Are you the publisher? Claim or contact us about this channel


Embed this content in your HTML

Search

Report adult content:

click to rate:

Account: (login)

More Channels


Showcase


Channel Catalog


older | 1 | .... | 544 | 545 | (Page 546) | 547 | 548 | .... | 621 | newer

  0 0

  OSTVARILI 826.106 NOĆENJA Prema podacima sustava eVisitor, koji evidentira promet prijavljenih turista u komercijalnim i nekomercijalnim smještajnim kapacitetima te kapacitetima nautičkog chartera (koji se prikupljaju putem sustava eCrew) na području Hrvatske je tijekom „produženog vikenda“ u razdoblju od 21. do 25. lipnja 2018. zabilježeno 2,9 milijuna turističkih noćenja i 621.000 turističkih dolazaka. U usporedbi s istim prošlogodišnjim „produženim vikendom“ riječ je o 9% više noćenja te 7% više dolazaka. Od ukupnog broja ostvarenih noćenja strani turisti su ostvarili 2,5 milijuna noćenja (+8%) i 550.000 dolazaka (+5%), a porast bilježe i domaći turisti koji su u noćenjima ostvarili rast od 17% te u dolascima od visokih 31%. Gledajući ukupno ostvarena noćenja po vrstama smještaja, najviše je noćenja ostvareno u objektima u domaćinstvu (1 milijun noćenja), hotelima (665.000 noćenja) i kampovima (589.000 noćenja). Generalno gledajući, top 10 destinacija tijekom produženog vikenda po ostvarenim noćenjima su: Rovinj, Dubrovnik, Poreč, Medulin, Umag, Mali Lošinj, Crikvenica, Vir, Novalja i Tar. U segmentu obiteljskog smještaja top destinacije tijekom produženog vikenda su Dubrovnik, Split, Crikvenica, Rovinj i Medulin, u segmentu hotela Poreč, Dubrovnik, Umag, Rovinj i Labin, dok su top destinacije u segmentu kampova Rovinj, Funtana, Tar, Vrsar i Medulin. Gledajući po tržištima najviše noćenja ostvarili su turisti iz Njemačke, a potom slijede domaći gosti, Slovenci, Austrijanci te Česi. U krug top 10 tržišta po noćenjima još ulaze i Poljska, Ujedinjena Kraljevina, Italija, Mađarska i Švedska.   Rezultati prema turističkim klasterima   Turistička zajednica Klaster Broj noćenja 21. - 25. 6. 2018. Noćenja indeks Broj dolazaka 21. - 25. 6. 2018. Dolasci indeks Dalmacija-Dubrovnik 220.279 +4,71% 53.072 +0,66% Dalmacija-Split 504.090 +8,98% 104.339 +2,83% Dalmacija-Šibenik 178.084 +7,53% 34.569 +5,05% Dalmacija-Zadar 360.807 +11,64% 62.125 +7,28% Grad Zagreb 37.397 -12% 22.190 +5,76% Istra 826.106 +8,76% 163.598 +9,99% Kvarner 552.448 +7,92% 111.857 +11,56% Lika-Karlovac 107.125 +12,03% 35.942 +2,72% Slavonija 4.960 -10% 2.715 +1,42% Središnja Hrvatska 18.202 +19,47% 9.804 +27,36%    Nautika 106.080 +18,91% 21.626 +13,26%   Ukupno 2.915.578 +9% 621.837 +7% REX

  0 0

  VIJEST ČITATELJA Zbog nastale gužve i potencijalno opasne situacije na vrlo frekventnim semaforima u centru Pule, kod MUP-a, čitateljica Regional Expressa, upozorila je na opasnost zalijevanja biljaka od strane komunalnog servisa tijekom radnog vremena i veće frekvencije prometa… 'Ne bi li se okoliš trebao zalijevati nakon ili prije nego što ljudi krenu na posao upravo zbog ovakvih stvari. Samo su se zaustavili na desnoj traci i počeli izlaziti van i zalijevati. Dok su vozači s desne strane morali čekati dobrovoljne vozače da ih puste da im se ubace da bi mogli proći', poručila nam je čitateljica, a mi molimo vozače da budu uviđavni i prilagode se nastaloj situaciji. Komunalcima ipak poručujemo da biljke ne zalijevaju tijekom najtoplijeg dijela dana, ne samo zbog prometa, već i zbog održavanja biljaka zdravima. (L. P.)

  0 0

  VEČERAS OD 20 SATI Nakon sjajnih utakmica i pobjeda hrvatske reprezentacije na startu Svjetskog nogometnog prvenstva, svi ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svijetu ponovno će moći pratiti Vatrene putem velikog ekrana na pulskom Trgu Forum. Dvoboj Hrvatske protiv Islanda na rasporedu je večeras u 20,00 sati, a prava fešta je zagarantirana. PU Istarska poziva sve navijače i posjetitelje da dostojanstveno i s ponosom prate i podržavaju našu reprezentaciju te da se suzdrže od protupravnog ponašanja, posebice narušavanja javnog reda i mira uporabom pirotehnike, s ciljem osiguravanja sigurnosti posjetitelja tijekom manifestacije.(REX)

  0 0

  NA TRGU KRALJA TOMISLAVA Na Trgu kralja Tomislava u Puli danas je u organizaciji Grada Pule - Vijeća za prevenciju kriminaliteta i Policijske uprave Istarska tradicionalno, u suradnji sa Službom za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Zajednicom tehničke kulture Grada Pule, Kampanjom Istarske županije protiv bolesti ovisnosti "Bježi, via!", Gradskim društvom Crvenog križa Grada Pule, Centrom za socijalnu skrb Pazin - Podružnica Obiteljski centar, Savjetom mladih Grada Pule, Udrugom UZPIRO Cro i Dječjim gradskim vijeće, održan prvi sajam mogućnosti pod nazivom Neovisan znači imati stav i biti zdrav, čime je obilježen Međunarodni dan borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama. Zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci zahvalila se okupljenim građanima i mnogobrojnoj djeci i mladima na velikom odazivu. "U sljedeće četiri godine nastavljamo s promicanjem pozitivnih aktivnosti u Gradu Pulu te promoviranjem udruga i ustanova koje provode takve programe kao najučinkovitijem načinu prevencije neprihvatljivog načina ponašanja mladih i najboljim oružjem u borbi protiv droge. Nastavak je to poticanja osmišljenog provođenja slobodnog vremena u našem gradu što smo prošle godine promovirali kroz Vodič u tiskanom izdanju, a koje ćemo promovirati kroz tematske Sajmove mogućnosti. Danas smo u Zajednici tehničke kulture koja je za nas ključni partner kada je riječ o tehničkoj odgoju te ujedno i okuplja veliki broj udruga koja želimo dodatno promovirati."- poručila je zamjenica gradonačelnika Elena Puh Belci. Helna Mitrović iz Službe za prevenciju, izvanbolničko liječenje bolesti ovisnosti i zaštitu mentalnog zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije zahvalila se svima na dolasku te je kazala kako se jedino ujedinjeni možemo boriti protiv problema droge. Prvi sajam mogućnosti osigurao je bogati program kojega su u potpunosti iskoristila djeca i mladi koji su se okušali u izradi zmajeva, lego modelarstvu, informatičkoj radionici, robotici, automodelarstvu i izradi recikliranih uporabnih predmeta i igračaka, te su imali prilike razgledati teleskopsku opremu, opremu za ronjenje, makete, izložbu fotografija, i pogledati bespilotnu letjelicu, isprobati poligon za vožnju i policijska vozila. Osim toga, dobru i veselu atmosferu svojim je nastupom od početka osigurala plesna skupina AB Original. (REX/foto i video Renata Šimić)

  0 0

  PETAK, 6. SRPNJA, 20 SATI, KAMENOLOM U VINKURANU U petak, 6. srpnja s početkom u 20 sati održati će se ”Cave Romane Fight Night” u kamenolomu u Vinkuranu koji će tako osim mnogobrojnih ovoljetnih kulturnih događanja na svojoj pozornici ugostiti i jednu sportsku manifestaciju. Spektakularnih 6 borbi uveličat će ovaj jedinstveni događaj na kojem će nastupiti pet predstavnika iz kluba Trojan, od kojih je glavna borba večeri ona između Andija Vrtačića i Švicarca Yvesa Wiedmera. Ulaznice je od danas pa sve do dana vaganja (5. srpnja) moguće kupiti u sustavu Eventima po slijedećim cijenama: - parter: 75 kuna - tribine: 100 kuna - VIP tribine: 125 kuna - VIP parter: 200 kuna Ulaznice će biti moguće kupiti i na ulazu na sam dan eventa, dok je cijeli iznos od prodaje namijenjen za uređenje edukativnog centra Monte Kope. Prema riječima Zelga Galešića, kamenolom u Vinkuranu predstavlja originalnu poziciju koja će pridonijeti vrhunskoj atmosferi. Najavljujući borbu večeri istaknuo je kako je ovo posljednji Andijev nastup obzirom da uskoro odlazi u Ameriku gdje će nastaviti svoju karijeru: „Andi Vrtačić i Yves Wiedmer su dva najveća mlada imena Europe u K1 i izuzetno mi je drago da će se susresti na našem terenu. Andi će tako završiti hrvatsku priču s jednim velikim i atraktivnim mečem te ga nakon toga više nećemo imati prilike gledati na našim prostorima.“ Andi Vrtačić je maksimalno spreman i samouvjeren: „Očekuje me stvarno težak ispit, ali pripreme koje su trajale oko 2 mjeseca odlično su protekle, i unatoč opasnom protivniku ja sam uvjeren u svoju pobjedu“ rekao je Vrtačić te dodao kako jedva čeka 6. srpnja da pokaže sve što zna. Organizator manifestacije je KBK Trojan Istra, a ista se održava pod pokroviteljstvom Općine Medulin i Javne ustanove Kamenjak. FIGHT CARD: 1.K1-85kg Andi Vrtačić (Trojan) Vs. Yves Wiedmer (CHE) 2.MMA -93kg Anđelko Kitić (UFK Novi Zagreb) Vs. Vasile Sevastianu (ITA) 3.K1 -85kg Toni Mikelić (Trojan) VS. Srđan Šućur (SRB) 4.MMA-72kg Daniel Bažant (Trojan) Vs. Andrej Štefanac (UFK Novi Zagreb) 5.K1 -66kg Andrej „AK47“ Kedveš (BITZ Đakovo) Vs. Vukašin Stupar (SRB) 6.MMA -84kg Igor Kuzmanović (SLO ) Vs. Nikola Dučkić (BAN Zagreb) 7.K1 -73kg Kristian Nevistić (Leon gym Zagreb) Vs. Dragan Cimeša (SRB) 8..MMA Semi Pro +93kg Ivan Lukšić (UFK Novi Zagreb) Vs. Vitor Tadeu (BRA) 9.K1 Amaterski -61kg Salahudin Šuke (TROJAN) Vs. Luka Fajdetić (Dynamite Rjeka) 10.Amaterski MMA -84kg Moris Macuka (TROJAN) Vs. Ilija Brkan (UFK Novi Zagreb) (Rex/ST/MA)

  0 0

  BORBA ZELENE ISTRE PROTIV SKI-LIFTA U UVALI VALOVINE Zelena Istra je Inspekciji zaštite prirode pri Ministarstvu zaštite okoliša i energetike uputila prijavu protiv tvrtke Warm up d.o.o. Rijeka koja u Puli gradi ski-lift u Uvali Valovine zbog ugrožavanja staništa strogo zaštićene periske. Prijavu su poslali u skladu sa Člankom 153. Zakona o zaštiti prirode koja zabranjuje namjerno uznemiravanje zaštićene životinje te oštećevanje ili uništavanje područja njihova razmnožavanja ili odmaranja. Novčanom kaznom u iznosu od 25.000,00 do 200.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj pravna osoba ako: – namjerno hvata ili ubija, namjerno uznemirava posebno u vrijeme razmnožavanja, podizanja mladih, hibernacije i migracije, namjerno uništava ili uzima jaja, namjerno uništava ili oštećuje ili uklanja razvojne oblike, gnijezda ili legla, oštećuje ili uništava područja razmnožavanja ili odmaranja strogo zaštićenih životinja iz prirode i njihove razvojne oblike, u njihovu prirodnom području rasprostranjenosti u neznatnoj količini ili u mjeri koja neznatno utječe na stanje očuvanja te vrste, osim ako se radi o obavljanju redovnih aktivnosti određenih planovima gospodarenja prirodnim dobrima iz članka 155. stavka 1. ovoga Zakona (članak 153. stavci 2. i 4.). A priopćenje Zelene Istre u cjelosti prenosimo:   ''Dana 22. lipnja 2018. godine zaronili smo u Uvalu Valovine u Puli i kamerom snimili bogato stanište strogo zaštićene vrste Pinna nobilis (periska), točno na lokaciji zahvata izgradnje konstrukcije mosta i platforme ski-lifta, zahvat investitora Warm Up d.o.o. Rijeka. Podvodni video snimak pogledajte ovdje: https://tinyurl.com/valovine-periske-22062018 Danas smo na temelju tog snimka uputili prijavu Inspekciji zaštite prirode. Uvala Valovine mještanima je odavno poznata kao stanište te strogo zaštićene vrste i o tome smo obavijestili Istarsku županiju prilikom izdavanja dozvola za zahvat. Istarska županija zanemarila je naše upozorenje i izdala Rješenje o prihvatljivosti zahvata za okoliš 14. lipnja 2016. u kojem nema ni spomena periski pa tako ni eventualnih mjera njihove zaštite koje je potrebno poduzeti prilikom izgradnje mosta, platforme i konstrukcije ski-lifta. Video snimak koji vam dostavljamo snimljen je u zoni izgradnje mosta i platforme. Na području izgradnje čelične konstrukcije za dva ski-lifta, koji obuhvaćaju 3 hektara uvale, u drugom dijelu zaljeva stanište periski je mnogo bogatije velikim primjercima te školjke. Video dijela podmorja na kojem je planirana daljnja izgradnja konstrukcije na površini od 3 hektara dostavit ćemo vam naknadno.  Inspekciju smo upozorili: - da je Izrađivač"Elaborata zaštite okoliša uz zahtjev za ocjenu o potrebi procjene utjecaja na okoliš za zahvat izgradnje ski-lifta Pula", siječanj 2016, tvrtka DLS d.o.o. Rijeka, (investitor: Aqua Silentium d.o.o. Viškovo)  prešutio  postojanje staništa ugrožene periske te stoga nije ni obradio moguće negativne utjecaje tog zahvata na stogo zaštićenu vrstu i njeno stanište - da se u Elaboratu zaštite okoliša zaštite ne spominje ni ugostiteljski objekt na samoj platformi, koji se pojavljuje tek u ugovoru o koncesiji na 20 godina koju je investitoru dodijelio Grad Pula. U Elaboratu se spominje samo sljedeće: "Za potrebe strojarnice na terasi predviđen je montažni, prefabriciran objekt brutto površine 14,4 m2”. Radi o prešućivanju važnog dijela zahvata s mogućim negativnim utjecajem na okoliš. Pošto utjecaj ugostiteljskog objekta na moru nije obrađen, nije poznato kako će se zbrinjavati njegove otpadne vode. Također, ocjena da se radi o «objektu koji se koristi privremeno u turističke (rekreativne) svrhe» ne odgovara istini budući da se radi o trajnom zahvatu na pješčanom morskom dnu u trajanju od 20 godina. Srdačno, Dušica Radojčić Udruga Zelena Istra''  (REX)

  0 0

  BAZNA STANICA SE NALAZI U SAMOJ POVJESNOJ JEZGRI VODNJANA NA ZGRADI POŠTE Prije par dana dobili upit čitatelja (građana Grada Vodnjana) u kojem se žale na bazne stanice - odašiljača u samoj povijesnoj jezgri Vodnjana na zgradi pošte. U svom dopisu, kojeg u cjelosti prenosimo su napisali: ''Poštovani, javljamo Vam se za zamolbom za pomoć u uklanjanju bazne stanice - odašiljača u samoj povijesnoj jezgri Vodnjana na zgradi pošte. Ljudi koji žive pored pošte imaju baznu stanicu doslovno ispred nosa. Udaljena je samo par metara od naših kuća. Naći ćemo drugu soluciju, iza pošte ima puno livada i šuma gdje nikome bazna stanica ne bi smetala. Zašto nama ispred nosa budući da je previše nisko postavljena? Ne mogu se ponašati prema nama kao da smo beznačajniji mravi čije zdravlje nije uopće važno, oni nas ne smatraju ljudima nego samo sredstvom koje služi samo za povećanje njihovog kapitala, ne mogu postaviti te bazne stanice svugdje ne uzimajući u obzir da pored bazne stanice žive i djeca. Istarska županija je donijela Prostorni plan prema kojem antene moraju biti 400 metara udaljene od dječjih vrtića, škola, bolnica. A što onda sa djecom koje živi pored te bazne stanice? Te dane su je došli pojačati a imaju namjeru još je pojačati. Možete nam pomoći da riješimo ovaj veliki problem jer stanje ovdje je kritično. Zamislite koja je razina zračenja ako se odašiljač nalazi par metara od naših glava te na istoj razini naših glava. Molim Vas, pomozite nam u toj borbi! Građani Grada Vodnjana'' Na vapaj Vodnjanaca uputili smo dopis u Grad Vodnjan iz kojeg smo danas dobili odgovor kojeg također u cjelosti prenosimo, a u kojem stoji da se radi samo o demontiranju stare te postavljanju nove antene na isto mjesto: „Na lokaciji Trgovačka ulica 33 u Vodnjanu izvedeni su radovi na obnovi pokretne GSM mreže u sklopu projekta modernizacije postojeće HT infrastrukture na način da je postojeća antena demontirana te je postavljena nova. Navedeni radovi planirani su i izvode se na cijelom području Republike Hrvatske, a prema dosadašnjim saznanjima već su izvedeni na cijelom području Istarske županije. Temeljem Pravilnika o jednostavnim i drugim građevinama i radovima (NN 112/17, 34/18), bez građevinske dozvole, a u skladu s glavnim projektom mogu se izvoditi radovi na postojećoj građevini kojim se postavlja elektronička komunikacijska oprema (antenski prihvat), kao i antenski stup elektroničke komunikacijske opreme, uključujući i elektroničku komunikacijsku opremu. Iz dokumentacije koja je dostavljena Gradu Vodnjanu vidljivo je da građevina podliježe primjeni zakona, pravilnika i tehničkih normi, osobito nekoliko pravilnika o sigurnosti i zdravlju, te je priložen popis normi i atesta za ugrađene proizvode. Napominjemo da je investitor dužan u roku od 30 dana izvršiti mjerenja od strane nezavisnih institucija glede utjecaja postavljene opreme na zdravlje i okoliš, te će Grad Vodnjana inzistirati da mu se dostave rezultati izvršenih mjerenja. Ukoliko rezultati mjerenja budu prekoračivali dopuštene granice, Grad Vodnjan će poduzeti konkretne mjere. Posebno ističemo da je antena HT-a već od ranije bila postavljena na predmetnoj lokaciji.“ Mi nismo ni policajci, ni suci, pa vama ostavljamo da presudite tko je ovdje u pravu. (rex)

  0 0

  ...I NEZAKONITE TRGOVINE DROGAMA Glavna skupština UN-a 1987. godine proglasila je 26. lipnja Međunarodnim danom borbe protiv zlouporabe droga i nezakonite trgovine drogama, kao izraz svoje odlučnosti u jačanju djelovanja i suradnje, a u cilju postizanja međunarodnog društva bez droga. Obilježavanje ovog dana provodi se u suradnji s odgojno-obrazovnim ustanovama, medijima, nevladinim organizacija i ostalim relevantnim institucijama uključenim u suzbijanje zlouporabe opojnih droga, a isto ima za cilj upozoriti što veći broj građana na problem raširenosti zlouporabe opojnih droga i zajedničkim snagama se suprotstaviti ovom ozbiljnom problemu današnjice. Aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan imaju za cilj dodatno osvijestiti građane, posebno mlade o mogućnostima sudjelovanja u društvu i time u samoj prevenciji te kroz brošure i informativne materijale svim zainteresiranima približiti institucionalni i izvaninstitucionalni model borbe protiv bolesti ovisnosti. Ured Ujedinjenih naroda za droge i kriminal (UNODC) provodi globalnu kampanju za podizanje svijesti o velikom izazovu koji ilegalne droge predstavljaju za društvo u cjelini, a osobito za mlade. Cilj kampanje je mobilizirati podršku i potaknuti ljude da provode aktivnosti usmjerene suzbijanju zlouporabe droga.   Europsko izvješće o drogama 2015. U Hrvatskom saboru 11. lipnja ove godine predstavljeno je „Europsko izvješće o drogama 2015.“ (podaci za 2013.) Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama. Radi se o najvažnijoj godišnjoj publikaciji ove europske agencije koja donosi najnovije podatke i komentare o stanju problema droga u 28 zemalja članica Europske Unije, Norveškoj i Turskoj. Poseban naglasak stavljen je na usporedbu stanja i najnovijih trendova zlouporabe droga u Republici Hrvatskoj u odnosu na Europsku uniju. Izražena je zabrinutost zbog tempa pojavljivanja novih psihoaktivnih tvari na području EU, samo prošle godine zabilježena je 101 nova droga. Najvažnija poruka ovogodišnje analize stanja droga u Europi je da postoji potreba za kontinuiranim pomnim praćenjem problema povezanih s već poznatim drogama i obrascima njihove uporabe, ali se u isto vrijeme trebaju razvijati i odgovori na nove prijetnje i izazove. Jedan od načina na koji se to može postići je jačanje suradnje među zemljama članicama EU, u svrhu postizanja maksimalnog učinka kroz razmjenu iskustava, zajednički rad i bolju koordinacije njihovih akcija. Politički okvir za takvo djelovanje osigurava EU strategija za droge i prateći akcijski planovi.   Korištenje droga u Europi   Podaci Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti o drogama (EMCDDA) kažu da je Europa važno tržište za droge, ne samo da ima domaću proizvodnju droga, već uvozi drogu nezakonito iz drugih zemalja. Svakog tjedna na europskom tržištu pronađu se dvije nove vrste droga. U EU Sustav ranog upozoravanja prijavljena je tijekom 2014. godine sveukupno 101 nova tvar (porast s 81 tvari u 2013.), a nadzire se ukupno više od 450 tvari, više od polovice otkrivene su samo u posljednje tri godine. Kanabis je i dalje najčešće konzumirana ilegalna droga u Europi; oko 19,3 milijuna odraslih osoba, odnosno 23,3% osoba starosti od 16 do 64 godine navode da su je konzumirali u protekloj godini, a od toga je 14,6 milijuna maloljetnika i mlađih odraslih osoba (15 do 34 godina starosti). Procjenjuje se da ga oko 1% svih odraslih osoba koristi svakodnevno ili gotovo svakodnevno. U 2013. godini zabilježeno je 671.000 zapljena u EU-u. Na kanabis otpada najveći broj prekršaja povezanih uz droge. Korištenje heroina i drugih opioida relativno je rijetko i smanjuje se - smatra se da trenutno u EU živi oko 1,3 milijuna korisnika. Međutim, broj tih korisnika je velik kad se gleda smrtnost i trošak liječenja. U 2013. godini 175.000 korisnika tražilo je pomoć-što je polovica manje korisnika nego ranijih godina koji su u prosjeku pet godina stariji. Kokain je i dalje najčešće upotrebljavan ilegalni stimulans u Europi. 4,6% ispitanih priznalo je da je koristilo kokain makar jednom. U 2013. godini zabilježeno je oko 78.000 zapljena - ukupno 63 tone te droge na EU tržištu. Nakon određenog razdoblja u kojem su tablete prodavane kao ecstasy među korisnicima bile na glasu kao proizvodi loše kvalitete, sada je MDMA visoke čistoće u prahu i tabletama sve dostupniji. Oko 3,6% odraslih osoba probalo je ecstasy jednom u životu. Amfetamini se proizvode u Europi za domaće tržište, iako se proizvode i za izvor, a probalo ih je 3,5% osoba. EU agencija za droge (EMCDDA) osnovana je 1993. godine, a započela je s radom u Lisabonu 1995. Istražuje nove dinamike i dimenzije problematike droga u Europi. (Rex/Izvor: Europsko izvješće o drogama 2015.)

  0 0

  SUSRET ZBOROVA, KLAPA I VOKALNIH SKUPINA VIII. Susret zborova, klapa i vokalnih skupina ''Kašteliru za Valentinovo'' okupio je sinoć  u Sali na Domu sedam različitih pjevačkih grupa. Susret koji se organizira povodom nadolazećeg Svetog Valentina, jednog od zaštitnika Kaštelira, započeo je nastupom zbora  Zajednica Talijana iz Vižinade - Armonia pod ravnanjem mladog voditelja Davida Circote. Vokalna skupina Barcaioli, u novom sastavu, iz susjedne općine Tar-Vabriga, razveselila je prisutne svojim specifičnim načinom pjevanja. Evergeen, vokalna skupina Zajednice Talijana iz Momjana, iz svog bogatog repertoara odabrala je za ovaj susret tri prigodne  kompozicije. Po prvi puta na susretu je nastupio i jedan duo, Little Whisper - Patrik Sirotić i Diana Bernobić Sirotić,  koji je svojom izvedbom oduševio brojnu publiku. Posebno dragi gosti na susretu bili su članovi  Makedonskog  kulturnog  društva  Ilinden iz Rijeke koji su nastupili u narodnoj nošnji,  izveli splet makedonskih pjesama i zapalili publiku. Uz harmoniku Alessandra Bratovića nastupila je vokalna skupina Zajednice Talijana iz Nove Vasi kod Brtonigle čiju je zadnju pjesmu  ''Bilo je to na Valentinovo'' zapjevala i publika. Posljednji nastup bio je rezerviran za domaćine, vokalnu skupinu Zajednice Talijana Labinci – Nigrignanum, nakon čega su u dvorani postavljeni stolovi i održana zakuska. Budući da svirača i pjevača nije falilo, ples i pjesma potrajali su do kasno u noć, a dvorana je bila mala pa se plesalo čak i  na bini. E.D.

  0 0

  FOTO ZAPIS Hrvatski nogometaši odigrali su fenomenalno u grupi i sa tri velike pobjede oduševili su brojne navijače diljem zemlje i inozemstva.  Kako je bilo na pulskom Forumu pogledajte u reportaži našeg Manuela Angelinija. Vidimo se na istom mjestu u osmini finala protiv Danske. Forum čeka na vas…(REX/MANUEL ANGELINI)

  0 0

  NESREĆA NA RTU KAMENJAK Medulin, utorak, 26. lipnja u 16,06 sati, dojava stranog državljanina da je kod Safari bara na rtu Kamenjak jedan talijanski državljanin prilikom skoka u more udario u stijenu i ozlijedio glavu. Ozlijeđeni muškarac prevezen je u OB Pula na daljnju medicinsku obradu. rex

  0 0

  ČLANOVI AK MEDULIN USPJEŠNI NA PRVENSTVU HRVATSKE Proteklog vikenda u Varaždinu održano je pojedinačno prvenstvo Hrvatske za kadete i kadetkinje odnosno mlađe kadete i mlađe kadetkinje. Član AK Medulin Dorian Radolović u konkurenciji mlađih kadeta u disciplini bacanju kugle postao je prvak Hrvatske u bacanju kugle.    Kuglu od 3kg bacio je 12.40m dok su njegove klupske kolegice nastupile također u bacanju u konkurenciji mlađih kadetkinja Nora Fuštić u bacanju vortexa bila je ukupno 5. sa 45m te u bacanju kugle (2kg) bila 7. dok je u konkurenciji kadetkinja Ana Stanić bacila kuglu (3kg) 10.50m dovoljno za 6. mjesto. REX   rex

  0 0
 • 06/27/18--00:56: Stand up Showcase #1
 • VEČERAS NA KAŠTELU U PULI Vrijeme je za još jednu dozu smijeha, i to na otvorenom! Stand up Showcase #1, večer uz neke od najboljih komičara i open majk komičara uz koje smo se smijehom liječili posljednje četiri Stand up: Open mic večeri u Klubu Kotač. Prvo Stand up Showcase izdanje okuplja pobjednike i miljenike publike u jednoj urnebesnoj večeri uz specijalne goste iz Lajnap ekipe - Aleksa CuraćŠarića i Gorana Vugrineca Goca. Događaj će se održati na pulskom Kaštelu na kojem ćete se uz nastupe komičara moći opustiti u ugodnoj atmosferi i ambijentu. Voditelj večeri je Vidmarijo Rašić! Srijeda 27.06.2018. Vrata: 21h / Start: 22h (REX)

  0 0

  ČETVRTAK I PETAK EDUKACIJE SE NASTAVLJAJU U ROVINJU I POREČU U prostorijama Istarske razvojne agencija danas su započeli Dani otvorenih vrata poduzetničkih inkubatora Istarske županije. Prisutne sudionike, mahom male i srednje  poduzetnike i obrtnike, ali i one koji to tek planiraju postati, pozdravio je direktor Istarske razvojne agencije dr.sc. Boris Sabatti te izrazio zadovoljstvo odazivom i interesom koji su pokazali. Polaznicima besplatnih edukacija predstavnici Istarske županije i Grada Pule prezentirali su aktualne mjere za poticanje razvoja malog gospodarstva i razvoja poduzetništva kroz dodjelu potpora poduzetnicima, dok su predstavnici IDA-e dali obol u kontekstu IDA-ine podrške malom i srednjem poduzetništvu. Sabatti je pozvao zainteresirane da se pridruže i besplatnim edukativnim aktivnostima koje će se u sklopu trodnevnog događanja odvijati još u Rovinju i Poreču i to na teme Uvod u poduzetništvo i Izrade poslovnog plana. Dani otvorenih vrata poduzetničkih inkubatora Istarske županije organiziraju se u sklopu IDA-inog EU projekta „Stimuliranje rasta malog i srednjeg poduzetništva Istarske županije putem visokokvalitetnih usluga podrške - HQ_ISTRIA", ukupne vrijednosti 600.000 kuna, koji se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Budući da projekt za cilj ima  razvoj i povećanje ponude usluga savjetodavne i stručne podrške, kao i usluga informiranja  i edukacije za male i srednje poduzetnike, Sabatti je naposljetku najavio niz besplatnih edukacija u sferi digitalnog gospodarstva s kojima IDA kreće na jesen. Detalje o postupku prijave zainteresirani će moći potražiti na webu i društvenim mrežama IDA-e već od rujna. Kroz Malu školu pravnih savjeta za MSP-ove i obrtnike od pravnice pri Obrtničkoj komori Istarske županije Snežane Klarić polaznici su mogli čuti ponešto o poslovanju firmi i obrta u Republici Hrvatskoj, te o izazovima s kojima se poduzetnici i obrtnici susreću. Koliko je važno imati provjerenu informaciju, poslovati s registriranim i provjerenim partnerima, poslovati s pažnjom dobrog gospodara, poštovati trgovačku praksu, te kojim se zakonima voditi.. sve se to moglo čuti danas u IDA-i, a od sutra se edukacije nastavljaju u Rovinju i Poreču. 1.    Četvrtak,  28. lipnja 2018. od 09.30 do 16.00 sati, Rovinj (Poduzetnički inkubator Rovinj-Coworking, A. Ferri 37A, 52210 Rovinj) •    Institucionalna i financijska podrška malom i srednjem poduzetništvu -    Grad Rovinj - Rovigno; -    Istarska razvojna agencija. •    Stručna edukacija: Uvod u poduzetništvo; uspješno pokretanje i financiranje start-up poduzeća   2.    Petak, 29. lipnja 2018.  od 09.30 do 16.00 sati, Poreč (Poduzetnički inkubator Poreč, Žbandaj 34 a, 52440 Poreč) •    Institucionalna i financijska podrška malom i srednjem poduzetništvu -    Grad Poreč- Parenzo; -    Istarska razvojna agencija. •    Stručna edukacija: Kako izraditi pametan poslovan plan? (rex/D.F./M.A.)

  0 0

  ŽUPAN FLEGO DODIJELIO PRIZNANJA I DAROVE NAJUSPJEŠNIJIMA Istarski župan Valter Flego upriličio je danas, u Zajednici Talijana - Circolo, u Puli, svečani prijem za 72 učenika osnovnih i srednjih škola koji su na državnim natjecanjima po pojedinim predmetima, kao i sportskim natjecanjima osvojili prvo mjesto. „Svake godine postoji sve veća zainteresiranost i motiviranost naše djece za sudjelovanjem na raznim natjecanjima što mi je posebno drago. Siguran sam da tome doprinose i brojna ulaganja Istarske županije kako u školsku infrastrukturu, tako i u razne programe“, rekao je župan Flego pozvavši sve učenike da ljetne praznike iskoriste za odmor, ali i za pripremu za novu školsku godinu. Kao turističkoj regiji, dodao je župan, od velike je važnosti poznavanje jezika, a u tome su se učenici pokazali izuzetno uspješnima na državnim natjecanjima. „U današnjem globalnom svijetu čovjek vrlo teško može poslovati bez poznavanja jezika tako da je njihovo učenje svakako korisno. Uz jezik kao alat, nužno je stjecati i ostale vještine, odnosno učiti i druge predmete“, naglasio je župan Flego podsjetivši i na kurikulum Građanskog odgoja i obrazovanja koji se od ove jeseni uvodi kao izvannastavna aktivnost u osnovne škole. Želimo prije svega omogućiti djeci da kritički razmišljaju te da, postanu odgovorni i aktivni članovi društva, sposobni djelovati za opće dobro te donositi informirane i promišljene odluke“, istaknuo je istarski župan. Uslijedilo je uručivanje prigodnih darova i priznanja učenicima i njihovim mentorima. Prema riječima pročelnice UO za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Patricie Percan u školskoj godini 2017./2018. na državnim natjecanjima i smotrama sudjelovalo je 44 osnovnih i 19 srednjih škola. (Rex/foto:Manuel Angelini)

  0 0

  NOVIGRAD PROTIV JAPANSKOG GRADA MOROTSUKA U srijedu, 25. svibnja Novigrad je bio dio međunarodnog svjetskog natjecanja gradova pod nazivom World Challenge Day. Novigrad se natjecao protiv japanskog grada Morotsuka Village u tome koji će od ova dva grada tijekom jednog dana uključiti veći broj članova i članica svoje zajednice u bavljenje bilo kojom sportskom aktivnosti barem 15 minuta. Cjelodnevne aktivnosti započele su s obilježavanjem postavljanja skulpture Đanina Božića „Lopta svih sportova“ na kružnom toku u blizini Sportske dvorane u jutarnjim satima, te se nastavile na Velikom trgu dolaskom svih učenika i učenica Osnovne škole Rivarela i Talijanske osnovne škole koje je pozdravio Gradonačelnik Anteo Milos. Nešto kasnije na Trg su stigla vrtićka djeca iz Dječjeg vrtića Tičići i Dječjeg vrtića Girasole koja su zaplesala, zapjevala, trčala, igrala različite igre i uživala u sportu. World Challenge Day nastavljen je plesom u industrijskoj zoni u koji su se uključili djelatnici/e iz obližnjih poduzeća, a centralna događanja odvijala su se na Velikom trgu od 16 sati. U brojnim aktivnostima sudjelovali su svi novigradski sportski klubovi, brojne udruge i treneri/ce. Novigrađani su se mogli svojih obaveznih 15 minuta baviti plesom, penjanjem, stolnim tenisom, hodanjem, biciklizmom, karateom, zumbom, tae-bom, crossfitom, yogom, body toneom, nogometom, košarkom, boćanjem, rukometom, odbojkom, tenisom i badmintonom. Izbor je bio šarolik i stoga ne iznenađuje što je konačni broj sudionika World Challenge Daya bio ukupno 1437 osoba tj. 33% populacije. Je li to bilo dovoljno za pobjedu, još uvijek nije poznato, čekaju se službeni rezultati TAFISA-e, organizacije pod čijim okriljem se odvija World Challenge Day. Jedno je sigurno, Novigrad je u srijedu bio grad sporta i zabave! (rex)  

  0 0

  GRAD PULA U 2016. GODINI U prostorijama pulske Komunalne palače danas je održana šesta, ujedno i ove godine posljednja, sjednica Povjerenstva za dodjelu potpora iz programa "Potpore Pula 2016". Od ukupno 20 pristiglih zahtjeva odobreno je njih 16 u iznosu od 175.235,12 kuna. Time je iskorišten cjelokupan iznos od 1.000.000,00 kuna koji je bio namijenjen poticanju razvoja malog gospodarstva Pule u 2016. godini. Financijska sredstva programa "Potpore Pula 2016" dodjeljuju se kroz 8 mjera: Mjera 1 - potpore novoosnovanim tvrtkama - pristiglo je 11 zahtjeva u iznosu od 106.486,88 kuna, a odobreno je osam zahtjeva u iznosu od 71.986,72 kune. Kod jednog zahtjeva izvršeno je umanjenje odobrenog iznosa za 5.133,20 kuna, a tri zahtjeva u iznosu od 29.366,96 kuna su odbijena. Mjera 3 - potpore za novo zapošljavanje i samozapošljavanje - pristigla su tri zahtjeva u iznosu od 25.000,00 kuna koja su i odobrena u traženim iznosima. Mjera 4 - sufinanciranje ulaganja u standarde kvalitete - pristigao je jedan zahtjev u iznosu od 10.000,00 kuna koji je i odobren u traženom iznosu. Mjera 5 - potpore za uvođenje inovacija u proizvodnju - pristigla su dva zahtjeva u iznosu od 20.000,00 kuna od kojih je jedan u iznosu od 10.000,00 kuna odobren, a dok je jedan u iznosu od 10.000,00 kuna je odbijen. Mjera 8 - potpore za sufinanciranje nabave dugotrajne materijalne imovine - pristigla su 3 zahtjeva u iznosu od 58.248,40 kuna koja su i odobrena u traženim iznosima. (rex/foto arhiva)  

  0 0

  U SKLOPU PROJEKTA DOLCEVITA DO SADA OBNOVLJENO 56 GRAĐEVINA U posljednjih su se nekoliko tjedana intenzivirali radovi obnove fasada i pročelja višestambenih zgrada na području Pule. Veliki zamah obnove zgrada zamjetan je u samom centru grada, odnosno na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline pa je tako upravo ovih dana privedena kraju obnova zgrade na Kapitolinskom trgu 5 koja je zasjala u punom sjaju. Riječ je o zgradi koja je obnovljena u sklopu projekta Dolcevita kojim Grad Pula dodatno potiče suvlasnike da, uz financijsku pomoć Grada, urede i uljepšaju svoja pročelja i krovove zgrada. Sufinanciranje za obnovu građevina je moguće ostvariti na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada Pule, te za uklanjanje grafita sa zgrade i nanošenje zaštitnog antigrafitnog premaza na vanjskim dijelovima građevina koje se nalaze na području cijeloga grada Pule. U slučaju kada je ulično pročelje u dobrom stanju, predviđena je i mogućnost obnove samo bočnih i dvorišnih pročelja, također za Zonu prioriteta, vidljivih s javnih površina, kao i mogućnost sufinanciranja obnove samo krova građevine, u slučajevima kada na istom postoje iznimno vrijedni detalji i dekoracije. Može se koristiti i pričuva u vidu avansnog plaćanja od strane Grada Pule za razdoblje od najviše 7 godina gdje je Grad Pula vlasnik poslovnog prostora ili stana, s ciljem dodatnog stimuliranja obnove.  Naime, provedbom Programa obnove pročelja i krovova građevina na području zaštićene kulturno-povijesne cjeline grada građani mogu ostvariti pravo na sufinanciranje u iznosu do 50% opravdanih troškova ulaganja (nabava opreme i troškovi izvođenja radova) po pojedinoj građevini do maksimalno 75.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine izvan Zone prioriteta, odnosno 100.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine unutar Zone prioriteta. Sufinanciranja se i izrada projektne dokumentacije u iznosu do 50 %,  a najviše 4 tisuće kuna, te dodatno sufinanciranje u iznosu od 100% opravdanih troškova ulaganja, do maksimalnih 50.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine izvan Zone prioriteta, odnosno 70.000,00 kuna (s PDV-om) za građevine unutar Zone prioriteta, za radove obnove detalja prema posebnim uvjetima konzervatora. Novouređena zgrada na Kapitolinskom trgu dodatno podiže atraktivnost starogradske jezgre Pule, a valja istaknuti kako je u sklopu projekta uređenja fasada Dolcevita do danas obnovljeno ukupno 56 građevina, te je do sada zaprimljeno čak 35 novih važećih prijava za uređenje pročelja u samom centru grada.  Zamjetan je i interes suvlasnika za obnovom vlastitih životnih prostora na širem gradskom području. Primjer su višestambene zgrade primjerice u Šijani, Vidikovcu i na Verudi koje se ovih dana intenzivno obnavljaju, a čime će suvlasnici, osim estetskog dijela i ugodnijeg životnog prostora, u konačnici imati jednu energetsku efikasniju zgradu uz niže mjesečne troškove. (Rex)

  0 0

  NA VALDEBEKU SE JUTROS ODVIJALA DRAMA Na pulskom Valdebeku se od 10 sati jutros odvijala drama. Ovrhovoditelj Raiffeisenbank Austria (RBA) pokušao je deložirati 100% - tnog invalida Antona Živkovića. Regional Express na svom Facebook profilu prenio je video sa mjesta događaja. Kako doznajemo od člana istarskog Živog zida Damira Grunbauma, sutkinja Ana Brgles Keser donosila je odluku hoće li se deložacija provesti danas. Na mjestu događaja je i predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić. Nešto prije 11 sati donesena je odluka da se odgodi deložacija! Reakcije na društvenim mrežama su brojne... 1.600 osoba pratilo je video na društvenim mrežama... Živi zid: 'Prije gotovo 10 godina je skupljen novac kroz dobrotvorne akcije za kupnju stana Antonu.  2009. godine useljava u novi stan. Potpisuje i ugovor koji nije do danas uspio uknjižiti.  Medutim ovršnim postupkom, radi nepodmirenog kredita tvrtke koja je prodala stan Živkoviću, RBA zadruga preuzima stan u svoje vlasništvo.  Sud ne odgađa deložaciju iako je pokrenut spor radi ništetnosti ugovora o kredit, iako je dan prigovor treće osobe i iako je podnesen prijedlog za obustavu ovrhe'. (rex)

  0 0

  #OBLAČNO #GUŽVA #SKLISKIKOLNICI Da oblačno vrijeme tijekom ljeta znači nesnosne gužve na pulskim ulicama, ulascima, izlascima i prilazima gradu znaju svi osim turista ali ništa se i dalje ne mijenja. Turisti su odlučni u razgledavanju znamenitosti što je logično jer oni ne znaju da će upasti u gužvu i požaliti za svoje odluke. Više iznenađuju domaći koji znajući da će biti gužva i dalje ne mijenjaju svoje navike već uporno hoće automobilima u grad. Tu ne mislimo na one iz prigradskih naselja, već na one koji u centru grada stvaraju gužve. Postoje bicikli, autobusi i kišobrani za one najhrabrije... Ali rijetki se hoće odreći navike vožnje osobnim automobilom makar im to višestruko produžilo stizanje na cilj. Kiša u Puli sada gotovo uopće ne pada. Ali ovo malo što rominja može uvelike otežati prometovanje, te mokri i skliski kolnici znače kako bi vozači trebali voziti što opreznije. Zbog sudara jutros kod žute škole - u Zagrebačkoj ulici, semafori na tom križanju ne rade! (rex/Foto: Manuel Angelini)

older | 1 | .... | 544 | 545 | (Page 546) | 547 | 548 | .... | 621 | newer