjem besplatnih udžbenika pulskog HNS-a čija je i sama članica, Krizmanić Marjanović odgovorila je kako joj je žao što se vrlo često tema udžbenika koristi u dnevno-političke svrhe. „Smatram da je to zapravo način privlačenja medijske pažnje i osobne promocije na političkoj sceni. Takva politika koja je usmjerena isključivo na vlastitu promociju, vlastiti probitak i samoreklamu je neodgovorna politika koja ne vodi ničemu. Smatram da nije dobro pristupiti temi besplatnih udžbenika, a pritom ne uzeti u obzir cijeli niz mjera, programa i aktivnosti koje Grad Pula provodi među djecom mladima i zato je ovdje riječ o jeftinom populizmu i čistoj demagogiji“, odgovorila je pročelnica. Pročelnica Krizmanić Marjanović navela je potom kako Grad Pula vodi sustavnu brigu i pomaže svojim sugrađanima od najranije, vrtićke dobi. Navela je kako zahvaljujući brojnim konkretnim mjerama koje Grad provodi i financira, roditelji dok su na poslu mogu biti mirni jer su njihova djeca u vrtiću na sigurnom, imaju kvalitetan smještaj, prehranu i adekvatnu skrb, a radno vrijeme već više od 40 godina prilagođeno je potrebama roditelja. „U Puli je svakom djetetu osigurano mjesto u dječjem vrtiću i nema liste čekanja kao u drugim gradovima veličine Pule. Samo ove godine izdvojili smo 3,5 milijuna za kapitalna ulaganja, tekuće i investicijsko održavanje te nabavu opreme za osnovne škole kojima je osnivač Grad Pula, a daljnjim ulaganjima u infrastrukturu omogućit ćemo svim učenicima jedno smjensku nastavu“, kazala je pročelnica. Dodala je kako Grad Pula osigurava i 57 pomoćnika u nastavi za 76 djece s teškoćama u razvoju te sufinancira uslugu produženog boravka za 31 skupinu djece u svih 11 osnovnih škola za što se iz proračuna izdvaja gotovo 7 milijuna kuna. Ne manje važna su i ulaganja u izgradnju sportske infrastrukture čime se djeci i mladima osiguravaju uvjeti za bavljenje sportom i rekreacijom, a pored toga Grad financira i sportske aktivnosti djece i mladeži. „Grad podržava niz izvannastavnih programa i projekata za učenike osnovnih i srednjih škola, kao što su maketarstvo za početnike, programiranje, robotika, razni matematički i informatički programi, likovne i filmske radionice te razne sportske programe, a programi Dječjeg Gradskog vijeća kao i oni Vijeća za prevenciju kriminaliteta, potvrđuju sustavnu brigu za našu djecu“, istaknula je pročelnica. „Briga o djeci i mladima ne mjeri se isključivo po tome ima li neki grad ili općina besplatne udžbenike ili ne, već je potrebno sagledati širu sliku i sve ostalo što grad ili općina radi za mlade. Naše je opredjeljenje da sustavnim, višegodišnjim ulaganjima podižemo kvalitetu predškolskog i školskog sustava i to ćemo činiti i dalje“, zaključila je pročelnica Krizmanić Marjanović. (REX)

  0 0

  SUBOTA, 04.08.2018. OD 21 SAT Prva subota u kolovozu rezervirana je za najpopularniju lokalnu feštu na jugu Istre! U organizaciji Adria Eventsa u subotu, 04.08. održat će se tradicionalna Ližnjanska noć! U Ližnjanu, u uvali Kuje, uz dva kralja zabavne glazbe – Jasmina Stavrosa i Mladena Grdovića fešta ne staje do jutra! A za zagrijavanje će nam biti zadužen uvijek dobro raspoložen DJ Nikola Z Kukurini. Početak programa predviđen je za 21:00 sat, a ulaz se naplaćuje 20,00 kn. Organizaciju ove manifestacije podržala je Općina Ližnjan i Turistička zajednica Općine Ližnjan. (rex)  

  0 0

  VIRTUALNO RAZGLEDAVANJE GRADA ZA VRIJEME RIMSKOG DOBA Pulski gradonačelnik Boris Miletić primio je danas u Komunalnoj palači inicijatore novog, inovativnog turističkog proizvoda, a riječ je o virtualnom razgledavanju Pule pod nazivom „Pula Virtual Reality Experience“ . Arheolog Simon Young ujedno i 3D moderator programa te Marko Flego distributer proizvoda iz agencije Krug Travel, gradonačelniku su predstavili sve posebnosti ove zanimljive usluge koja pomoću virtualnih naočala, VR-aplikacije i digitalne karte omogućuje korisniku da istraži Pulu i doživi grad kako je izgledao za vrijeme Rimskog doba. „Korisnik može sam ili uz stručno vodstvo licenciranog turističkog vodiča vidjeti točno kako je Pula izgledala nekada, u doba antike sa svim detaljima, povijesnim i arhitektonskim rješenjima i okolišem. Ovo je svojevrsna revolucija u digitalnom doživljaju grada“, kazali su na današnjem prijemu i dodali da su na proizvodu radili vrhunski stručnjaci kako bi virtualnu šetnju učinili što autentičnijom, te da su reakcije korisnika odlične. Doživljaj ovog inovativnog turističkog proizvoda isprobao je i pulski gradonačelnik Boris Miletić koji je njegovim inicijatorima poželio puno uspjeha u daljnjem radu i plasmanu na tržištu. Nova turistička ponuda ideja je dvojice prijatelja i partnera, Marka Flega i Matea Brajeka, a realizirana je uz podršku Turističke zajednice Grada Pule. Uz kupnju njihovih VR naočala, preuzima se i aplikacija s interneta na vlastiti pametni telefon. VR ture i naočale mogu se rezervirati putem interneta na web stranici http://www.virtualrealitycroatia.com te kupiti u uredu u sklopu Dolija olive oil shop na pulskoj tržnici. (REX)

  0 0

  PREPORUKA POLICIJSKE UPRAVE ISTARSKE Praćenjem prometa u turističkoj sezoni kroz dugi niz godina, narednih dana predstoji nam jedan od prometno najopterećenijih vikenda pa se na cestama očekuju velike gužve. Najveće povećanje prometa očekuje se u petak u poslijepodnevnim satima te u subotu u prijepodnevnim satima, ali i tijekom ponedjeljka, utorka i srijede.  Pojačan promet očekuje se na graničnim prijelazima, tunelu Učka, Istarskom ipsilonu te na svim većim prometnicama koje vode prema turističkim središtima na obali. Policijska uprava istarska stoga će, kako bi se osiguralo što sigurnije i protočnije odvijanje prometa, osigurati dovoljan broj policijskih službenika koji će pojačanim mjerama i aktivnostima osigurati nesmetano odvijanje cestovnog prometa te koji će ciljano postupati prema sudionicima u prometu koji iskaču iz redovnog prometnog toka ili grubo krše prometne propise. Međutim, aktivnost policije samo je jedan od čimbenika kojima se može utjecati na sigurnost i protočnost prometa tako da ujedno apeliramo na sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, odnosno savjetujemo slijedeće: - prije kretanja na put provjerite ispravnost vozila, stanje guma i ostale opreme, - pravovremeno se informirajte o stanju i uvjetima na cesti, - ne krećite na put ako ste umorni, - vežite se sigurnosnim pojasom, - pobrinite se za primjeren smještaj djece u vozilu, - prilagodite brzinu kretanja stanju na cesti, - bez obzira na žurbu, ne ulazite u rizična pretjecanja, - prilikom vožnje u koloni i u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta, povećajte razmak između vozila, - u slučaju stvaranja prometne gužve, budite tolerantni prema ostalim sudionicima u prometu, - ne upravljajte vozilom ako ste konzumirali alkohol ili opojne droge. Kako bi se povećala sigurnost na istarskim prometnicama, apeliramo i na najugroženije sudionike u prometu – pješake, bicikliste te motocikliste i vozače mopeda da poštuju prometne propise, a ostale sudionike u prometu na njihovo uvažavanje. (REX)

older | 1 | .... | 558 | 559 | (Page 560) | 561 | 562 | .... | 621 | newer